Через брак озброєння у ЗСУ ворог має час для того, щоб більш-менш підготувати своїх людей — Попович

Через брак озброєння у ЗСУ ворог має час для того, щоб більш-менш підготувати своїх людей — Попович

Росія використовує більше артилерійських снарядів, ніж може зробити. Проте нестачі снарядів з їх боку наші військові не відчувають. Це пов’язано з тим, що їй активно допомагають Північна Корея та Іран. Водночас ЗСУ відчувають нестачу снарядів у зв’язку зі зменшенням допомоги від Заходу. Це констатував в ефірі Українського Радіо військовий оглядач Денис Попович. Він також зауважив, що росіянам вдається щомісяця набрати до війська 30 тисяч вояків. Втім через брак озброєння ЗСУ знищують окупантів повільніше порівняно з тим, як відбуваються темпи мобілізації в РФ. Попович також зауважує, що зовсім без допомоги Україна не залишиться, про що, зокрема, свідчать заяви європейських партнерів. А тому наразі йдеться про накопичення ресурсів задля подальшого контрнаступу в 2025 році.

0:00 0:00
10
1x

Фото з фейсбук-сторінки Генштабу ЗСУ

30 000 мобілізованих росіян на місяць

— Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов дав інтерв'ю виданню Wall Street Journal, в якому, зокрема, заявив, що проти України станом на сьогодні воюють 510 тисяч російських окупантів. Крім цієї кількості, армія РФ може за місяць набрати приблизно 30 тисяч осіб. І це не враховуючи того, що після так званих президентських виборів у березні, вони так само анонсують ймовірну мобілізацію на території РФ. Наскільки така кількість мобілізованих ускладнить ситуацію на фронті?

— Це не мобілізація, як така. Її можна назвати прихованою, але офіційно для них це не є мобілізацією. Це рекрутингова кампанія, яка передбачає залучення людей на певні фінансові умови, які для них є привабливими, особливо для тих, хто живе в глибинці. Тобто це виплати від держави та від місцевої влади, які можуть сягати кількох тисяч доларів відразу, як тільки підписав контракт. І потім по 200 тисяч за один місяць участі у так званій "спеціальній воєнній операції", а відповідно у війні в Україні. І на цих умовах люди йдуть, оскільки у них кредити, борги та відсутність роботи. І тим паче їм можуть сказати, що воювати вони не будуть, а перебуватимуть на другій лінії чи на складах перекладатимуть їжу чи майно. Але реальність виявляється інакша. І таким чином вони можуть за добу набрати приблизно тисячу людей, що відповідає показнику 30 тисяч на місяць.

"Через брак озброєння ЗСУ знищують окупантів повільніше"

— Чи є чим навчати та озброювати усю цю кількість вояків?

—  Тут неоднорідна історія. Якщо вони беруть зеків в "Шторм-Z", то особливо не заморочуються підготовкою, чи облаштуванням, чи їхнім спорядженням і озброєнням. Вони зеків особливо не рахують і кидають їх вперед. Але цей ресурс кінцевий, оскільки зеків не може бути багато навіть в Російській Федерації. Все одно і ці люди можуть закінчуватися. Водночас мобілізованих таким чином росіяни останнім часом намагаються більш-менш навчати. Чому таке вдається? Тому що у нас є брак боєприпасів. Останні кілька місяців ми не маємо того рівня допомоги від Заходу, який був раніше. І таким чином утилізація оцієї людської маси сповільнюється. В певні дні, коли була оборона Авдіївки, вона дорівнювала темпу набору. Тисячу людей могли щодобово знищувати, ліквідувати. І тисячу людей росіяни набирали. Але загалом через брак озброєння ворог має час для того, щоб більш-менш підготувати своїх людей. Це теж тривожна історія. Тобто ми їх знищуємо повільніше, ніж вони їх набирають.

"Росіяни змінюють тактику"

— На прикладі Авдіївки, знаємо, що російська армія застосовувала артилерію і КАБи. Чи є в росіян новітні зразки зброї? Чи вони просто беруть кількістю того, що є в наявності?

— В цій масі вояків є достатньо навчені люди. Якщо ми згадаємо тактику, яку вони використовували під час авдіївських подій, то завдяки вогневій потужності, яка переважала нас через те, що ми не мали достатньої кількості боєприпасів, вони вибивали, змушували нас відходити, туди заводили штурмові групи і таким чином просувалися. Це перше. По-друге, вони там і хитрістю відпрацьовували. Тобто, якщо ми згадаємо ситуацію, коли на півдні Авдіївки їм вдалося просунутися завдяки підземним комунікаціям вглиб наших позицій, то це було переважно відволікаючим маневром, а головний удар вони завдали якраз на півночі. КАБи — це велика проблема. Це кориговані авіабомби, які можна було кидати на відстані до 70 кілометрів. І це було поза межами дії нашої фронтової ППО. І таким чином це мало значний вплив на те, що нам врешті-решт довелося відійти з Авдіївки.

