"Загарбники скуповують зерно у фермерів по 85-90 доларів за тонну, коли світова ринкова ціна — 400" ​​— журналістка з окупованої Херсонщини

"Загарбники скуповують зерно у фермерів по 85-90 доларів за тонну, коли світова ринкова ціна — 400" ​​— журналістка з окупованої Херсонщини

Про те, як живе нині Херсонщина під окупацією, чи продовжують діяти в області партизанські рухи, як окупанти обкрадають українських фермерів та створюють нову газету Українському радіо розповіла кореспондентка, яка перебуває на окупованій Херсонщині.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Херсонщина чекає на ЗСУ

І вдень, і вночі на околицях міста Херсона ми чуємо вибухи, але це означає, що ЗСУ десь поруч, тож ми чекаємо на звільнення. В свою чергу продовжують працювати херсонські партизани: у місті Каховка згорів автомобіль колаборантки, так званої "начальниці відділу освіти" Ірини Махньової. Сама жінка не постраждала. Окупаційна влада Каховки згодом визнала факт загоряння автомобіля, кажуть, що це був підпал і в машині спрацював вибуховий пристрій. Окупанти також заявили, що нібито вже встановили особу підозрюваного у підпалі. Будемо сподіватися, що це просто балачки і вони не знають, хто це зробив.

У Херсоні знову кожного ранку з’являється велика кількість написів з підтримкою України, наших воїнів. А з флагштоку біля вічного вогню в центрі міста, який постійно охороняють військові, якийсь дуже сміливий херсонець зняв червоний прапор. Це говорить про те, що Херсон ніколи не буде російським містом. 

Нові банки на Херсонщині

Також в Херсоні окупаційна влада намагається відкрити відділення російського банку "Промзв’язок". Вже почали монтувати вивіску на будівлі в центрі міста. Йдеться про один з банків Росії, який займається обслуговуванням державного оборонного замовлення. Окупанти постійно намагаються приватних підприємців змусити реєструватися в цьому банку. Як буде це відбуватися далі — ми слідкуватимемо.

Українське збіжжя за безцінь

Також окупаційна влада продовжує обкрадати наших фермерів. Посередники скуповують зерно у херсонських фермерів приблизно по 85-90 доларів за тонну, при чому на умовах самовивозу. А в свою чергу на території тимчасово окупованого Сімферополя це зерно вже перекуповують інші за ціною в 250 доларів за тонну. А світова ринкова ціна — майже 400 доларів. 

Така ж проблема і з тими фермерами, які вирощують овочі, адже цей товар зараз в Херсоні та інших окупованих містах області коштує вдесятеро дешевше, ніж на території, підконтрольній Україні. І ціни продовжують падати. Сільгоспвиробники зазнають неймовірних втрат та змушені реалізовувати продукцію або в Херсонській області, яка окупована, або збувати посередникам за дуже низькою ціною в окупований Крим. 

Друковане слово від окупантів

Також окупанти намагаються почати друкувати свою газету, з метою чого захопили міську типографію. Перший примірник цієї "Наддніпрянської правди" вже надрукували. По шрифтах та стилю вона подібна до "Комсомольської правди" і буде роздаватися безкоштовно по селах та містах Херсонської області. Й окупанти навіть вкрали назву, адже раніше колись тут виходила газета з такою назвою.

Фото: Суспільне