Дрова на зиму. Де і за скільки їх можна купити — пояснює Держагентство лісових ресурсів

Дрова на зиму. Де і за скільки їх можна купити — пояснює Держагентство лісових ресурсів

Українці почали активно готуватися до зими і почали запасатися дровами. Чи достатньо заготовлених дров у лісництвах? Де і за скільки їх можна купити? Чи вистачить дров усім охочим? Про це в ефірі Українського радіо розповів голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець.

0:00 0:00
10
1x

Про обсяг заготовлених дров

Попит ми задовольняємо, але в деяких регіонах досі спостерігаються невеликі черги. Залишки дров на складах держпідприємств постійно оновлюються і складають майже 140 тис. Потреба по всіх регіонах України — приблизно 5,5 млн метрів. Вона суттєво зросла в деяких областях, зокрема в Івано-Франківській області вдвічі, у Волинській у 2,5 раза, а в Миколаївській — в понад 5 разів, хоча минулого року було спожито 3,5 млн метрів кубічних дров.

Станом на зараз вже заготовлено 2,3 млн метрів кубічних деревини, що майже на 300 тисяч кубів більше ніж за відповідний період минулого року. Я переконаний, що до опалювального сезону ми забезпечимо всіх споживачів дровами. Велике навантаження падає на підприємства в частині допомоги Збройним силам, тому що велика кількість деревини — сотні тисяч метрів кубічних — сьогодні йде на будівництво фортифікаційних споруд і їх опалення.

Хто і де зараз заготовляє дрова

Сьогодні заготівля в низці областей суттєво обмежена, зокрема, там, де тривають бойові дії чи на територіях, які були нещодавно деокуповані. Але є і проблеми на тих територіях, які були деокуповані давно — це Житомирщина, Чернігівщина та Київщина. Там ризик замінування залишається. Тому нині доступ в ліс обмежений з питань безпеки. Заготівлю здійснюють безпосередньо наші підприємства.

Як купити дрова

Сьогодні дрова можна виписати в будь-якому лісництві, яких у нас близько 1560 по всій країні. Тобто людина може звернутися у лісництво. Для цього вона має мати з собою паспорт, написати заяву і придбати дрова. Найпростіший варіант — оплатити на місці через Приват24 і власним транспортом забрати дрова з лісу. Трошки складніший варіант, коли люди потребують доставки.

Як встановлюється ціна на дрова

Рентабельність на паливні дрова встановлюються місцевими обласними державними адміністраціями. Вона мінімальна — в межах 3-5%. Решта ціни — це складова витрат: податки, витрати на заготівлю, на зарплату людей. Ціна на дрова у регіонах різниться. Наприклад, найдешевші дрова на півночі нашої країни, зокрема в Чернігівській області. Там метр кубічний коштує у межах 600-700 грн. Водночас на заході та півдні країни дрова дорожчі — 1100-1200 грн. Це вартість дров, які знаходяться в лісі і заготовлені метрівкою. Це ціна з ПДВ на середню породу. Загалом дрова діляться на три категорії: тверді дрова, які є найякіснішими, дрова середньої породи і м’яколистяні.

Про дрова у багатоквартирних будинках

Дрова — це стратегічний продукт, тому вони точно не будуть зайвими. Що стосується багатоквартирних будинків, якщо людина бачить технічні можливості встановлення альтернативного опалення, то, звичайно, потрібно запастися дровами. Якщо вона такої можливості не бачить, то дрова їй не потрібні. Водночас якщо вам не знадобляться дрова за час зими, то їх потім можна віддати українській армії. Це товар, який може зберігатися протягом багатьох років.

Фото: pexels.com