СБУ переграла спецслужби Росії – генерал Ягун

СБУ переграла спецслужби Росії – генерал Ягун

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну СБУ викрила понад 600 російських агентів і шпигунів, повідомила днями ця спецслужба. Зараз розслідується понад 1500 проваджень за фактами держзради і шпигунства. А понад 340 справ вже скеровано до суду. Затримано зокрема російську розвідгрупу, яка планувала ліквідувати українських високопосадовців. Роботу СБУ під час війни оцінив Українському радіо Віктор Ягун, генерал-майор запасу, колишній заступник голови Служби безпеки 2014-2015 років.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

600 російських шпигунів

"Головне — це спокій в державі, а не кількість шпигунів. Якщо у нас немає надзвичайних подій, диверсій, вбивств високопосадовців — це і є оцінкою роботи нашої СБУ. Кількість — це побічний продукт", - оцінює діяльність Служби безпеки під час війни Віктор Ягун. Він закликає розуміти саму систему протидії: у противника є шпигуни, є колаборанти, є коригувальники, є й ідеологічні диверсанти. Представники Московського патріархату чинили роками ідеологічні диверсії в нашому суспільстві, вважає Віктор Ягун. Уже близько 60-ти з них отримали підозри. 

Загалом серед агентів Росії є такі, хто тривалий час працював і завдавав значної шкоди державі Україна. А є ті, що працювали за невеликі гроші й були вчасно зупинені та затримані. Вони  будуть нести різні види покарань. Колишній заступник голови спецслужби каже, що були такі періоди в історії України, що за рік СБУ могла викрити лише кілька осіб. Це тоді вважалося позитивною динамікою. А воєнний стан — зовсім інше. "Зараз багато людей показало себе. Це добре, що ми проводимо очищення державного організму. І сподіваюся, що їх буде з кожним роком викрито все більше".

Хто в Україні постійно є мішенню російських спецслужб?  

Міністр оборони України, керівник ГУР, розповідає Віктор Ягун. Якби російські спецслужби досягли своєї мети, то це було б у Москві гучним інформаційним вибухом. Так вони там у РФ собі визначили, констатує генерал. І додає: "наша СБУ працює на випередження. Ми зупинили їх, бо це була реальна загроза. Невідомо, наскільки близько вони могли б підібратися". Затримання російської розвідгрупи, про яке інформує СБУ, зупинило подальший ланцюжок можливих диверсій. Віктор Ягун запевняє: "Ми знаємо про наміри знищити інших українських високопосадовців. Ворог використовує не тільки вогнепальну зброю, а й різні отрути, безпілотні літальні апарати. У нас є люди, які відповідають за безпеку вищих посадових осіб. Усі органи працюють злагоджено". 

Фото: з особистої сторінки Віктора Ягуна

Противник користується різною інформацією щодо абсолютно різних людей, продовжує розповідь генерал. Окупанти, заходячи на українські території, мали на руках списки тих, кого потім цілеспрямовано шукали і знищували. Вони списки ці накопичували з 2014 року. І за планом Кремля, саме за цими списками мали проходити фільтраційні табори і вирішуватися подальша доля людей. "Тому будь-яка інформація, яка може знадобитися ворогу, вона їм потрібна. Для них цінною є інформація щодо правоохоронних органів, військових, активістів. Вони також цю інформацію можуть використати для вербування тих чи інших осіб, якщо буде знайдено певні нюанси в біографії. Можуть шантажувати", – перелічує Ягун. Україна так само займається такою ж роботою в Росії. Це дає можливість розуміти нам, з ким ми маємо справу, пояснює генерал.

Якість російської агентури в Україні

Під час війни ніхто не дивиться на якість підготовки, зауважує Ягун. Головне – кількість. Бо не було часу витрачати зайві кошти і час на підготовку. "Є агентура, яка досить міцно сидить у нашому суспільстві. Робота ще буде проводитися. Досвід країн Балтії нам показує, що навіть зараз, незважаючи на перебування цих країн в ЄС і НАТО, вони знаходять в себе агентів. Цей процес тривалий. Є ще агентура в нас досить закрита. Її нам ще треба виявляти і ліквідовувати".  Кожна спецслужба має свою тактику. Наша СБУ переграла спецслужби РФ, – констатує Віктор Ягун. Поки в Україні нема провалів, диверсій, зривів, ліквідацій високопосадовців. А це засвідчує якість діяльності СБУ.  

Фото: СБУ

Останні новини
"Пожежі в екосистемах і атмосферна інверсія". Коли у Києві легше дихатиметься?
"Пожежі в екосистемах і атмосферна інверсія". Коли у Києві легше дихатиметься?
Втрати росіян на розбомблених дронами складах дуже великі — Попович
Втрати росіян на розбомблених дронами складах дуже великі — Попович
Не канонізувати героїв: Міша Правильний та Volodymyr  Dantes спільно видали трек "Честер"
Не канонізувати героїв: Міша Правильний та Volodymyr Dantes спільно видали трек "Честер"
Все одразу — аб'юз, пристрасть, біль, ніжність: Shmiska випустила сингл "Пластир"
Все одразу — аб'юз, пристрасть, біль, ніжність: Shmiska випустила сингл "Пластир"
Юридична база, терміни, штрафи за ігнорування. Усе про повістки через "Укрпошту"
Юридична база, терміни, штрафи за ігнорування. Усе про повістки через "Укрпошту"
Новини по темі
Надходили сигнали, які перевіряла СБУ — Сергій Притула про загрозу замахів на нього
Прибутки від нелегального бізнесу сягають 45 млрд гривень. БЕБ має повернути їх до бюджету – Шевчук
Наказ убити Вакуленка віддали представники армії або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Україна має потенційні можливості впливати на ворогів далеко за межами держави — генерал Ягун
Лейбл Papa Music випустив нову пісню від Wellboy