Промінь рекомендує: Treskit з треком "Пісок і каміння"

Промінь рекомендує: Treskit з треком "Пісок і каміння"

Про більшість музикантів, які представлені в проєкті "Промінь рекомендує", ми знаємо хоч щось. А от сьогоднішній наш герой – суцільна загадка. Він увірвався в музичний простір під псевдо Treskit. І лише за 2024 рік видав з десяток треків – і це трушний аналоговий рокешник в його кращих світових традиціях. Слухаючи їх, наче провалюєшся в якусь історичну спіраль: тут тобі і алюзії на Ленні Кравіца, і натяки на Audioslave, і підморгування Foo Fighters. 

І знаємо ми лише те, що це проєкт гітариста Іллі Фукса, який мешкає у Дніпрі. Хоча без живих музикантів також справа не обійшлась (Хіба що Treskit – людина-оркестр). Ось зараз ми про все і дізнаємось…

 

0:00 0:00
10
1x

Фото надане артистом

Treskit – це погляд на культурне минуле крізь призму сучасності

Привіт, Ілля! Раді тебе чути в нашому ефірі! 

Привіт! Навзаєм!

І найперше хочемо дізнатись – чи дійсно ти залучаєш до запису треків інших музикантів? Чи ти насправді та людина-оркестр?

Це все ж таки one-man band project. Поки що колег немає, але згодом напевне зберемося, щоб давати круті лайви. 

Але в звучанні треку чутно, що це не семпли, не синтезовані звуки, а нібито живий інструмент в кожній партії? Це все ти?

Так, це все записано, зведено мною. А якщо брати концепт пісні, то це такий собі симбіоз класики року і більш сучасних стилів. Погляд на культурне минуле крізь призму сучасності.

Давай ми познайомимо тебе з нашими слухачами і, власне, самі познайомимось. З чого все почалося – твоя робота, твоя любов до рок-музики? Як ти формувався як артист? 

Я не планував цього всього. Я був залучений до інших проєктів, грав у багатьох кавер-бендах. Ми збирались грати рокабіллі-кавери різних відомих виконавців – Елвіса Преслі, "Бітлз" тощо. Мабуть, це мене і надихнуло, тому що я до цього більше по альтернативі був. А потім подумав: а чого б не спробувати себе в рокабіллі? Спробував – і мене надихнуло, що можна робити якийсь прикольний рок-н-рольчик, щоб він був водночас цікавий, драйвовий і щоб максимально "заходив". 

І нам здається, що це вдалось максимально. Але давай відмотаємо ще раніше, до участі в кавер-бендах і музичних тусовках. Яку музику ти слухав у дитинстві? Може, через батьків передалась любов до музики?

Так! Напевно, то музична спадщина (сміється). Бо в мене батько грав у рок-групі. Якщо не помиляюсь, спочатку це був ансамбль, який переріс в групу – називався він "Квітень". Це був кінець 80-х – початок 90-х, десь так. 

А чим ти взагалі займаєшся в житті? Ти професійний музикант чи заробляєш на життя чимось іншим, а музика – для душі? Можливо, IT-шник?

Щось з IT пов’язане – інтернет-торгівля. А музика – це хоббі, яке може перетворитись у щось більше. Стати ще й заробітком. 

Цього ми бажаємо всім музикантам України! А скажи – твій основний інструмент все ж таки гітара?

Так!

Ти маєш музичну освіту за класом гітари?

Ні, в мене немає освіти, це все уроки на YouTube! (сміється).

А якимись ще інструментами володієш?

Ще бас-гітарою. Це основні мої два інструменти. 

Колекціонуєш гітари? Як це спостерігається у більшості гітаристів?

Тільки хотів сказати про це – гітаристам завжди мало! (сміється). Треба ще одну і ще одну.

Це як у нашої Ані з сукнями: от іще одну – і тоді все! Ну і ще одну (сміються). Як ти вважаєш, рок-н-рол – це стиль життя, певна філософія, чи це просто розвага?

Це потроху того і того. Не можна сказати, що це прямо стиль життя. Бо з таким стилем життя люди довго не живуть (сміється). Але, в принципі, я вважаю, що в кожному слухачеві має бути місце рок-музиці. Неважливо якої, бо вона дуже різноманітна і має що запропонувати на різний смак.

Якщо говорити про рок-еталонів – уособлень рок-н-рольного стилю життя, чи є для тебе така рок-зірка в Україні? Або світова?

Щодо України, то тут все зрозуміло. У нас є свої "Бітлз" – "Океан Ельзи". Але на майбутнє у нас є дуже перспективні молоді артисти. Я сам останнім часом немало крутих бендів для себе відкриваю. Можу сказати, що у нас все розвивається в потрібному напрямку. 

А щодо світових – то, напевно, це Трент Резнор з Nine Inch Nails. І, до речі, ви з початку круто відмітили Audioslave в якості натхненників – саме після цього гурту я все ж таки вирішив узяти в руки гітару. Тому що це дуже крутий гурт. І якщо брати в рамках цього проєкту, то це ще може бути схоже на Black Rebel Motorcycle Club – вони років 6 тому до нас навіть приїжджали. Був дуже крутий концерт – і ось вони теж на мене досить сильно вплинули. Загалом, мені близька ця лос-анджелеська тусовка – ті ж самі Queens Of The Stone Age, Nine Inch Nails і багато інших.

Перш ніж ми послухаємо пісню "Пісок і каміння" – що ми маємо про неї знати?

Ця пісня про зовнішній вплив на свідомість – здебільшого саме про інформаційний вплив. Тому що в інформаційній сфері користувач відійшов на позиції споживача, а система сама налаштовує необхідний контент – тобто, я маю на увазі таргетовану рекламу, пропаганду – весь цей токсичний контент. Все, що чіпляється за емоційний стан і порушує процеси прийняття рішень. 

Оце крута реклама пісні! Після такого опису хочеться прослухати її кілька разів. Бо, по-перше, вона дуже драйвова, а по-друге, хочеться заглибитись у закладені сенси. Дуже цікаво, дякуємо! Ну і наостанок просимо тебе звернутись до слухачів нашої станції з тим, що в тебе зараз на серці. 

Слухайте гарну музику і дотримуйтесь інформаційної гігієни!

Слухати трек "Пісок і каміння" Treskit, як і багато інших прем’єр, можна в плейлисті "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.