Понад 250 російських військових здалися в полон за проєктом "Хочу жить"

Понад 250 російських військових здалися в полон за проєктом "Хочу жить"

Понад 250 російських військовослужбовців скористалися можливістю зберегти своє життя і відмовилися воювати проти України, констатував спікер проєкту "Хочу жить" Віталій Матвієнко в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо. "Хочу жить" – державний проєкт України, націлений на військових РФ, котрі хочуть добровільно здатися в полон. Як зазначив Матвієнко, такі військовослужбовці можуть зайти на сайт "Хочу жить" і ознайомитися з перевагами тих, хто здається сам, а не потрапляє в полон безпосередньо під час бою. Але всі, хто здається сам, оформлюються як взяті під час бою. Це гарантія їхньої безпеки по поверненню в Росію, розповідає Матвієнко. Проєкт "Хочу жить" діє і для громадян України на тимчасово окупованих територіях. А умови перебування в українських таборах для військовополонених дуже комфортні, зауважив Матвієнко. 
 
 

0:00 0:00
10
1x

Фото: ФБ-сторінка "Хочу Жить" (Единый центр приема обращений военнослужащих РФ по сдаче в плен. Государственный проект "Хочу жить")


"Понад 250 росіян уже скористалися можливістю зберегти своє життя"

— Розкажіть про  проєкт "Хочу жить", коли він почав діяти і які його успіхи?

"Хочу жить" – це державний проєкт, створений Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими за підтримки Міністерства оборони України та Головного управління розвідки. Він націлений на військовослужбовців РФ, які не бажають воювати проти України, не бажають виконувати злочинних наказів путінського режиму і хочуть добровільно здатися в полон, таким чином зберегти своє життя. Станом на сьогодні ми можемо констатувати, що проєкт повністю успішний. 

— Скільки росіян за час дії проєкту здалися в полон?  І в який найчастіше спосіб вони звертаються?

Понад 250 росіян уже скористалися можливістю зберегти своє життя. Щодо способів звернення, то можна зателефонувати до наших операторів, можна написати в месенджер WhatsApp, можна написати в чат-бот в телеграмі "Хочу жить". Найбільш дієві – це месенджери. І один із основних кроків, які має зробити потенційний військовополонений російський – залишати всю необхідну інформацію в чат-боті. Після цього інформація у нас фіксується, передається на захищені сервери. Це може бути навіть попередня така здача, коли він ще перебуває на території так званої Росії, і таким чином він висловлює своє ставлення до України, що не бажає воювати проти нас і хоче здатися в полон. 

— Яку саме інформацію він має залишити в чат-боті?

Свої основні дані: ПІБ, дата народження, де він служив, якщо служив, де працював чи працює. Плюс додаткові моменти, якщо його примусово мобілізували і він вже в якійсь із військових частинах РФ чи на навчаннях. Про ці кроки свого пересування він постійно нас інформує. 

— Яка частка з тих, хто звертається, зрештою здається в полон? 

На початку проєкту до нас в основному зверталися родичі потенційних військовополонених, або потенційних мобілізованих. З відома останніх, бо самі вони боялися. Думали, що це проєкт ФСБ, яка таким чином намагається виявити в себе "неблагонадійних". Але після того, як вони поспілкувалися з нашими операторами, і впевнилися, що це проєкт – український і почули гарантії, які вони отримують при здачі в полон, то їхній інтерес до проєкту був набагато більший. Ця інформація вже йшла як сарафанне радіо між росіянами. І з часом відсоток звернень російських військовослужбовців переважив відсоток звернень їхніх родичів. 

— Але тут може бути і зворотній бік медалі. ФСБ теж може вам писати, аби щось для себе вивідати. Такі випадки є? 

Їхні намагання, з одного боку, логічні, але вони неефективні й ніякого результату їм не дадуть. Що з того, що якийсь агент ФСБ через проєкт "Хочу жить" здасться у полон? Він усе одно буде виявлений. Тому по цьому проєкту ФСБшних агентів у нас не було. 

"Роскомнадзор" за минулий рік понад 260 разів блокував наші сайти"

— Росіяни намагаються завадити вам працювати? 

Так. Якщо говорити про наш офіційний сайт, то "Роскомнадзор" за минулий рік понад 260 разів блокував наші сайти. Але наші спеціалісти працюють нон-стоп і створюють сайти-дзеркала, де все одно інформація є. І той, хто бажає здатися в полон, може зайти на сайт і ознайомитися з усім алгоритмом здачі в полон, а також перевагами тих, хто здається сам, а не потрапляє в полон безпосередньо під час бою.

— Які гарантії ви надаєте російським військовослужбовцям, і що з ними відбувається після того, як вони здаються в полон? 

Після того, як відбувається операція по безпечному виходу на українську територію, такий вже військовополонений потрапляє в табір для військовополонених. Попередньо з ним проводяться відповідні процеси – це спілкування, встановлення агент це чи ні, додаткові заходи безпеки. Далі такий військовополонений, якщо захоче, може повернутися на територію РФ. Його можуть обміняти. Він має таке право. Якщо ж не захоче, то він може попросити прихистку в Україні чи в деяких країнах Європи. Але можливість залишитися в Україні чи переїхати в Європу в нього буде тільки по завершенню війни. До завершення війни такий військовополонений перебуває безпосередньо в полоні в Україні. 

— А яка статистика тих, хто хоче повернутися в Росію?

Ми працюємо вже більше року. І першу половину проєкту, до квітня цього року, відсоток тих, хто здалися по проєкту "Хочу жить" і бажають повернутися додому, був досить великий. Чому? Тому що в них там сім'ї, може бути хвора мама, батько чи дружина. В них дуже дивна мотивація, насправді. Але тим не менш, ті, хто бажають повернутися додому до завершення війни, потрапляють в обмінний фонд і завдяки ним же ми можемо повертати наших захисників та захисниць. А це одне з ключових завдань нашого проєкту. 

