Більшість польських перевізників, які блокують кордон, отримують компенсацію від країни-агресора – Балін

Більшість польських перевізників, які блокують кордон, отримують компенсацію від країни-агресора – Балін

Місцева влада Польщі перевищила свої повноваження, коли дозволила блокування саме пунктів пропуску, і ці рішення мають бути скасовані урядом Польщі, вважає віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників України Володимир Балін. В ефірі Українського Радіо він наголосив, що польські перевізники, які страйкують вже понад два тижні, насправді маніпулюють: "Угода Україна-ЄС стосовно бездозвільних перевезень дає право сьогодні будь-якому польському перевізнику їхати з будь-якої країни ЄС в Україну без дозволу. Водночас, український перевізник не може їхати з будь-якої країни ЄС до Польщі". Схожа ситуація і на пунктах пропуску зі Словаччиною. 21 листопада місцеві перевізники теж почали блокувати кордон, втім нині словацькі перевізники тимчасово розблокували рух вантажівок. "Враховуючи те, що зараз в Словаччині змінився уряд, то це знову ж таки, на мою думку, політичне питання", – наголосив віцепрезидент АсМАП.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото:  Суспільне Львів

"Місцева влада Польщі перевищила свої повноваження"

Вже понад 2 тижні тривають протести польських перевізників на кордоні з Україною. Хто ці люди, що вимагають і чому зараз? 

За нашою інформацією, це невеликі перевізники з Білої Підляськи, які працювали на ринку Польща-Білорусь, Польща-Росія. Сьогодні ці перевезення заборонені. Вони не змогли переналаштувати свій бізнес, щоб працювати на великому європейському рівні, тому вирішили пострайкувати. Це одна частина питання. Друга частина – їх підтримує партія "Конфедерація", яка має 18 голосів у Сеймі. Це проросійська антиукраїнська партія. Рафал Маклер, який є основним організатором цього страйку, очолює регіональне представництво партії в Люблінському воєводстві. Має там ще свою партію. До великого вторгнення він закликав до дружби з Росією і проти Німеччини, Америки, Євросоюзу. Більше того, лідер партії "Конфедерація" офіційно два тижні тому заявив про те, що він проти вступу України в ЄС. Тобто це політична сила, яка, на жаль, вже не вперше організовує такі страйки. До речі, польські аграрії завтра (23 листопада) обіцяють заблокувати нас вже на пункті пропуску "Медики". Тобто ситуація дуже непроста. Більше того, вчора Рафал Маклер розповсюдив у Фейсбуці інформацію, що страйк офіційно продовжено до 2 лютого. 

На мою думку, якщо взяти вчорашній виступ президента Анджея Дуди до українського народу з нагоди Дня Гідності, то резонанс є. Тому що місцева влада, дозволиливши ці страйки, фактично заблокувала експортно-імпортні операції і страждають, в тому числі, виробники, які розташовані в Польщі. Вони це визнають і разом з нами готуються позиватися до страйкарів. Але влада польська нині, на жаль, нічого не робить. 

Чому саме сьогодні? Тут два фактори: Перший. Кінець року і фактично зупинено експортно-імпортні операції – це удар не тільки по експортерам, а й по бюджету України.

Другий. Зараз у Польщі змінюється уряд. І ситуація така, що старі вже нібито пішли (уряд Матеуша Моравецького), хоча ще намагаються сформувати новий уряд, але ми розуміємо, що голосів для цього немає. А коаліція, яку очолює Дональд Туск, чекає по законодавству свого часу, коли їм дозволять сформувати свій уряд.  

Ми сподіваємось на те, що буде максимально швидко сформований коаліційний уряд тих партій, які зараз в опозиції, і вони наведуть лад. На моє глибоке переконання, місцева влада перевищила свої повноваження, коли дозволила блокування саме пунктів пропуску, і ці рішення мають бути скасовані урядом Польщі.

Чи пропускають польські страйкарі цистерни з пальним і гуманітарні вантажі для України? Яка ситуація зараз? 

Наскільки нам відомо,  в заявках страйкарів було прописано, що ці вантажі вони зобов'язуються пропускати. Тому, якщо такі машини зараз стоять, їх не пропускають і поліція їх не веде прямо до кордону, то це є порушенням умов страйку.  Міністерство інфраструктури просить щоб перевізники зверталися до них, через оприлюднені на всіх ресурсах форми. Вони це фіксують. І цей матеріал накопичується для того, щоб поліція, відповідно до чинного законодавства Польщі, скасувала страйк через те, що страйкарі порушують його умови. Тому, якщо такі факти є, я закликаю перевізників і водіїв інформувати про них Мінінфраструктури.

Володимир Балін. Фото: trans.info

"Це відверта маніпуляція". Україна не має жодних преференцій на європейському ринку

Наскільки об'єктивними є вимоги польських перевізників? 

Я  думаю, що польські урядовці і бізнес не до кінця не розуміють, що перевізники, які страйкують, їх обманюють. Угода Україна-ЄС стосовно бездозвільних перевезень дає право сьогодні будь-якому польському перевізнику їхати з будь-якої країни ЄС в Україну без дозволу. Водночас, український перевізник не може їхати з будь-якої країни ЄС до Польщі. Єдине виключення, якщо у нього на борту є книжка ЄКМТ. Всі інші перевезення заборонені. У нас немає відповідних дозволів. Тобто, фактично, вони маніпулюють тим, що начебто ми заважаємо їм працювати на європейському ринку. Це відверта маніпуляція. Тому що ми не маємо жодних преференцій на європейському ринку. Ми обмежені там. На ринку Україна-Польща, будь ласка, нема питань. Але польські перевізники не їдуть до нас. Чому? Тому що у нас війна, це безпекова ситуація. 

А навіщо вони це роблять? Хочуть компенсації чи преференцій від ЄС? 

Компенсації 100% ні. Польські аграрії, до речі, своїми діяли вибили певні преференції. Наші аграрії зараз не можуть експортувати свої товари до Польщі. Щодо перевізників, то більшість з них працює на європейському ринку і їм взагалі не цікавий український ринок. Так, вони не проти того, щоб повернути дозволи. Вони офіційно звернулися до Європейської комісії. Але Єврокомісія їм відповіла, що спочатку пройдіть консультацію з Україною і Молдовою. Тому що вона в такій же ситуації, як і Україна стосовно дозволів. А потім будемо про щось говорити. Але я ще раз наголошую, що там йдуть певні маніпуляції. Тому ми зараз готуємо інформаційну кампанія, щоб польський бізнес, посадовці і прості громадяни розуміли, що відбувається на кордоні. Тому, як на мене, більшість людей, які сьогодні стоять і блокують, отримують компенсацію вже від країни-агресора. І це треба розуміти.

Ілюстративне фото: ukranews.com

"У нас ніколи не було проблем з дозволами з Словацькою республікою"

Страйк у Словаччині. Що тамтешні перевізники хочуть?

По Словаччині взагалі нонсенс. Минулого тижня вони робили попереджувальний страйк. Вчора закрили кордон. Жодного офіційного документа, чи є у них такі підстави чи ні, поки немає. Зроблено це зовсім в інший спосіб, ніж у Польщі. Хоча Рафал Маклер туди їздив, організовував і підбурював перевізників до того, щоб вони це зробили. 

Що стосується дозволів? У нас ніколи не було проблем з дозволами зі Словацькою Республікою. Якщо з Польщею до війни у нас постійно були проблеми, вони урізали квоти, то зі словаками таких проблем не було. Враховуючи те, що зараз в Словаччині змінився уряд, то це знову ж таки, на мою думку, політичне питання.