Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"

Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"

Конфлікти у нас бувають кожен день, але ми ніколи одне на одного не ображаємось, тому що знаємо, що це по приколу


 

0:00 0:00
10
1x

Фото надане артистами

Гурт "Мій конфлікт" – це четверо хлопців, які грають рок-музику в усьому її жанровому розмаїтті: від поп-року до гранжу і панку, не бояться експериментувати і виглядати диваками.

На чотирьох у них – двоє композиторів-текстовиків, двоє вокалістів, троє гітаристів і один барабанник (але дуже вартісний, бо пише пісні і співає). І окрім цього – одне на всіх велике почуття гумору і… кілька конфліктів.

Назву колективу музиканти зазвичай пояснюють так: мовляв, у кожної людини всередині йдуть конфлікти, ми сумніваємось і інколи сердимось на себе за те, що зробили або не зробили щось. І загалом, у них у групі четверо особистостей зі своїми різними смаками, тому і між собою конфлікти в них бувають. Але саме через конфлікти і народжується творчість.

В одному з інтерв’ю хлопці розповіли, що всі вони з різних міст Дніпропетровщини, але зібрались у групу вже у Києві. Спочатку творили англійською, але в 2022 році перейшли на українську – і не можуть натішитись тим, настільки круто рок-музика звучить солов’їною. Тепер навіть переклали свої англомовні пісні українською.

Одним із перших в ефір пробився трек "Не ідеальні" – власне, про те, які ми всі неідеальні. В ньому є рядок, який описує їхній творчий підхід: "Для нас не існує рамок". Якщо послухати їх останній на сьогодні трек "Танцююча в дощі" – так і не скажеш, що вона належить тій же групі, що раніше записала "Не ідеальні", "Не мовчи" і "Люди зі сталі”. До речі, остання присвячена їхньому знайомому-військовому. Не дарма в описі своїх треків на Ютюбі вони кожен раз зазначають "Якщо ви хочете підтримати наш гурт, то перераховуйте гроші на потреби ЗСУ".

Вищезазначені пісні увійшли в дебютний альбом гурту Мій конфлікт "Та як би не було сумно", який було презентовано в березні цього року. В ефірі "Радіо Промінь" фронтмени групи – барабанник Єгор Петров і гітарист Роман Стрецький розповіли про непересічну історію виникнення гурту, про свої музичні уподобання і творчі фішки, а також презентували новий трек "Танцююча в дощі".

Привіт, хлопці! Ну розказуйте: хто з вас барабанщик, хто гітарист, хто співає і хто пише тексти? 

Єгор Петров: Привіт! Ми все потроху. Я – Єгор, я є барабанщиком і одночасно вокалістом.

Роман Стрецький: Я – Роман, граю на гітарі, співаю, і теж – як і Єгор – пишу пісні. 

Одразу до географічних питань: з яких саме ви міст і як знайшлись у Києві?

Роман: З Дніпропетровщини – а саме, з Дніпра, власне, я і наш бас-гітарист Богдан (Бондаренко; четвертий учасник – гітарист Руслан Вдовенко, – прим. ред.). Ми познайомились, коли були ще підлітками – мені було 15 років. А потім, через кілька років, ми знайшли одне одного випадково на Новій пошті у Києві. І понеслось! 

Єгор: А я в Одесі народився. Потім жив шість років у Києві, а потім переїхав з батьками у місто Коростищів Житомирської області. І потім я на навчання в Києв поступив – а Рома був у параленьній групі. 

Ви маєте музичну освіту, чи займаєтесь музикою скоріше для душі?

Роман: Ми взагалі з Єгором журналісти! Ваші колеги! 

