МАГАТЕ безпорадне під час війни та окупації Росією АЕС — Кошарна

МАГАТЕ безпорадне під час війни та окупації Росією АЕС — Кошарна

"Це повзуча легітимізація окупованих Росією територій". Таку думку висловила співзасновниця ГО "Антикризовий експертний ядерний центр України" Ольга Кошарна, аналізуючи розслідування Радіо Свобода щодо фінансування Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) російських ядерних досліджень в окупованому Криму. За її словами, загалом йдеться про невеликі суми – 15 та 60 тисяч євро у 2-х проєктах. Але це дозволяє Росії через науку провадити повзучу легітимізацію окупації. Кошарна також зауважила, що після повномасштабного вторгнення Росія залишилася в Раді керуючих Агентства. Такі міжнародні організації, як Радбез ООН, МАГАТЕ безпорадні в ситуації повномасштабної війни, окупації ядерно-небезпечних об'єктів та "потребують докорінного реформування", наголошує Кошарна.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Рафаель Гроссі. Фото: facebook/rafael.m.grossi

"Повзуча легітимізація окупованих Росією територій"

Розслідувачі Радіо Свобода стверджують, що МАГАТЕ фінансувало російські ядерні дослідження в окупованому Криму. Що це за дві програми, на які, за даними журналістів, кошти надавало Міжнародне агентство з атомної енергії?

По-перше, у статуті МАГАТЕ визначена така місія – "Атом для миру". І це не тільки підтримка розвитку ядерної енергетики в державах-членкинях організації, а й підтримка наукових досліджень і науково-технічних програм в інших галузях. Наприклад, багато проєктів галузі медицини, здоров'я людини, зокрема щодо використання радіаційних технологій для лікування онкологічних захворювань. Крім того в них є програма спрямована на продовольчу безпеку і здоров'я домашньої худоби, дослідження в галузі морської геології, гідрогеології тощо. Це менша частина діяльності, ніж підтримка безпечних технологій використання ядерної енергії для виробництва електроенергії, але теж дуже вагома. Ці 2 проєкти МАГАТЕ фінансувала частково. Я підкреслюю, це невеликі суми. У перший проєкт щодо досліджень забруднення Чорного моря внесок МАГАТЕ був 15 тис євро. А в другий проєкт щодо дослідження пересування перелітних птахів, як носіїв хвороб, 60 тис євро. Але, коли укладалися ці контракти, адміністративна керівниця, яка їх підписувала, не звернула увагу, що серед місць, які визначені для проведення досліджень, є Севастополь. Це по-перше. По-друге, що зазначено в розслідуванні, вчора у Москві розпочався тренінг, присвячений застосуванню якраз цих радіаційних технологій для лікування раку. Там немає українців, зрозуміло. Але серед учасників-росіян визначені люди з онкологічного центру з міста "Донецьк, Російська Федерація" (так написано у програмі тренінгу). І як відповіло Агентство редакції Радіо Свобода після виходу статті, це ненавмисна така помилка була зроблена в контракті. Але на мою думку це небезпечно, тому що таким чином відбувається повзуча легітимізація у свідомості держав-членкинь МАГАТЕ, що ці окуповані території, які Росія записала собі в конституцію, є територією Росії. Тобто поступово, гібридно. На це треба звертати увагу, писати офіційні ноти. Але наше Постійне представництво вже майже рік не має голови на рівні посла. Після скандалу з Еміне Джапаровою, яка подала у відставку, посол до цього часу не призначений. Але Україна 12 років до 2023 року не була членом Ради керуючих МАГАТЕ. А це другий керуючий орган МАГАТЕ. І зараз уже рік минув без голови на рівні посла і не призначений до цього часу голова Постійного представництва у Відні. І це небезпечно. Тому що, наприклад, голова Постпредства Росії Ульянов регулярно зустрічається тет-а-тет із Гроссі (гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі – ред.), якісь свої наративи "вішає" йому на вуха. Тому робота має бути щоденна, мають бути регулярні зустрічі, щоб донести українську позицію. Треба регулярно писати ноти і якось реагувати на всі такі випадки. Коли я пишу тексти в фейсбуці, які потім виходять як колонки, я тегаю і Офіс президента, і Міністерство закордонних справ. Я зараз бачу, що новий міністр закордонних справ Андрій Сибіга приділяє увагу співробітництву з МАГАТЕ. На мою думку, він не може впливати на кадрове питання щодо призначення послів, на жаль.

Питання не в сумах

Ви сказали, що суми незначні, які виділяє Агентство на певні програми. Але сам факт того, що МАГАТЕ бере участь у цих програмах – це ознака легалізації відносин із Росією і нехтування будь-якими санкціями, чи ні?

Тут парадокс у тому, що, наприклад, після повномасштабного вторгнення, я знаю зі своїх джерел у Відні, нашими стратегічними партнерами було ухвалено рішення, що треба згортати ці всі тренінги на території Росії. Але деякі, як бачимо, залишилися. По-друге, ці контракти МАГАТЕ були підписані в 2015-2016 році, до 2019-го року. Тобто до вторгнення. Але, ви маєте рацію, питання не в сумах. Наприклад, після повномасштабного вторгнення, через МАГАТЕ Україні була доставлена допомога обладнанням на суму 10,5 млн євро. Це не бюджетні кошти, які погодилися вкласти наші партнери – Канада, США, Нова Зеландія, Австралія. І на ці кошти МАГАТЕ централізовано за заявками України закупляла обладнання, і не тільки для ядерної безпеки АЕС чи Зони відчуження, а й для медичних закладів. Це також важливо. І ще планується на 10 млн євро. Але Росія, на жаль, не була обмежена в правах та привілеях у МАГАТЕ. Наші стратегічні партнери навіть не дійшли згоди щоби призупинити її членство в Раді керуючих МАГАТЕ. Хоча такий кейс був на початку 70-х років із Південною-Африканською Республікою, через апартеїд. Вона представляла Африку, а в статуті МАГАТЕ написано, що регіон представляє держава з найбільш розвиненою ядерною енергетикою. ПАР – єдина держава в Африці, що експлуатує АЕС. Тобто, якщо була політична воля, то можна було призупинити членство ПАР. 

