"Нічний кошмар" окупанта: для забезпечення Сил Оборони України запустили мегазбір

 "Нічний кошмар" окупанта: для забезпечення Сил Оборони України запустили мегазбір

Благодійний фонд Сергія Притули разом з monobank та Сергієм Стерненком запустили мегазбір "Нічний кошмар". Мета – 160 000 000 грн на 1000 приладів нічного бачення Armasight PVS-14 Gen-3 (далі ПНБ) для забезпечення Сил Оборони України. Збір триватиме три дні – з 21 по 23 червня 2024. 

Особливість цього збору полягає в унікальності ПНБ. Це прилад найсучаснішого покоління, експорт якого суворо обмежений країною-виробником – Сполученими Штатами Америки. PVS-14 мають високу чутливість і роздільну здатність, компактний і легкий дизайн. Покоління Gen-3 приладів нічного бачення дозволяє отримувати чітке яскраве зображення в повній темряві. Як Фонду вдалось отримати ліцензію на поставку оптики в Україну і як вона зможе допомогти бійцям на фронті – засновник і керівник Фонду Сергій Притула розповів Анні Заклецькій та Денису Денисенку в прямому ефірі Радіо Промінь.

"Нічний кошмар" – традиційний мегазбір для фонду, який вже третє відбувається на день народження засновника. У 2022 році Фонд Притули спільно з Ігорем Лаченковим, автором телеграм-каналу "Лачен пише", робили збір на три Байрактари для Повітряних Сил України. За 3 дні було зібрано 600 млн грн. Компанія "Baykar" була розчулена такою єдністю українського народу і передала три борти безплатно. Зібрані ж гроші були направлені на купівлю супутника і доступу до супутникових даних сузір’я супутників ICEYE. У 2023 році Благодійний фонд Сергія Притули розпочав збір "Дістанемо ворога всюди!". Протягом тижня фонду вдалось зібрати 110,4 млн грн, які були використані на придбання: 7 БПЛА EOS, 1000 FPV-дронів, 20 десантних човнів, 32 вантажівок IVECO Magirus 110-17 та 1 тягача. Уся техніка була передана Силам Оборони.

Фото надане Фондом Сергія Притули

Ми отримали ліцензію на придбання найтоповішої нічної оптики. Її неможливо вивезти із Штатів до інших країн, за винятком країн НАТО та країн-союзників. Багато місяців люди працювали, щоб отримати цей дозвіл

Привіт, Сергію! Цей новий збір унікальний за масштабом для волонтерського руху, але не унікальний для Фонду Притули. Що ви вже тільки не робили, на що тільки не збирали! І на супутник, і на десантні човни, а тепер от – на оптику нічного бачення. В чому рідкісність PVS-14 і чому так важко їх було завозити?

Справа в тому, що це прилад третьої генерації – і це найтоповіша нічна оптика, виключно мілітарна. Її неможливо вивезти із Штатів до інших країн, за винятком країн НАТО та країн-союзників. Оскільки Україна не проходить ні до першого, ні до другого списку офіційно, то закупівля і вивіз такої партії в одну тисячу PVS-14 третьої генерації – це насправді прецедент. 

І тут треба віддати належне людям із мого Фонду, які багато місяців пробивали цю можливість. Так само, користуючись можливістю, хочу подякувати Максиму Зубенку – військовому атташе при Посольстві України в Сполучених Штатах, який допомагав нам пролобіювати це питання. Так що ліцензія на вивіз у нас є. Справа лише в бюджеті. 

Він насправді величезний – на цю партію в тисячу PVS-14 (плюс кріплення, плюс логістика) нам потрібно близько 4 мільйонів доларів – тобто близько 160 мільйонів гривень. Сьогодні ми з 8-ї ранку розпочали цей збір, і на 10-ту годину ранку вже перетнули позначку в 13 мільйонів гривень. Поступово рухаємося. Маємо три дні, щоб разом з аудиторією, спільнотою Сергія Стерненка та клієнтською базою monobank зібрати цю посильну, хочу сподіватись, для нас суму.

Як долучитись до збору?

Посилання на різні способи переказів можна знайти на офіційних сторінках Фонду в соцмережах, на нашому сайті https://prytulafoundation.org/, також на сторінках Сергія Стерненка. Там можна знайти всі реквізити і подробиці того, як задонатити. І прошу не забувати: малих донатів не буває! Кожна копійка є для нас важливою. Для нас – не тільки для тих, хто збирає кошти, а й для тих, хто в кінцевому результаті отримає ці прилади нічного бачення, за якими у наших штурмовиків насправді стоїть черга. А ми маємо домовленості з морською піхотою, з десантно-штурмовими військами та ССО щодо розподілу цих PVS-14 між їхніми підрозділами. 

Сума досить значна, навіть величезна. Днями он Василь Байдак оголосив збір на 5 мільйонів на автівки для військових. Чи важко зараз Фонду конкурувати за увагу з масштабними зборами інших волонтерів?

Тут же справа не в конкуренції. Тут справа в тому, що потреб у військових надзвичайно багато. І всі, хто має можливість генерувати якісь бюджети, кошти, не мають нехтувати такою можливістю. І це дуже добре, що нас багато. Всі ми маємо свою свою "бульбашку", своїх донорів – і кожен може працювати зі своєю авдиторією і закривати свої ділянки. Тому про конкуренці. не йдеться. Ми всі робимо одну справу.

Долучайтеся до збору на "Нічний кошмар":

– через Монобанку;

– PayPal: serhiy.prytula.kyiv@gmail.com

– Інше 

Останні новини
"Оркестр Українського Радіо — це колосальна історія" — Володимир Шейко
"Оркестр Українського Радіо — це колосальна історія" — Володимир Шейко
Зима щодо електроенергії виявиться важкою, але катастрофи, блекауту не буде — Рябцев
Зима щодо електроенергії виявиться важкою, але катастрофи, блекауту не буде — Рябцев
Законопроєкт "Про основні засади житлової політики" можуть внести до Ради в липні – Шуляк
Законопроєкт "Про основні засади житлової політики" можуть внести до Ради в липні – Шуляк
Перевага росіян за снарядами скоротилася у понад два рази — Гетьман
Перевага росіян за снарядами скоротилася у понад два рази — Гетьман
"Без волі Джо Байдена замінити кандидата від Демократичної партії не можливо" — аналітик про післясмак дебатів у США
"Без волі Джо Байдена замінити кандидата від Демократичної партії не можливо" — аналітик про післясмак дебатів у США
Новини по темі
Промінь рекомендує: Gordiy Starukh з треком "Зозуле"
Велике полегшення: Мія Рамарі представила пісню "На самоті"
Володимир Пасяка (Faine Misto): Файні Люди цінують момент і мають бажання отримати від фестивалю всі можливі емоції
Сергій Пухов (Діти Інженерів): Люди, які принципово не викидають сміття на вулиці та не дають хабарі, роблять цей світ кращим
Дмитро Сидоренко: Наша амбітна ціль — зібрати на ATLAS UNITED 2024 пів мільярда гривень для армії