У Держпродспоживслужбі заявили про епідемію ботулізму в Україні

У Держпродспоживслужбі заявили про епідемію ботулізму в Україні

В Україні разом зі спекою почастішали випадки гострого харчового отруєння. З початку літа вже були зафіксовані масові отруєння шаурмою. Хто і як контролює заклади харчування та вуличну їжу в умовах війни? Як уберегтися влітку від отруєнь неякісними продуктами і стравами з них? Які небезпеки чатують на споживачів у сумнівних закладах харчування або в місцях стихійної торгівлі? Про це слухачам Українського радіо розповідає Олег Рубан, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Києві.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Як вберегтися від отруєння 

"Сезон кишкових інфекцій пов'язаний із вживанням продуктів, які легко псуються через 30 хв. при неправильному зберіганні.  Якщо в будь-який харчовий продукт, правильно приготований, потрапляє патогенний організм, то тоді накопичується та критична маса, яка перетворює на отруту дану страву і цим викликає сильне харчове отруєння.

Що я можу порадити: купувати продукти харчування в місцях офіційної торгівлі. Вживати продукти, дотримуючись умов їх зберігання. Зберігати температурний режим даного продукту.

Зараз в Україні є епідемія ботулізму. Багато людей самі готують і продають консервовану продукцію на ринках. Тому купувати треба тільки в офіційних місцях продажу, де такі продукти пройшли відповідний режим термічної обробки і мають показники безпеки". 

Інфографіка: ЦГЗ

Які покарання чекають на продавців, які допускають продаж неякісної продукції? Як це контролюється? 

"Сьогодні це не контролюється в плановому порядку у зв'язку з воєнним станом. В Києві запроваджений моніторинг за такими точками, де реалізується продукція, яка швидко псується. За допомогою районної державної адміністрації, Національної поліції, Держпродспоживслужби, Департаменту промисловості, які контролюють показники безпеки в кожній точці. Споживачам раджу звертатися на гарячу урядову лінію, на гарячу лінію Київської міської адміністрації, Держпродспоживслужби щодо сумнівів походження продуктів харчування або сумнівів щодо неправильного приготування. Держпродспоживслужба зобов'язана зреагувати на даний запит і вирішити це питання ".

Олег Рубан зазначив, що столична ятка, в якій було отруєно кілька десятків людей, припинила свою роботу. Обладнання було демонтовано.

"Кримінальна справа порушена відповідно до чинного законодавства, по 325 статті Кримінального кодексу. Проводяться слідчі дії, і розслідування. Потерпілих понад 20 людей. У більшості з них встановлено сальмонельоз. Курячого м'яса, яке використовувалося в шаурмі, на даний час там вже немає. Тобто не реалізується в тих ятках і в тому місці", — зазначив чиновник.

Для довідки: Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella.

Джерело збудників – велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни. Переноситься сальмонела через брудні руки, слину, фекалії. Інкубаційний період триває від 6 годин до 2-3 діб.

Ботулізм – гостра токсикоінфекція, спричинена паличкою Clostridium botulinum, що є в неправильно приготованих консервах в домашніх умовах. Основним шляхом передачі захворювання є харчовий.

Фото: depositphotos