Ольга Кошарна. Фото: facebook/olga.kosharna

 "Це дозволяє Росії бути в міжнародному колі науковців"

Яку практичну користь дають Росії ці 2-і програми і чи може вона використати їх у своєму військово-промисловому комплексі? 

Ні. По-перше, там отримувач, наприклад, Федеральне агентство збереження здоров'я тварин. А перший проєкт, де 15 тис євро – це Об'єднаний інститут ядерних досліджень в Дубні. Це міжнародна установа, яка вивчає забруднення в Чорному морі через застосуванням ядерних технологій. Але це дозволяє Росії бути в міжнародному колі науковців. Тому це легітимізація через науку. Розумієте, не всі підтримують Україну. Є держави, які не голосують за резолюції МАГАТЕ на користь України. Але вони читають всі ці документи і поступово в їх свідомості відкладається, що це нібито територія Росії. 

Чи спостерігаєте ви якусь повзучу пропаганду в міжнародних колах і звикання до статусу щодо присутності росіян на Запорізькій АЕС?  

Так, я теж це відзначаю. І, на жаль, немає реакції. Зрозуміло, що вже є втома від війни в Україні, але ми в багатьох державах не маємо послів. Вони не призначаються руками. Наприклад, посол у Польщі був дуже ефективний, бо Польща зараз є хабом для різних зустрічі, міжнародних конференції. Але його перевели в Чехію. Відповідно в Польщі посла немає. І в багатьох таких державах немає послів вже багато років. А це шкодить і іміджу держави, і роботі, і сприяє навіть гібридній війні Росії на різних фронтах. 

(Новий посол України у Польщі буде призначений "у короткій перспективі". Про це повідомив 1 жовтня 2024 року в ексклюзивному коментарі Українському Радіо міністр закордонних справ України Андрій Сибіга. "Присутність посла завжди важлива. Тому наш посол у Польщі буде призначений у короткій перспективі. Ми агреман вже отримали. Це буде Василь Боднар, який буде переведений із Туреччини", — відповів Андрій Сибіга на запитання журналістки Українського Радіо Світлани Мялик. 21 червня президент Володимир Зеленський звільнив Василя Зварича з посади посла України у Польщі та призначив його послом у Чехії – ред.)

Пожежа на градирні Запорізької АЕС – це теж провокація Росії

На якому зараз рівні МАГАТЕ підтримує офіційні зв'язки з Росією, і як це на практиці відбивається на її економіці? 

По-перше, в серпні цього року на запрошення російської сторони Гроссі відвідав Курську АЕС. Після початку Курської операції ЗСУ була інформаційно-психологічна кампанія про те, що Курська операція нібито загрожує безпеці Курської АЕС. І він поїхав дуже швидко. Зараз тиша. Пожежа у серпні на градирні Запорізької АЕС – це теж провокація Росії, щоб показати, що буцімто обстріляли українці, а ми, мовляв, забезпечимо безпеку. Вони навіть якийсь орден видумали чи медаль – "захиснику ЗАЕС". Розумієте який цинізм. 

Щодо економіки. МАГАТЕ повинно підтримувати стосунки. І Гроссі як дипломат каже, що "я маю підтримувати контакти з усіма сторонами". Він підтримує, він зустрічався у цьому році з Путіним, неодноразово з головою "Росатому" Ліхачовим. Про щось домовляються, бо не завжди інформація є відкритою. Але навіщо обніматися, цілуватися з окупантами, як під час останнього візиту на ЗАЕС? Я вважаю, можна привітатися і все на цьому, і навіть руку не тиснути. Але, на жаль, ситуація така. І ці кадри і фото, коли він обіймається з окупантами, це теж легітимізація окупації ЗАЕС.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі на Курській АЕС. 27 серпня 2024 року. Фото: IAEA

Система якості в МАГАТЕ не працює

Тому і виникає питання, чи справді працівники МАГАТЕ недогледіли, що написано "Севастополь – Росія", або "Донецьк – РФ" , чи є якісь глибше причини і вони свідомо це робили? 

Я вважаю, що це також свідчить, що не працює система якості в МАГАТЕ. МАГАТЕ вимагає від держав-членів, щоб у всіх організаціях та закладах працювала система якості, вони перевіряють це. Але це свідчить, що процеси не налагоджені в самому Агентстві. В адміністративному підрозділі мав би хтось перевіряти ці моменти, тобто процес мав бути побудований на системі якості. І це теж для мене дивний фактор. 

Це розслідування журналістів якось вплине на імідж МАГАТЕ? І чи будуть наслідком якісь зміни у структурі або у філософії самої організації? 

Я думаю, що якось вплине. Після значного розголосу в пресі я сподіваюсь, що буде реакція від МЗС у вигляді офіційної ноти на адресу секретаріату МАГАТЕ. Тому так. Але бачите, що виявилося – міжнародні організації, як ОБСЄ, Рада безпеки ООН, МАГАТЕ виявилися безпорадні в ситуації повномасштабної війни, коли окуповуються ядерно-небезпечні об'єкти. Вони вплинути ні на що не можуть, вони потребують докорінного реформування, на мою думку.