Єгор: Я закінчував на бакалавра по спеціальності "Піар і журналістика" в КНУКіМ. Там і познайомились. Навіть на першому курсі ми бачились, але Рома подумав, що я якийсь заучка. А я, навпаки, думав, що Рома якийсь фрік, незрозумілий чувак. Він по приколу на другому курсі покликав мене потусити – і зрозумів, що я не заучка (сміються). А от я був правий – він дійсно фрік (сміються). Тепер ми найкращі друзі. 

Яка гарна історія! І гарна реклама факультету журналістики КНУКіМ! Але повернемось до пісень. Ви коли пишете нову пісню, то плануєте, в якому вона буде стилі? Або збираєтесь на репетицію, гримнули по струнах – вийшов фанк, а потім вийшов брит-поп чи щось іще? Ви орієнтуєтесь на якісь тенденції? Є улюблені виконавці, якими надихаєтесь? Чи просто: джем – і як фішка ляже, так би мовити?

Єгор: Як пісні взагалі відбуваються в нас? Ну от ви правильно описали: ми прийшли, хтось бренькнув на гітарі – і пішло-поїхало. Воно так завжди буває, ніхто не задумується над тим, в якому стилі має вийти.

Роман: Взагалі-то, у нас бувають пісні, над якими ми думаємо в якому стилі їх робити. 

Єгор: Але перші акорди завжди спонтанні, і ми потім підключаємось поступово, один за одним.

Тобто, конфліктів немає?

Обидва: Ну як це немає? (сміються)

Роман: Вони бувають кожен день, навіть через якісь дрібниці. 

А як вирішуєте, як долаєте?

Єгор: А ми просто один на одного ніколи не ображаємось. Тому що знаємо, що це по приколу і не тримаємо зла. 

Роман: У нас супер різні характери! Покричали – і все. Випустили емоції – і можна працювати далі.

Ми коли переклали наші тексти на українську і вперше їх виконали, то подумали: ого, а чого ж ми раніше такого не робили?

Давайте повернемось до музичних тенденцій. Хто у вас улюблений виконавець – серед українських або світових музикантів, які надихають? 

Обидва: O.TORVALD!

Єгор: Дійсно, у нас є улюблені пісні O.TORVALD. Старі ми часто слухаємо. От зараз у них новий альбом вийшов ("Втома", – прим. ред.), я встиг поки лише кілька пісень послухати – класно! А взагалі – тут я особисто про себе скажу – люблю рок-музику американську, британську, і загалом це олдскул, скажімо так. До 2010 року. Класичний рок люблю: Queen, The Beatles – це взагалі мої музичні сходинки до року були. 

А щодо пісні "Танцююча в дощі". Ви знаєте, що в українській мові таких форм немає – правильно було би "Та, що танцює у дощі"? 

Єгор: Ну, змінювати текст ми вже не будемо (сміються). Я колись дуже давно дізнався, що у піснях дозволено грати не по правилах, якщо слова в’яжуться добре одне з одним. В такому випадку можна пожертвувати правильністю орфографічною, щоби зробити так, щоби пісня гарно звучала. 

Роман: В цьому ж і фішка! Згадайте Курган і Агрегат! Всі розуміють, що це неправильно, але звучить класно. 

Так, мова часто розвивається не за правилами правопису. І це круто, бо це означає, що вона жива! До речі, ви ж раніше писали пісні англійською мовою, а потім перейшли на українську – з чим і вітаємо, бо ваші пісні лунають українською дуже стильно!

Єгор: Дякуємо! Ми коли переклали наші тексти на українську і вперше їх виконали, то подумали: ого, а чого ж ми раніше такого не робили? 

Наостанок традиційно просимо звернутися до наших слухачів з тим, що у вас зараз на душі.

Роман: Допомагайте Збройним силам, виходьте на мітинги, щоб долучатись до руху "Free AZOV", вимагайте від КМДА, щод виділяла більше грошей для військових…

Єгор: Ну і – Слава Україні!..

Слухати трек "Танцююча в дощі" гурту "Мій конфлікт", як і багато інших прем’єр, можна в плей-листі "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.