"Поступу в питанні України немає, адже Росія може накласти вето на будь-яке рішення", — експертка про результати засідання Радбезу ООН

"Поступу в питанні України немає, адже Росія може накласти вето на будь-яке рішення", — експертка про результати засідання Радбезу ООН

Вчора Рада безпеки Організації Об’єднаних Націй провела засідання, присвячене ракетному удару Росії по Кременчуку. З якими результатами воно закінчилось та чи можуть рішення ООН допомогти Україні у війні проти Росії, Українське радіо дізнавалось в аналітикині центру "Нова Європа" Маріанни Фахурдінової.

0:00 0:00
10
1x

"Нічне засідання показано, що й ООН, й Рада безпеки — це дещо застарілий механізм, який створювався ще після Другої світової війни країнами-переможницями. Він створювався практично під них в часи, коли в світі існувало значно менше держав. Власне, вся ця застаріла історія створення дуже відчутна сьогодні. Ми бачимо, що за результатами засідання Ради безпеки якогось суттєвого зсуву в питанні України не відбулося. Говорити про якусь проривну резолюцію Ради безпеки, що змусила б Росію припинити військові дії, не доводиться, тому що РФ є членом Ради безпеки і фактично може накласти вето на будь-яке подібне рішення", — розповіла Маріанна Фахурдінова.

Експертка додала, що механізми усунення Росії від впливу на рішення Ради безпеки ООН існують, проте залишається питання, наскільки швидко Організація об’єднаних націй зможе їх використати: "Один з таких механізмів - це стаття 27.3 Статуту ООН, в якій йдеться про те, що постійний член Ради безпеки, який є РФ, повинен, якщо він є стороною спору, утримуватися від голосувань щодо питань, які стосуються цього спору. Тобто у випадку РФ, вона в Раді безпеки повинна утримуватися від голосувань щодо України. Однак ця стаття здебільшого застосовувалась країнами-членами Ради безпеки добровільно впродовж історії, тому примусити Росію до застосування цього механізму ми не можемо". 

"Але можна було б знайти креативні рішення. Зокрема, на одному із засідань Ради безпеки головуюча країна могла б нагадати Росії про таку необхідність і, можливо, таким чином дещо збентежити РФ. 

З іншого боку, Сергій Кислиця, представник України при ООН активно говорить про те, що необхідно виключити Росію з Ради безпеки ООН, тому що Росія ніколи й не була державою-членом цього органу. Досі, згідно із статутом ООН, постійним членом Ради безпеки залишається Радянський Союз. Після його розпаду Росія не проходила процедуру перевступу до ООН та Ради безпеки. Не було жодного голосування на рівні ООН щодо цього рішення", — зазначила Фахурдінова.

Разом з тим, Україна тривалий час декларує цю необхідність, але ООН є доволі неповороткою структурою, відтак подібні рішення ухвалюються дуже довго: "Тому говорити про швидке вирішення питання членства Росії в Раді безпеки ООН не варто. Адже загалом розмови про те, що треба провести реформу Ради безпеки, тривають ще з 90-х років і країни-члени ніяк не можуть дійти згоди, як варто її провести".

Також Фахурдінова торкнулась й питання саміту НАТО в Мадриді, який вже розпочався. За її словами, на даний час для України співпраця з Альянсом вже є важливішою, аніж використання механізмів ООН: "Співпраця з НАТО — це практична допомога, яку ми отримуємо вже зараз, а не лише певні декларації ООН. Проте, якщо говорити про глобальну безпеку, то я б не наважилась стверджувати, що НАТО може замінити ООН. НАТО створювався як союз для захисту демократії в Європі, а ООН задумувалася як глобальна організація, майданчик для діалогу для всіх країн світу. Унікальність ООН, незважаючи на її неповороткість, полягає в тому, що тут представлені всі країни світу".

Фото: Суспільне