— Окупанти вдаються до різних тактик і, зокрема, до різної техніки, до різних способів того, щоб спробувати тиснути на Сили оборони України. На Оріхівському напрямку в Запорізькій області окупанти почали використовувати квадроцикли для переміщення між позиціями. Наскільки такий засіб допомагає їм маневрувати і ефективніше виконувати ті завдання, які вони ставлять перед собою?

— До речі, ми квадроцикли використовували доволі активно. Такі мобільні групи на квадроциклах були під час оборони Києва. Коли росіяни атакували великими колонами, протяжними на десятки кілометрів, наші бійці на квадроциклах, озброєні протитанковими засобами, маневруючи, ці колони знищували. От ми зараз бачимо, що і ворог дається до таких методів. Тобто вони навчаються. І використання таких мобільних груп на квадроциклах підвищує мобільність. Тобто це теж зміна тактики. Люди швидко можуть пересуватися. Квадроцикл — це позашляховий засіб. Тобто він може в різних умовах пересуватися. І залежно від того, в яких обставинах він використовується, це може мати ефект.

"РФ виробляє менше снарядів, але їй допомагають Північна Корея та Іран"

— В інтерв'ю Wall Street Journal Кирило Буданов каже, що Росія використовує більше артилерійських снарядів, ніж може виробити. Як це можна пояснити?

— Росіяни не виробляють достатньо снарядів для того, щоб задовольнити потребу фронту. Але є Північна Корея та Іран. Тобто є коаліція стан країн-вигнанців, які зараз виступають проти України. І Російська Федерація зараз залучила їхню підтримку. Восени Північна Корея могла передати до мільйона боєприпасів в розпорядження Російської Федерації. Очевидно, може передати ще мільйон, якщо вже не передала. І через те наші бійці на фронті не відчувають браку боєприпасів від росіян. Зате брак боєприпасів є в нас, що зумовлюється тим, що Захід нам почав гірше допомагати через ситуацію в США. Але, на жаль, через те, що Північна Корея та Іран допомагають Російській Федерації, брак боєприпасів вона не відчуває попри те, що сама не може їх повною мірою виготовляти. На превеликий жаль, оскільки Російська Федерація зараз підвищує свої можливості, то можна очікувати, що з часом і вона буде більше виробляти боєприпасів.

— Вчора з'явилась інформація від Reuters, ніби Іран надав Росії приблизно 400 потужних балістичних ракет класу "Земля-Земля". Головне управління розвідки заявило, що не підтверджує їхню передачу.

— Поки що немає доказів того, що це відбулося, але таке може бути. Якщо це станеться, це буде значною проблемою, оскільки 400 ракет "Земля-Земля" вимагають величезних запасів протиракет для комплексів Patriot, які здатні їх збивати. Щоб надійно збити, потрібно до 800 таких ракет, тобто дві ракети на одну балістику.

Зараз оборона, потім — контрнаступ

— Кирило Буданов також зазначає, що якщо Україна вистоїть і втримає оборону в 2024 році, то в 2025 знову може перейти до контрнаступу.

— Ми не можемо прямо впливати на допомогу Заходу, оскільки ми бачимо, що Сполучені Штати Америки зараз відвалюються, їхня допомога зараз не надходить, через те, що в них є політичні події, які пов'язані з виборчою кампанією. Але без допомоги США ми маємо певні проблеми.

Зараз Європа прокидається, європейці потроху усвідомлюють те, що нам необхідно допомагати, але щоб вони розкрутили свою військову машину, потрібен час. І за цей час ми повинні протриматися, оскільки з такою нестачею боєприпасів, насамперед з точки зору артилерії, нам наступати кудись зараз було б дуже важко. От про це саме і каже Кирило Буданов. Протриматися, накопичити ресурси, накопичити можливості, а далі у 2025 році розраховувати на якісь наступальні рухи вперед.

Заяви європейських партнерів свідчать про те, що зовсім без допомоги ми не залишимося. Зокрема, останні дані від закордонної преси про те, що начебто Канада готова профінансувати ті боєприпаси, які нам знайшла Чехія. 800 тисяч одиниць — це доволі значний обсяг. Він допомагає розтягнути ту кількість боєприпасів на певний проміжок часу для того, щоб мати подушку безпеки для накопичення ресурсів.