Промінь рекомендує: Анастасія Приходько з треком "На вітрах"

Промінь рекомендує: Анастасія Приходько з треком "На вітрах"

Заслужена артистка України, власниця доволі рідкісного для естради голосу контральто Анастасія Приходько на початку жовтня презентувала нову пісню "На вітрах". Трек потрапив у плейлист "Промінь рекомендує". Він написаний у жанрі фолк-поп та присвячений українським жінкам. Не "берегиням", якими їх часто змальовують, а героїням і бійцям за майбутнє. Авторство слів нової композиції належить самій співачці, а музику вона писала разом із композитором та аранжувальником Андрієм Ігнатченком. Про автобіографічність своїх пісень, а також про меседжі композиції "На вітрах" Анастасія Приходько розповіла ведучим шоу РанокПро на Радіо Промінь Дмитру Захарченку й Лесі Антипенко.

0:00 0:00
10
1x

Кадр з кліпу на пісню "На вітрах"

"Я не комерційна співачка, не та, яка женеться за кількістю пісень, випущених на місяць, а я та співачка, яка відчуває все серцем. Всі мої пісні автобіографічні, я їх пишу з себе, зі своїх емоцій. Тому я роблю це повільно, але щиро." 

У вас зараз триває тур з новою концертною програмою "Любила". Судячи з розкладу вашого туру, сьогодні ви у Вільногірську? 

Так, сьогодні в мене Вільногірськ. Також зараз я працюю над новим альбомом, який ще не має назви. Як ви знаєте, я не комерційна співачка, не та, яка женеться за кількістю пісень, випущених на місяць. А я та співачка, яка відчуває все серцем, тож композиції, тим паче в такі часи, не можуть випускатись одна за одною. Всі мої пісні автобіографічні, я їх пишу з себе, зі своїх емоцій. Тобто, якщо брати покроково, то дуже важко створювати зараз композиції, які були б відображенням тієї або іншої ситуації. Тому я роблю це повільно, але щиро. 

"Для мене було важливо відобразити в цьому відео і в цій пісні жінку, на яку зараз дуже й дуже багато чого звалилось. Але, незважаючи ні на що, жінка все може пройти і все може витримати."

Велика повага за таку позицію. З огляду на те, що кожна пісня — це особиста історія й вона починається з якоїсь емоції, то в композиції "На вітрах" яка емоція була первинною? 

Для мене було важливо відобразити в цьому відео і в цій пісні жінку, на яку зараз дуже й дуже багато чого звалилось. Всі звикли, що жінка сильна. Знаєте, коли в чоловіків температура 37,2° і в жінки 38°, вона все одно іде й робить все, що їй треба зробити на день. А зараз, в такі часи, на жінку ще дуже багато чого звалилось: і хатні роботи, і господарство, і обов’язки, й діти, і помочі дуже мало, особливо в тих жінок, чоловіки яких зараз воюють за нашу державу. І тому для мене було дуже важливо, особливо в цій відеороботі, показати, що, незважаючи ні на що, жінка все може пройти і все може витримати. І друга головна емоція — це те, що в цій пісні дуже багато діалектів. Бо, наприклад, в українській літературній мові немає такого "ходи по мене ся". Це суто таке, знаєте, як Львів, Франківщина, Харківщина, Чернігівщина, Житомирщина — в кожного є маленькі секретики в мові, до яких вони звикли. Тому це не літературна українська пісня, а це пісня тією мовою, якою здебільшого спілкується вся Україна, так, як їй зручніше. Тому це складна пісня, я це розумію, і меседж у ній складний, але я ще раз наголошую на тому, що мені важливо відчувати пісню й передавати її слухачу так, як я її відчуваю, щоб це було по-справжньому. Але я дуже й дуже люблю цю відеороботу й цю пісню, тому що на концертах, коли я її співаю, жінки мені дуже дякують, оскільки там дуже потужний посил і музично, і в словах тексту. 

"Я ніколи не була позитивною співачкою. Я драматична співачка вже 17 років як. Я не можу, наприклад, співати веселих пісень, в мене це не вийде, тому що мені це не притаманно."

А як, на вашу думку, змінилась роль жінки в шоу-бізнесі?  Й ці зміни на позитив чи, можливо, навпаки?         

Я ніколи не була позитивною співачкою. Я драматична співачка вже 17 років як. І тому мені дуже важко зараз відповісти на це запитання. Тому що є в нас купа артисток, які співають веселі пісні. Що в них змінилось? Я бачила такі іноді гойдалки в наших веселих співачок, які намагались співати драматичні пісні й вони, на жаль, не відображають ту емоцію, яку б вони хотіли, це вже за ними закріпилось. Так, як і я. Я не можу, наприклад, співати веселих пісень, в мене це не вийде, тому що мені це не притаманно, я така артистка. В плані того, що змінилось саме в шоу-бізнесі, я не можу вам сказати. Тому що, напевно, я не дуже туди лізу, щоб у цьому розбиратись. В мене інші справи в цьому шоу-бізнесі.

Ми говоримо, скоріше, про ставлення до жінок у шоу-бізнесі, наскільки серйозні виклики для них та що змінилось впродовж останнього десятиліття? 

Все було чітко, прозоро, ніхто нікого не знецінював. Якщо ти талановитий, то добре, не талановитий, але в тебе є вдача, — добре. Не можу сказати, що якийсь був механізм і потім він різко змінився. Ні, все, як було, так і залишилось. Музика може змінитись, але ставлення завжди було до людини, як ти себе позиціонуєш. І неважливо, це шоу-бізнес чи просто бізнес, чи ти працюєш лікарем. Ти можеш бути лікарем "гівном", а можеш бути хорошим лікарем, й таке до тебе буде ставлення. В Україні завжди головне бути хорошою людиною, незважаючи на будь-яку професію. 

А ви вважаєте себе хорошою людиною? 

Це можуть за мене відповісти люди. Я ж не буду собі вішати якісь бали. Якщо люди мене оцінять і скажуть, що я хороша людина, то є добре. Я в першу чергу хороша мама, це я сто відсотків знаю. А там уже хай люди вирішують. 

Ми зараз будемо слухати пісню "На вітрах", можливо, перед цим ви хочете звернутись до людей?

По-перше, я хочу вклонитись і подякувати нашим Збройним Силам України за сьогоднішній день, нашим силам радіорозвідки й силам ППО за те, що вони боронять наш сон. І хочу побажати всім, най Господь Бог вас всіх оберігає, а янгол-охоронець захищає крильми! І відпускайте все на вітри, й вашій душі стане легше молитись Богу!   

Слухати пісню Анастасії Приходько "На вітрах", як і багато інших прем’єр, можна в плейлисті "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.