Ірина Жданова: "Вчителі із окупованих територій, ризикуючи життям, вивозили печатки українських шкіл, сервера і електронні ключі доступу до реєстраційних державних систем"

Ірина Жданова: "Вчителі із окупованих територій, ризикуючи життям, вивозили печатки українських шкіл, сервера і електронні ключі доступу до реєстраційних державних систем"

В кінці травня в українських школах пролунав останній дзвоник. Останнім він став і для випускників. Ми всі спостерігали за тим, як відбувалися випускні фотосесії на руїнах шкіл у знищених містах. На окупованих територіях випускних не було взагалі. Але очевидно, що окупація в українських містах не відміняє того, що у дітей повинна бути освіта. Про навчання на тимчасово окупованих територіях, що мають знати батьки школярів, вчителі, учні та як вирішити проблеми з видачею документів випускникам? Своїми думками зі слухачами Українського радіо поділилася Ірина Жданова, виконавча директорка Фонду "Відкрита політика", кандидатка історичних наук, засновниця наукового ліцею "Міжнародна зелена школа імені Клима Чурюмова".

0:00 0:00
10
1x

Яка ситуація з атестатами на окупованій території

"Ситуація дуже різна. Є території, які окуповані з 2014 року, є ті території, які тимчасово захоплені після 24 лютого. Є школи, які перейшли майже одразу на програми так званих ДНР і ЛНР, навчають дітей за російськими програмами. Випускники, які залишилися в тимчасовій окупації, або де тривають і досі бойові дії, зокрема Рубіжне, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, не мають доступу до української освіти: школи зруйновані, департаменти освіти часто не працюють, немає навіть українського зв'язку. Наш науковий ліцей відкрив гарячі лінії, щоб діти і батьки могли до нас додзвонитися і отримати інформацію щодо освіти. 17 квітня у нас із Маріуполя був дзвінок. Мама чекала біля генератора три дні на "Азовсталі", щоб зарядити телефон, вийти із бомбосховища, додзвонитися до нас і дізнатися, як бути її сину-випускнику. Зараз він вже прикріпився до школи, яка є на підконтрольній території. 

Школи, до яких додзвоняться випускники, зобов’язані взяти до себе таких дітей незалежно від того, чи вони звертаються в кінці року, чи аж у серпні. Але є і інша проблема. Батьки не можуть додзвонитися до шкіл, бо їх немає у месенджерах. Або директори шкіл не хочуть займатися цими питаннями в період літніх відпусток. Це є кропітка робота: треба знати не тільки нормативну базу, а й мати електронні ключі і печатки. Вчителі із окупованих територій, ризикуючи життям, вивозили печатки українських шкіл, сервера і електронні ключі доступу до реєстраційних державних систем. Таким чином ми можемо видавати державні документи. І тепер у нас вже є 84 заявки. Це ті випускники, школи яких зруйновані або в знаходяться в зоні бойових дій. Ми вручили перші 17 свідоцтв за 9-й, 11 клас з додатками". 

Алгоритм отримання атестату для батьків, у яких діти-випускники

"Зайдіть на сайт "Доступна освіта", зателефонуйте на гарячу лінію Міністерства освіти, або на номер 0 800 504 425, або у мессенджер, вотсап, вайбер, телеграм за телефоном 096 989 65 31. Отримайте інформацію, куди ви зможете прикріпитися з першого дзвінка. Що для цього потрібно? Потрібно подати заяву у школу. Відсканувати документи і передати їх будь-яким зручним вам способом. Якщо ви маєте табель за перше півріччя 9-го класу, 11-го класу, так само сфотографуйте та надішліть. Після заяви вас зараховують учнем в школу, до якої ви прикріплені. Вам мають призначити річне оцінювання. Науковий ліцей, наприклад, дає рекомендації, які готують до цього оцінювання. 