— Тобто тепер частка тих, хто хоче піти на обмін, зменшується? 

Не зовсім. Тут залежить, хто здається. Якщо такий військовополонений не встиг нічого скоїти, не вчиняв воєнних злочинів і дійсно "чистий" перед українським народом, то в нього право залишитися в Україні чи переїхати в деякі країни Європи є. Думаючи, може зрозуміти, що повертатися в так звану Росію йому немає сенсу. А є можливість по завершенню війни змінити своє життя. Чим менше їх буде на фронті, тим краще. Тому Україна повністю готова прийняти абсолютно всіх в полон. 

— І російська сторона не знатиме, що вони добровільно здалися? 

Вона не знатиме. Тому що всі, хто потрапляє в полон за проєктом "Хочу жить" оформлюються нашою стороною, як ті, хто був взятий в полон під час бою. Це гарантія їхньої безпеки по поверненню в Росію. Паралельно це зберігає їм усі виплати, згідно з їхнім законодавством. З ними проводяться ще додаткові розмови щодо того, як себе вести і як спілкуватися зі спецслужбами РФ після повернення. І можу сказати, що в тих, хто повернувся по обмінах додому, зараз усе добре. 

"Умови перебування в таборі для військовополонених дуже комфортні"

— Ті, кого ЗСУ беруть у полон під час бою, теж можуть йти на обмін за бажанням чи ні? 

Хто взятий в полон безпосередньо в бою, він – військовополонений і автоматично потрапляє в обмінний фонд. Тобто, права вибору, як в нашому проєкті, в нього немає. 

Додатково хочу сказати про умови перебування в таборі для військовополонених. Україна – демократична держава, ми дотримуємося норм гуманітарного права і норм Женевських конвенцій щодо поводження із військовополоненими. Тому умови перебування в таборі для військовополонених дуже комфортні. Це і триразове харчування, і можливість отримання медичної допомоги, і операції додаткові проводяться, якщо потрібно. Вони мають відповідну уніформу, можуть працювати і навіть заробляти гроші. Вони можуть отримувати і посилки від своїх рідних із Росії. Там до 20 кілограм – печиво, цигарки, засоби гігієни. Плюс юридичний супровід і постійна присутність Міжнародного комітету Червоного Хреста, який якраз і дивиться за умовами перебування.

Умови утримання російських військовополонених. Фото: ФБ-сторінка "Хочу Жить" (Единый центр приема обращений военнослужащих РФ по сдаче в плен. Государственный проект "Хочу жить")

— А як ці люди вибираються з російський окопів чи таборів? Щось можете розповісти? 

Кожна операція по здачі в полон є індивідуальною. Конвеєру тут немає. Все-таки це лінія зіткнення, де відбуваються бої. Якщо ми говоримо про дуже гарячі точки, такі як Бахмут чи Авдіївка, то там подібні операції відбуватися не можуть, перш за все з точки зору безпеки як наших Спеціальних сил, так і того, кого виводять на нашу територію. Щодо спокійніших ділянок фронту, то там подібні операції тривають. Абсолютно по-різному це відбувається. Від отримання людиною повістки в Росії до потрапляння в полон може минути тиждень, а може і декілька місяців. До нас також звертаються ще не мобілізовані. Але вони розуміють, що їх у будь-якому разі мобілізують, це питання часу. 

Проєкт "Хочу жить" діє і для громадян України на тимчасово окупованих територіях

— Ця програма діє тільки для російських громадян чи і для мешканців наших окупованих територій? 

Проєкт "Хочу жить" діє і для громадян України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях. У нас теж є звернення від таких громадян, і ми намагаємося їм максимально в цьому допомогти. 

— Чи є кореляція між подіями в Росії або на фронті із кількістю звернень? 

Так, кореляція є. Наприклад, на початку 2023 року кількість звернень у нас зросла вдвічі. Якщо в грудні 2022 року було 1,5 тисячі звернень, то в березні ми отримали понад 3 тисячі звернень на місяць. Деякі телефонували і прямо казали, що їм страшно. У них загалом дуже низький морально-психологічний стан усередині армії. Плюс контрнаступ, плюс успішні операції Головного управління розвідки Міноборони України. Це теж дуже впливає. 


 

Останні новини
Баланс добра і зла: Учасник тріо Botashe видав дебютний сольний альбом
Баланс добра і зла: Учасник тріо Botashe видав дебютний сольний альбом
Основна проблема не кондиціонер, а бойлер — експерт про марнотратство електроенергії
Основна проблема не кондиціонер, а бойлер — експерт про марнотратство електроенергії
"Доволі потужна допомога". Нарожний про результати чергового "Рамштайну"
"Доволі потужна допомога". Нарожний про результати чергового "Рамштайну"
Футуристична історія кохання: Kozachenko & Kate Soul спільно видали пісню "Літак"
Футуристична історія кохання: Kozachenko & Kate Soul спільно видали пісню "Літак"
"Запит військових враховано". Держоператор тилу про новий каталог продуктів харчування ЗСУ
"Запит військових враховано". Держоператор тилу про новий каталог продуктів харчування ЗСУ
Новини по темі
Основна проблема не кондиціонер, а бойлер — експерт про марнотратство електроенергії
"Доволі потужна допомога". Нарожний про результати чергового "Рамштайну"
"Запит військових враховано". Держоператор тилу про новий каталог продуктів харчування ЗСУ
Zbaraski: "Слухачі альбому "Nikoly. S4e raz" отримали історію нашого з Alina Pash знайомства та особистих моментів"
Окупанти перетворили весь Маріуполь на цвинтар — Валерій Кривоносов