Акторка Олеся Жураківська на чолі рідного театру: "Щось мені підказує, що я зможу це зробити"

Акторка Олеся Жураківська на чолі рідного театру: "Щось мені підказує, що я зможу це зробити"

Провідна акторка Театру драми і комедії на лівому березі Дніпра Олеся Жураківська стала четвертою жінкою-директоркою театру в Києві очоливши рідний театр. Хоча виконувати обов'язки директорки-художньої керівниці театру вона буде на час воєнного стану і до проведення конкурсу на цю посаду, Жураківська сповнена планів та енергії для розвитку театру. Слухачам Українського радіо вона розповіла про свої перші думки після свого призначення.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

"Наша мета на сьогодні, враховуючи обставини, в яких ми живемо – не втратити те, що ми напрацювали, зберегти і примножити наші надбання, наші традиції. А для нашого театру традиційним є експериментувати, не боятися говорити про важливе і бути в авангарді", – так сказала після свого призначення в.о. директорки-художньої керівниці театру Олеся Жураківська. Акторка переконана, що театр – це живий організм. Він існує для того, щоб боротися за душі людей. "Щоб давати їм світло і надію, примушувати думати, переживати, співчувати. Головні ключові речі, які допоможуть нам вистояти, залишатися людьми за будь-яких обставин", – каже Олеся Жураківська. 

Театру невдовзі виповниться 45 років. Засновник театру Едуард Митницький починав з сучасної драматургії. Театр постійно був у авангарді змін. І таким чином став одним із найпопулярніших у країні. Ставилася різна драматургія. Сама ж Олеся Жураківська працює в театрі з 2002 року і належала завжди, як каже сама, до частини відповідального колективу, була свідомою до своєї професії та подій, які відбувалися в театрі на навколо. Каже, що ніколи не уявляла собі, що буде на цій посаді.  

"Це було в першу чергу бажання колективу. Я прислухалася. Якщо люди бачать в мені (керівні риси - ред.), то вони мабуть є. Так мене вітали (із призначенням - ред.), ніби день народження! Якщо люди так радіють, значить вони бачать в мені керівника. І щось мені підказує, що я це зможу зробити". 

За всі роки театр постійно змінювався.  Нині працює багато молодих акторів. Є, як каже Олеся Жураківська, хороша команда і, головне, її готовність до роботи. "Правильно не змінювати радикально вектори, а працювати з тією драматургією, яка народжується зараз. Не полишати класику. Налагоджувати нові зв'язки. У військовий час надважливо будувати ці зв'язки не лише на сцені, а й поза сценою, давати людям тепло. Ми будемо рухатися так, як ми рухалися. Додамо лише гілочки відгалуження". 

Читати також: Українські кінозірки на фронті

Є в планах працювати активніше зі найменшими глядачами, над  сімейним переглядом, виставками, цікавими колабораціями з митцями у різних напрямках. Зараз театр активно працює над фестивальними роботами. Буде багато копродукції. Театр зараз активно шукає грантову підтримку. 

Олеся Жураківська планує також виступати надалі на сцені, як акторка. 

Фото: зі сторінки на ФБ