Без смаку та запаху — експертка розповіла, як виявити чадний газ

Без смаку та запаху — експертка розповіла, як виявити чадний газ

З настанням холодів та початком опалювального сезону ми все більше часу проводимо вдома, зігріваючись теплом від газоприладів. Але, окрім такого бажаного тепла та затишку, прилади для обігріву можуть стати загрозою життю та здоров’ю, якщо нехтувати правилами безпеки. Статистика свідчить, що щороку десятки людей в Україні отруюються чадним газом. Про те, які способи опалення є найбезпечнішими, що потрібно знати, аби не отруїтися чадним газом у своїй оселі, як вибрати системи індивідуального опалення і доглядати за ними, Українське радіо дізнавалося в Ольги Богданової, Голови Правління Європейського співтовариства з охорони праці, кандидатки технічних наук, технічної експертки Інституту гігієни та безпеки праці Великобританії.

Про шкоду чадного газу та вплив на людський організм

"Чадний газ — це продукт неповного згоряння вуглецю. Якщо в приміщенні немає доступу кисню чи несправна вентиляція, то може накопичуватися СО — чадний газ, який залишається у приміщенні. Головна небезпека полягає у тому, що СО не має запаху, є безбарвним, і людина не може його відчути. Щось запідозрити можливо лише тоді, коли вже з‘явилися перші симптоми отруєння. 

Часто біда трапляється тоді, коли людина спить, адже уві сні вона не відчуває перших симптомів отруєння.

Симптоми отруєння чадним газом:

  • нудота;
  • головний біль;
  • задуха;
  • запаморочення;
  • пришвидшене серцебиття;
  • м’язова слабкість;
  • червоний колір обличчя.

Щойно ви відчули перші симптоми, негайно слід покинути приміщення, відчинити вікна для провітрювання і вийти на свіже повітря", — розповіла Ольга Богданова.

Рейтинг безпечності способів обігріву: пічне, газове, електричне чи все ж централізоване

За словами експертки Ольги Богданової, кожен спосіб обігріву має свої плюси та мінуси. Усе залежить від ефективної та якісної організації системи опалення: усі можуть як нести загрозу, якщо нехтувати безпекою, так і бути безпечним джерелом тепла.

  1. Найчастіше джерелом небезпеки стає газова плита, коли її використовують не за призначенням — для обігріву. Коли запалені газові конфорки або відчинена газова духовка, якою у такий спосіб обігрівають приміщення, то процес спалювання кисню відбувається дуже швидко. Саме газова плита стає джерелом чадного газу, який призводить до отруєння. 
  2. Іншим джерелом виникнення чадного газу може стати комбінація із газової колонки та електровитяжки в одному приміщенні. Ми отримуємо два відкриті канали: димовий і вентиляційний, через що утворюється зворотна тяга. 
  3. Небезпеку також може становити розміщення газової колонки в ванній кімнаті. Адже ванна кімната зазвичай є невеликим приміщенням, і водяна пара, яка виділяється у великому об’ємі, забиває вентиляційні канали.
  4. І четвертим джерелом небезпеки може стати зачинена заслінка в комині. Коли ми хочемо якомога швидше обігріти приміщення, то зачиняємо заслінку, чого категорично не можна робити, оскільки дрова не встигли згоріти повністю. 

Як убезпечити себе від можливого витоку чадного газу

"За законодавством 2015 року обов’язок дбати про безпечне газопостачання покладено на власників. Якщо ми не можемо самотужки почистити димарі чи вентиляційні канали, то слід укласти договір зі службами, які надають відповідні послуги.  104.ua — офіційний сайт газової служби, на якому є клієнтський простір, де ми можемо знайти всю необхідну інформацію про організації, з якими можна укласти договір про контроль та перевірку газопостачання. Вартість такої послуги не є високою — усього 300-500 грн за рік. За цю невелику суму ви захистите себе та близьких — прийде фахівець і проведе контроль вашого обладнання.

Також можна придбати газосигналізатор, індикатори якого виявляють чадний газ. Вартість такого приладу також стартує від 300 грн.  

Та у вашій оселі має бути залізне правило:  немає тяги — немає опалення. Якщо є газові прилади та горіння, то має бути відтік газу, що утворюється", — розповіла Ольга Богданова.

Фото: РГК ЗАКАРПАТГАЗ