"Ми надали можливість бізнесу працювати, вакцинувавшись" — представниця МОЗ

"Ми надали можливість бізнесу працювати, вакцинувавшись" — представниця МОЗ

Про те, як погіршення епідеміологічної ситуації в Україні вплине на роботу закладів культури, в ефірі Радіо “Культура” розповідає гендиректорка Директорату громадського здоров'я та профілактики захворювань МОЗ України Ірина Руденко.

0:00 0:00
10
1x

Яких карантинних обмежень очікувати найближчим часом?

Сигнальний помаранчевий рівень епідеміологічної небезпеки встановлений вже у 15 українських областях. Це означає, що найближчим часом вони можуть перейти до червоного рівня. На сьогодні завантаженість лікарень та ліжок з підведеним киснем становить більше ніж 55,6%. Тобто є значне навантаження на систему охорони здоров’я, адже бачимо, як стрімко місця в лікарнях заповнюються. Закликаємо усіх активно щепитися, адже 97% госпіталізованих — не вакциновані. 

Чи можна щепитися з високим тиском та наявністю цукрового діабету?

Наявність в людини таких хронічних захворювань як цукровий діабет свідчить про те, що вона перебуває в зоні ризику і може отримати важкі ускладнення в разі захворювання на COVID-19. Відповідно, для таких людей вакцинація є пріоритетом, а не протипоказом. Протипоказом є певний перелік станів, на кшталт анафілактичного шоку на перше щеплення тощо. Тому люди з цукровим діабетом обов’язково мають щепитися. 

Чи плануються якісь нові обмеження стосовно транспорту у зв’язку із погіршенням епідеміологічної ситуації?

Ми ще не побачили, як працюватимуть нововведення стосовно міжрегіонального перевезення пасажирів. Наступні 2 тижні спостерігатимемо динаміку захворюваності, і тільки потім будемо приймати рішення щодо впровадження нових заходів. 

Про вибіркову перевірку сертифікатів у транспорті

Ця відповідальність покладається на перевізника. Саме він має перевіряти наявність сертифікатів про вакцинацію у пасажирів, під час їхнього сходження на рейс. А перевіряючі та контролюючі органи вибірково перевірятимуть дотримання цих вимог перевізниками.

Чи потрібно щепитися людині з високим рівнем антитіл, якщо вона перехворіла коронавірусом півроку тому?

Довідки про наявність високого рівня антитіл не передбачені законодавством. Якщо людина перехворіла коронавірусом пів року тому, то їй потрібно щепитися, адже вже минуло багато часу. Ми не рекомендуємо перед щепленнями робити жодних додаткових досліджень.

Як можна внести інформацію про одужання до сертифікату щеплення в разі, коли людина перехворіла на коронавірус? 

Наразі дана опція неможлива, а тільки розробляється. Це можна буде оформити в додатку Дія, і після цього використовувати під час користування громадським транспортом та переїздів між регіонами. Але поки жодних письмових довідок про перенесення хвороби немає.

Про обмеження для закладів культури, у зв’язку із погіршенням епідеміологічної ситуації

Червона епідеміологічна зона тягне за собою низку обмежень, запроваджених у регіоні. Зокрема забороняється робота всіх закладів культури, окрім заповідників, та дозволяється проведення відео- та аудіозйомок. Але дані обмеження не діятимуть у тих випадках, коли 100% співробітників та відвідувачів будуть вакциновані та матимуть зелений сертифікат щеплення. Ми надали можливість бізнесу працювати, виконавши певні вимоги. Тобто якщо власники бізнесів хочуть працювати в червоній зоні, то мають створити безпечні умови і для своїх співробітників, і для відвідувачів, а саме — імунізуватися. 

Яка наразі ситуація з представниками освіти?

Нещодавно прийняли наказ про обов’язкову вакцинацію для певних категорій українців, до яких входять і освітяни. 8 листопада цей закон офіційно набуває чинності, але вже зараз бачимо, що рівень вакцинації освітян становить 81%. 

Про протести церков та конфесій стосовно вакцинації 

МОЗ України активно комунікує з представниками усіх релігійних спільнот, проводяться спільні наради, круглі столи, обговорюються проблемні питання.

Фото: www.pexels.com