Щотижнева пальпація та УЗД раз на рік: як запобігти раку молочної залози? Поради лікарки

Щотижнева пальпація та УЗД раз на рік: як запобігти раку молочної залози? Поради лікарки

20 жовтня — Всеукраїнський день боротьби із раком молочної залози. Про те, чи можна запобігти патології і якими методами, в ефірі Українського радіо розповідає лікарка-гінекологиня та ендокринологиня Наталія Сіліна.

Як виявити хворобу на ранній стадії?

Я би розділила ранню діагностику раку молочної залози на кілька етапів. Перший — щомісячний профілактичний огляд своїх молочних залоз пальпацією. Важливо попросити свого лікаря-гінеколога або звернутися до мамолога, щоб вас навчили, як правильно пальпувати свою молочну залозу. Дослідження показують, що цьому методу потрібно вчити дівчат з 17-18 років, щоб вони з раннього віку, ще коли їхня молочна залоза — здорова, вміли самообстежувати себе. Другий етап — проведення ультразвукового дослідження молочних залоз. Якщо жінка приймає гормональну контрацепцію або має порушення здоров’я незалежно від віку, то має робити УЗД молочних залоз не рідше одного разу на рік. Після 40 років жінки можуть також проводити мамографію молочних залоз, а також МРТ молочної залози з контрастом. Абсолютно здоровій жінці, яка не має факторів ризику розвитку молочної залози, достатньо проводити щотижневе самообстеження та УЗД молочних залоз 1 раз на рік.

Про фактори ризику захворювання раку молочної залози

Варто сказати, що не всі утворення, які жінка знаходить у себе в грудях — рак. На початкових стадіях рак не болить. А якщо з’являється біль, то він, зазвичай, йде від хребта або серця. Факторами ризику виникнення раку молочної залози є наявність такої патології у мами, бабусі чи рідної сестри по маминій лінії, сильний удар грудей, аборти (як психологічний чинник), ожиріння, вживання алкоголю після 40 років, нічний вид роботи. Будь-який хронічний стрес, з яким жінка не справляється, може спровокувати захворювання. Імпланти не є доведеним фактором ризику виникнення молочної залози. 

З якими симптомами треба негайно звертатися до лікаря?

Коли є зміни шкіри на якійсь ділянці тіла, на кшталт "лимонної шкірки", або стягненість соска, почервоніння, зміна самих грудей, виділення з молочних залоз, якщо пройшло вже більше року після лактації.

Чи можна повністю вилікувати рак грудей?

Жінка, яка перемогла рак, вважається здоровою, але потребує обстеження. Графік обстежень залежить від типу раку молочної залози. Важливо, щоб жінка продовжувала спостерігатися у лікаря-онколога. Варто сказати, що в Україні є програми клінічних досліджень, де можна отримувати безкоштовне, якісне та безпечне лікування. Такі центри є в Дніпрі, Києві та інших містах. 

Фото: Наталія Сіліна, Facebook