Спецпроєкти Суспільного радіо до Дня пам’яті жертв голодоморів

Спецпроєкти Суспільного радіо до Дня пам’яті жертв голодоморів

27 листопада Суспільне радіо разом з українцями віддає шану пам’яті жертвам голодоморів. Цього дня редакції Українського радіо та Радіо "Культура" готують тематичні документальні фільми, спецефіри, радіодрами та розмови з експертами, спогади свідків Голодомору, а також ексклюзивні історії про киян, які попри заборону рятували селян від сталінського терору голодом.

0:00 0:00
10
1x

6:25 Історії очевидців голодомору 1932-33-го років.

9:07 27 листопада у столичному Кінотеатр ЛІРА пройде благодійна культурно-просвітницька акція до Дня пам‘яті жертв Голодомору Свічка пам‘яті. Сила пам‘яті. 2021. Міжнародний благодійний фонд Музею Голодомору представив оновлення платформи Зерна правди, де запрацювала функція поіменного пошуку.

10:35 Цього року виповнюється 100 років від часу першого масового голоду в Україні 1921–1923 років та 75 років від масового голоду 1946–1947 років. Згадаємо і ці трагічні сторінки...

11:07 Про одну з найтрагічніших сторінок в історії нашого народу, "білі плями" та злочини радянської влади розповість дослідник Голодомору, головний науковий співробітник Інституту історії НАН України Станіслав Кульчицький.

12:00 Хвилина мовчання.

12:20 Кінотренди з Alena Badiuk. В Києві презентували документальний фільм про Голодомор "10.5". Автори стрічки стверджують, що вона містить нові факти щодо штучного голоду, влаштованого радянською владою. Про що стало відомо команді фільму — розповість журналістка Андріана Біла та режисер Станіслав Литвинов.

14:07 Наскільки деформувалась традиційна культура України внаслідок кількох голодоморів? Чому важливо згадувати не лише про сам факт організованого голоду як політичний акт, а й знати історії конкретних людей — його жертв? Розповість Чорним по білому радіопрограма.

15:05 Свідки Голодомору.

Ціна життя та шматка хліба в часи геноциду у розповідях свідків трагедії з усіх куточків України.

15:35 Спецефір Українського радіо.

Вшанування пам’яті жертв Голодоморів.

16:00 Загальнонаціональна хвилина мовчання. Всеукраїнська акція "Запали свічку пам'яті".

16:20 Історії очевидців голодомору 1932-33-го років.

17:20 Навчати історії чи травмувати свідомість? Як говорити з дітьми про Голодомор. Поміркує Олександр Піддубний у програмі "Плюс-мінус".

19:40 Старі вулиці з новими назвами.

Вулиця Джеймса Мейса.

20:10 Музей Голодомору I Holodomor Museum. Про що розповідають експонати зали пам’яті, які приносять діти й онуки тих, хто вижив у голодні 30-ті, як змінилося ставлення українців до цієї трагедії. Гостя ефіру — Олеся Стасюк, к.і.н, директорка Національного музею Голодомору-геноциду.

21:07 і 22:07 Аудіокнижка.

До дня пам’яті жертв Голодоморів проєкт Український інститут національної пам'яті "Пам’ять роду". Історії людей, які пережили голодомор 1932-1933 рр., переказані їхніми нащадками.

23:07 В День пам'яті жертв Голодоморів у #НічнаВахта говоримо з істориком Володимиром Сергійчуком.

 

 

6:35 Катерина Мотрич "Молитва за убієнних голодом" (1989). Письменниця про історію написання покаянної молитви за безневинними жертвами голодоморів в Україні. Твір у виконанні авторки.

7:08 Історія родини Мироненків (Київщина) зі збірки спогадів "Пам'ять роду" Українського інституту національної пам’яті. Упорядниця — Наталія Позняк-Хоменко. Читає Ірина Мельник.

7:13 Євген Плужник. "Галілей". Фрагмент. Читає Олексій Богданович.

8:07 Історія родини Бубонів (Бориспіль) зі збірки спогадів "Пам'ять роду" Українського інституту національної пам’яті. Упорядниця — Наталія Позняк-Хоменко. Читає Дмитро Завадський.

8:11 Візуалізація трагедії Голодомору: документальний і етичний аспекти. Гостя  Оксана Юркова, кандидатка історичних наук, Інститут історії України НАН України.

8:50 Радіоблог від Oksana Moroz. Голодомор (сучасні дослідження).

9:07 Історія родини Стригунів (Черкащина) зі збірки спогадів "Пам'ять роду" Українського інституту національної пам’яті. Упорядниця — Наталія Позняк-Хоменко. Читає Наталя Коломієць.

О 9:15 у програмі "Культура: Live" говоритимуть про нові дослідження геноциду українського народу із заступником директора Інституту дослідження Голодомору Національного музею Голодомору-геноциду Іваном Петренком. О 10:15 у програмі "Культура: Live" дізнавайтеся про те, як студенти Одеського коледжу при Національній академії харчових технологій зробили фотопроєкт їжі часів Голодомору зі спогадами очевидців. О 10:30 говоритимуть про 100 років трагедії Голодоморів 1921–1922 років. Гість ефіру — генеральна директорка Національного музею Голодомору-геноциду з Олеся Стасюк.

О 12:10 у "Книжковому лабіринті" розмовлятимуть із письменницею Катериною Єгорушкіною про дитячу книжку "Скриня" (найсумніші сторінки історії для дітей).

О 14:10 у програмі "У нас все культурно" разом з гостею студії Оксаною Забужко говоритимуть про "Пам'ять про Голодомор: пошук мови і наративу". 

О 21:00 — програма "Радіотеатр". Іван Нагірняк, радіодрама "Голодомор". Режисерка-постановниця — народна артистка України Наталія Сумська. Василь Трубай, монорадіодрама "Цвіркун" за новелою "Голод" у виконанні заслуженого артиста України Олександра Ігнатуші.

О 22:00 — програма "Година з Наталею Грабченко". Чи є у вас власна історія про Голодомор? Історія вашої родини, яку не забути, не викреслити зі свідомості? У народного художника України Валерія Франчука вона налічує близько 250 творів — це виставковий проєкт "Розгойдані дзвони пам'яті", присвячений пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років.

О 22:40 — програма "Амфітеатр". Історикиня Олена Брайченко розповідатиме про те, як Голодомор позначився на харчовій культурі українців.

Також у програмі "Поезія" протягом дня звучатимуть фрагменти поеми Євгена Плужника "Галілей" у виконанні народного артиста України Олексія Богдановича.

 

Радіо Промінь

Україна пережила три штучно створені голодомори. Свідчення, збережені в архівах, Радіо "Промінь" оприлюднює протягом дня.