Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)

Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)

Популярною Vitaliia зробила пісня "Чом тобі, вороже, не спиться?". Складена з мемів війни, на різних платформах вона уже набрала 5 млн переглядів. На Різдво минулого року Віталія Грицак, а це справжнє ім’я виконавиці з Тернопільщини, "вистрілила" з авторською колядкою "Зірка яскрава в небі тривожному". І  вже маємо нову прем’єру — трек "Це тільки демо". Він про те, як як це — проживати найкращі роки свого життя в країні, в якій іде війна. Пісню Vitaliia записала з Гуртом Дно (за участі Мухи Мухича і Caronlil), хоча слова й музика належать їй. Про свої робочі звички, чи планує продовжувати кар’єру академічної  скрипальки, про вірші, а також коли чекати нових пісень, Vitaliia розповіла ведучим шоу РанокПро на Радіо Промінь Дмитру Захарченку й Лесі Антипенко. 

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото @marykurylyak з інстаграм-сторінки vitahrytsak

"Я пишаюсь усіма, кому не жаль своєї молодості зараз для окопів, кому не жаль своєї молодості для донатів, хто не закриває очі на реальність, а чітко розуміє —  якщо я цього зараз не зроблю, то ніхто" 

Віталіє, привіт. Твоє творче життя насичене різноманітними подіями. Не так давно ти починала співпрацю з Jerry Heil, ви все ще працюєте з нею? 

Наразі формат нашої співпраці не є таким, як був, я не в лейблі. 

Ти вийшла з лейблу, про це вже можна офіційно заявити? 

Ще неофіційно, ще не заявляємо нічого. На цей момент я можу ствердити, що їхня підтримка залишається незмінною, як і була, але я думаю, що зовсім скоро ми про все розповімо самі. 

Логічно виникає наступне запитання, тому що сьогодні ми будемо представляти твою пісню з Гуртом Дно й за участі Мухи Мухича і Caronlil. Як виникла ця співпраця? 

З хлопцями з Гурту Дно мене познайомила якраз Jerry Heil під час співпраці над колядкою, вони також допомагали її створювати, саме аранжування і музичне звучання. Я прийшла до них на студію в гості й вони кажуть: "А дава зараз створимо фіт!" Я така: "Давайте щось спробуємо". Але я не думала, що буде настільки все швидко. Тому що вони звикли, якщо у них є готова пісня, вони зразу сідають, записують її  і видають. А в мене не так: я щось напишу, а через рік аж видаю. Словом, я піддалась під їхній вплив цього разу. Ми створили цю пісню буквально за 10 хвилин, в той же день записали і майже одразу подали на дистрибуцію. 

Мені цікаво, це початок нової великої співпраці чи експеримент?

Ні, це тимчасово, це просто перший мій фіт, який мені був цікавим. Тому що, по суті, це експериментальне звучання для мене, але наразі планую повертатись в своє попереднє звучання - акустичне, камерне, під укулеле, під гітару. Саме по звучанню — ця пісня для мене експеримент і просто спільний фіт. 

Ти сказала, що в Гурту Дно все швидко, динамічно, такий стиль роботи. А ти яка в цьому сені? 

Я не знаю насправді, як так стається, тому що в мене з кожною піснею так: я от домашню версію виклала, побачила, що людям сподобалось, що будуть слухати й чекають, а я чомусь очікую якогось хорошого моменту. Тому хочу звернутись до тих, хто робить так само: "Не робіть так!" Я вже в хлопців повчилась, зараз з ними співпрацюю ще над двома наступними релізами, які вийдуть от-от скоро також цієї весни, і вони мене навчили ставитись до цього набагато простіше, робити це набагато швидше. Тому що інколи вони мені кидають і кажуть: "Як тобі?" А я кажу: "Щось мені там не сподобалось, давайте це виправимо”. А вони мені: "Так забий, ти розумієш, що це щире й живе звучання, це людям набагато більше сподобається”. І це реально краще діє на все — і на нерви, і загалом на звучання.

А зараз у твоєму житті скільки відсотків займає музика, з чого складається взагалі твоє життя?

Моє життя зараз складається на 80% з музики і на 20% з видавництва книг. Тому що я є засновницею поетичного видавництва, тому до цих 20% належить ще й поезія. Я видала також і свою поетичну книгу. А решта 80% — це мій музичний блог, мої пісні. Це також створення пісень-історій на замовлення. Я роблю пісні про історії кохання людей. 

Видавництво й вірші — це заважає чи допомагає з музикою?

Наразі я сприймаю це видавництво як моє хобі. Інколи я розумію, що музики вже занадто багато, бо я й класична музикантка, я на скрипці граю, і пишу пісні. Коли розумію, що треба відволіктись, іду в видавництво. Тому я не можу сказати, що воно заважає, навпаки допомагає мені знаходити якісь цікаві контакти, цікаві співпраці з поетичними людьми, з якими, можливо, колись ми створимо цікаві тексти для пісень. Тому це взаємно одне одне тільки доповнює. 

Як класична музикантка в майбутньому ти хочеш цим шляхом піти далі? 

Наразі ні, тому що це теж цікава сторінка в моєму житті. Я 18 років була класичною академічною музиканткою. Закінчила все, що тільки можна. Це й коледж, і академію музичну, й іншу музичну академію за магістратурою. Я розумію, що це дійсно дало мені дуже багато з гармонії, розуміння музики, але я себе зараз краще почуваю в тому, що роблю. Тобто в моїх піснях і в видавництві. 

"Це тільки демо" — пісня про нашу молодість і як це бути молодим, коли в твоїй країні війна" 

Тоді чекаємо твоє фінальне слово перед піснею "Це тільки демо", який у неї посил? 

"Це тільки демо" — пісня про нашу молодість і як це бути молодим, коли в твоїй країні війна. Вона почалась із того, що я була зі своєю подругою, яка спілкувалась із хлопцем, який вже давно на фронті, і він щось там попросив її почекати, а вона відповіла: "Почекаю, почекаю, хоч все життя!" І я якось так взяла це собі до голови, що склала такі рядки: "Щоб побути разом — ми зараз окремо." Тому я хочу звернутись і сказати, що я пишаюсь усіма, кому не жаль своєї молодості зараз для окопів, кому не жаль своєї молодості для донатів, для організації зборів, хто замість погуляти піде на мітинг, щоб покричати про полонених, хто використовує соцмережі, щоб поширити якусь важливу інформацію і, звісно, хто не закриває очі на реальність, а чітко розуміє — якщо я цього зараз не зроблю, то ніхто. Я пишаюсь усіма, тому ця пісня присвячена саме їм.     

Слухати трек "Це тільки демо" від Vitaliia і Гурту Дно, як і багато інших прем’єр, можна в плей-листі "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.