Звертаюся до директорів шкіл: в умовах війни знизьте планку відмінників. Дайте доступ до отримання державних документів. Важливо для батьків розуміти, щоб у додатках не було "зараховано". Це не критично, але потім вам доведеться перездавати. Коли в додатку стоїть зараховано, то вони не є зовсім легітимними. Треба пройти річне оцінювання з усіх предметів. Потім керівництво школи має завести ваші дані в електронну систему реєстру і подати в районний відділ освіти на отримання державних документів в системі "Інфоресурс". Ваші директори подали давно запит на отримання державних документів. Це так звані спарені подвоєні документи. Наприклад, школа в Рубіжному: вона до 24 лютого подала запит на отримання державних документів. Але зараз ця школа не працює. Якщо ви звернулися в нову школу, ця система електронного реєстру покаже і стару реєстрацію, і нову реєстрацію. Ви проходите річне оцінювання. Вам надають державні документи протягом півтора місяці. Після цього вас запрошують на вручення документів, ви пишете заяву, яким чином ви хочете їх отримати. Ви маєте їх отримати у сканованому вигляді з номером і свідоцтва, і додатку. Свідоцтво без додатку напів легітимне. Першого липня відкриється електронний кабінет вступника, де ви маєте написати номер свідоцтва за 9 або 11 клас і номер додатку. Якщо ж ви до 1 липня не встигаєте, вступна кампанія триватиме і в жовтні. Якщо ви навіть прикріпитеся до школи в червні або липні, ви встигаєте отримати і подати свої документи в університет або коледж". 

Про тих учнів, хто залишається на окупованій території

"Вони вже почали навчатися за російськими програмами, або програмами ЛНД і ДНР. Так звана "денацифікація" в літні табори вже оголошена. Не ризикуйте безпекою своїх дітей іти в ці школи. Шукайте соломинку, яка зв'язує вас із українськими школами. Це можуть бути вечірні курси, онлайн діджітал хаб, освітній грін стрім. Там  будуть подкасти з уроками, і лекції. Цей формат абсолютно легітимний. І повинен перетворитися в потужний діджитал-міст. Ми з 2015 року лобіювали ідею створити грін стрім хаб, і ми його відкриємо. Тут у форматі подкастів буде українська мова, історія України, фізика, математика. Бо на окупованій території дуже погана якість інтернету. Буде і вечірній формат із гугл-класами. Ці записи можна переглянути у будь-який момент. Головне, щоб ваш вибір був правильним. Щоб ви прикріплювалися до тих шкіл, які мають ліцензію і уповноважені видавати державні документи. Вчителі з окупованих територій можуть бути вчителями так званих "підпільних шкіл"". 

Про вчителів, які залишаються на окупованій території

"Я їх не вважаю колаборантами. Є випадки, коли їх шантажують власними дітьми і таким чином примушують викладати. На окупованій території існує велика кадрова криза. Залучають навіть  студентів. Є великий тиск на освітян. З 2015 року багато освітян тихо проводили партизанську інформаційну кампанію на підтримку України. Вчителі давали контакти сайту "Доступна освіта", контакти шкіл для українського навчання, для поширення інформації про освітні канали. Освітяни ризикують своїм життям, коли поширюють таку інформацію. Це вибір кожної людини, чи йти працювати, чи ні. І чому йти. І навіть якщо людина під дулом автомата іде туди працювати, це не означає, що вона не українка. Ми не маємо права засуджувати цих людей. Інша справа, коли окупантів зустрічають із хлібом і сіллю. Є безліч директорів Херсонщини, Луганщини і Донеччини, які, ризикуючи своїм життям, вивезли печатки українських шкіл на підконтрольну територію. Вивезли сервера і електронні ключі доступу до реєстраційних державних систем". 

Фото: Суспільне

Останні новини
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Новини по темі
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Крим стає островом" – Жирохов про удари по авіабазі в Джанкої
Поки триває війна, логістика буде постійним викликом – Тарас Висоцький
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко