Промінь рекомендує: Laura Marti з треком "Дихай"

Промінь рекомендує: Laura Marti з треком "Дихай"

Laura Marti – одна з найвідоміших джазових співачок України, авторка пісень, композиторка та педагог. Окрім власних джазових та поп-проектів, Лаура входить до складу Nataliya Lebedeva Trio і (до повномаштабного вторгнення) до Jazz in Kyiv Band, є постійною учасницею міжнародних фестивалів. В її творчому арсеналі – співпраця з відомими закордонними музикантами: Ларсом Даніельсоном, Магнусом Ойстремом, Боббі МакФерріном тощо.

Її дискографія складається з понад десятка альбомів. В 2022 вийшов "24th" – рефлексії на тему війни. У 2023 році – "AFRICA" (tribute to Lars Danielsson) і  "WAVES" з Nataliya Lebedeva Trio. Через місяць після початку повномасштабного вторгнення Лаура поїхала з благодійними концертами до Європи. Зараз базується і займається музикою у Німеччині.

11 липня 2024-го в Лаури починається тур Україною на підтримку альбому "WAVES". Це друге турне співачки з початку повномасштабного вторгнення. Альбом був записаний за участі відомих українських джазових музикантів – Наталії Лебедєвої, Юрія Нацвлішвілі, Діми Литвиненка, Яківа Цвєтінського, які приїхали до Німеччини спеціально для запису платівки. Робота над альбомом велась на легендарній Bauer Studios. У записі одного з треків взяв участь зірка шведського джазу Магнус Ойстрем. В українському турі до складу ритм-секції доєднаються Єгор Абрамов і Єгор Балабан.

В інтерв’ю Денису Денисенку та Анні Заклецькій співачка розказала трохи детальніше про майбутні концерти, а також зізналась, чому зараз проживає в Кельні.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Лаура Марті, особистий архів артистки

Будь собою! Ти нікому нічого не винен. Продовжуй свій шлях – твій талант знайде свій простір і своїх людей

Привіт, Лауро! Дуже раді тебе чути! І ще більш будемо раді тебе бачити! Скажи нам, де й коли можна це буде зробити в рамках туру саме у столиці?

Скоро починається мій тур з 7-ми концертів Україною, і ще 2 буде у Польщі. 11 липня я всіх запрошую на локацію V’YAVA на території столичного ВДНГ. В цей день в мене буде один-єдиний за увесь тур великий поп-концерт. Будуть пісні з різних моїх альбомів. Ми доторкнемося одне до одного через музику і через обійми. 

А 12-го ми разом з Nataliya Lebedeva Trio відіграємо джазовий концерт у клубі "32" на підтримку альбому "WAVES", який ми записали в Німеччині з українськими музикантами. Це чарівна аторська музика Наталії. І ще 18-го – якщо ми говоримо про Київ – буде наш дует з Лебедєвою і секретними гостями в Peppers Club, концерт "На шапку". Ми збираємо на кісткові імпланти для наших військових. Це відомий концертний проєкт Соні Сотник.

17 липня я світкую свій день народження – тобто, ми можемо святкувати його на моїх концертах впродовж цілого тижня, купуйте квитки і приходьте! Тим більше, що на всіх трьох концертах буде різна програма, різна Лаура Марті! Процент від продажу йде на ЗСУ, тож давайте підтримувати одне одного. Гарантую потужну енергію від мене і музикантів. Я рік не була вдома – дуже скучила! 

Ти вірменка, народилась у Харкові. Через етнічні зачистки у Вірменії (Сумгаїтські погроми) твоя сім’я і твої рідні вимушені була переїхати в Україну, рятуючи життя. Повномасштабна війна в Україні – ще одне велике  переміщення і випробовування для твоєї родини через те, що той самий ворог, той самий терорист-окупант не дає жити. Скажи, наскільки тобі зараз в Німеччині живеться? Які є виклики? 

Я дуже сумую за домом! В мене спочатку велика депресія була. Але я не зупинялася: працювала, збирала кошти. Волонтерила дуже активно перший місяц в Україні. Це те, що рятувало. Я виїхала лише з тої причини, що не розуміла, де взяти гроші, щоб далі донатити.


Фото: Лаура Марті, особистий архів артистки

Головне – бути корисним. Де б ти не знаходився 

І так вийшло, що мене витягнули музиканти – той же Ларс Деніелсон. Вони з його менеджером допомогли мені виїхати, і вже з першого дня, як я приїхала, в мене був концерт у Дюсельдорфі на збір, зі співачкою Тамарою Лукашевою. І так було півроку – постійні концерти з різними музикантами на збори для України. Багато з яких я відіграла саме з Наталею Лебедєвою. І потім я збиралась додому, бо майже вся моя сім’я в Україні – і в Києві, і в Харкові. Я лише маму з Харкова вивезла, бо її дім потратив уламок. Після 5-6 місяців концертів Європою я збиралась додому – але так сталось, що закохалася! В прекрасну людину, музиканта. Його звати Філіпп. В нього дитина 12-ти років від першого шлюбу, яка 4 дні на тиждень живе з нами. Філіпп дивовижний татусь. І через дитину ми поки не можемо поїхати в Україну. Ось так склалася доля. 

Я насправді навіть німецьку мову не вчила – довго-довго. Тільки наприкінці минулого року почала. Бо я всіма своїми мізками була в Україні. Але я зрозуміла для себе, що я маю бути корисною. І якщо мене не відпускає в Україну кохання – а це для мене дуже важливо, бо протягом останніх 8 років я була одна, бо я за справжнє кохання, а не за те, щоб просто бути у стосунках! – то, значить, так треба. Бог знає щось більше. І я тут постійно кожен місяць доначу з уроків вокалу у деяких концертів. В мене є проєкт "Співаємо на дрони з Лаурою Марті". Тобто, головне – бути корисним. Де б ти не знаходився. 

Сьогодні ми презентуємо твій новий трек "Дихай". Що ми маємо знати про нього?

До речі, усі пісні з альбому "24th" ви також почуєте на концерті 11 липня. Кожна пісня з нього для мене була як терапевтична дія... (стримує сльози). Пісню "Дихай" теж заспіваю 11-го наживо вперше. Вона була написана ще, здається, в часи пандемії – коли було дуже важко, не було концертів, і в мене не відбувся великий тур на підтримку альбому "Все буде добре", скасували прямо перед першим концертом. Тоді просто всіх закрили вдома. А я дуже багато вклала сил в цей альбом і коштів в тур. Як і перед війною – в альбом "Незалежна". Альбом "Незалежна" не вийшов саме через повномаштабне вторгнення. Але майже кожен місяць я релізила треки з цього альбому. Вони живуть.

І "Дихай" – це такий був трек про те, що ти нікому нічого не винен. В тому сенсі, що дуже важко пробитись… От ви сказали – "відома джазова співачка". А я вже як 5 чи 6 років тому успішно стартувала ще як поп-співачка (сміється). В мене лише поп-альбомів 3 чи 4, і купа синглів. І в нас часто так: спочатку ти маєш стати дуже відомим, і лише тоді радіостанції і телебачення беруть твої треки. 

Перед артистами падає залізна завіса і кожен редактор говорить: ти не такий, ти не підходиш, тобі треба в іншому стилі писати. Тобто вони чомусь не сприймають талант, не підтримують творчість, а намагаються загнати артиста в якісь рамки. І "Дихай" – це був буквально крик: мовляв, досить! Досить зарозумілості, досить лідерів думок. Будь собою! Ти нікому нічого не винен. Пиши, бо тобі дано це зверху. Продовжуй свій шлях, твій талант знайде свій простір, своїх людей.

Дякуємо тобі за твою щирість, за твоє світло! Насправді, коли ви приходите на концерт українських виконавців, пам’ятайте, що пісня не народжується за клацанням пальців. Це вкладення дійсно великих коштів – на запис, на музикантів. Тому підтримка українських виконаців – через купівлю квитків на концерти зокрема – це також фундаментальна місія кожного з нас.

Слухати трек "Дихай" Laura Marti, як і багато інших прем’єр, можна в плейлисті "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.

Останні новини
Україні важливо бути в спільноті, яка формує інтелектуальне культурне поле Європи та світу – Володимир Шейко
Україні важливо бути в спільноті, яка формує інтелектуальне культурне поле Європи та світу – Володимир Шейко
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
Промінь рекомендує: Скажи щось погане з треком "Bad son(g)"
Промінь рекомендує: Скажи щось погане з треком "Bad son(g)"
Олександр Калінченко: Настав час для глибинних змін зсередини — в армії, волонтерстві й державі
Олександр Калінченко: Настав час для глибинних змін зсередини — в армії, волонтерстві й державі
Музика для душевного катарсису: Світлий видав трек "Згорай"
Музика для душевного катарсису: Світлий видав трек "Згорай"
Новини по темі
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
Промінь рекомендує: Скажи щось погане з треком "Bad son(g)"
Музика для душевного катарсису: Світлий видав трек "Згорай"
Українські премʼєри 28 червня - 5 липня: KOLA, Kozak System, Cheev, Kalush, Yaktak, IRYN, Krechet
"Схід України був обеззброєний" – Порхун про звільнення Донбасу в 2014 році