Промінь рекомендує: NIKITIN з треком "Терпи"

Промінь рекомендує: NIKITIN з треком "Терпи"

Меломани пам’ятають його як Артема КАЯ — молодого талановитого співака з успішною кар’єрою. Адже Артем — дворазовий переможець телепрограми "Караоке на Майдані" (2011, 2014), фіналіст музичного талант-шоу "Х-фактор" (5 сезон, 2014), номінант української музичної премії "Золота Жар-птиця" (2018). В тому ж 2018-му виходить і його дебютний альбом "Доля", відтак його рішення в 2019 році зробити перерву в творчості здивувало багатьох. На сцену співак повернеться аж через п’ять років вже як NIKITIN. Він це пояснює тим, що подорослішав, пропрацював вдячність своєму роду й тепер хоче виступати винятково під своїм рідним прізвищем. 8 жовтня відбулась прем’єра його пісні "Терпи". Співак заявив, що вона для нього знакова і що з неї розпочинається нова сторінка в його творчості. Трек і справді унікальний, адже музику до нього створив штучний інтелект, а слова належать відомому українському поету й дисиденту Василю Стусу. Пісня "Терпи" потрапила в плейлист "Промінь рекомендує". Чому стільки часу знадобилось, аби повернутись на сцену, а також про внутрішні трансформації NIKITIN розповів ведучим шоу РанокПро на Радіо Промінь Дмитру Захарченку й Лесі Антипенко.

0:00 0:00
10
1x

Фото з інстаграм-сторінки nikitin.music

"В мене був період у житті, коли захотілось, зараз я це вже розумію, сховатись за псевдонімом. Але потім життя внесло свої корективи і я повернувся до свого рідного, того, що дане мені родом, прізвища. І на це знадобилось довгих п’ять років. Скажімо так, це був пошук себе." 

Артеме, привіт! Давай розпочнемо з передісторії: Артема КАЙ зникає, потім пауза й повертається NIKITIN. Чому, зрештою, NIKITIN?

Я — Артем Нікітін. Просто в мене був такий період у житті, коли захотілось, зараз я це вже розумію, сховатись за псевдонімом. І я собі малював різні картинки, як хто має виглядати. Але потім життя внесло свої корективи і я повернувся до свого рідного, того, що дане мені родом, прізвища. І на це знадобилось довгих п’ять років.

Тобто це про сприйняття себе?

Скажімо так, це був пошук себе. І був період, коли мені довелось чесно відповісти на найнезручніші запитання до себе. Самому собі на них відповісти. 

"Зростання продовжується, і його результат — це моє повернення на сцену. Тому що перші три роки я витісняв думку бути на сцені й продовжувати займатись своєю улюбленою справою."

Ти зараз, здається, торкаєшся теми психотерапії?

Так, я в психотерапії вже довгий період часу і в духовних практиках. Тому, скажімо так, зростання продовжується, і його результат — це моє повернення на сцену. Тому що перші три роки — з 19-го по 22-ий, мені здається, навіть по 23-ий — я витісняв думку бути на сцені й продовжувати займатись своєю улюбленою справою з різних причин. 

Нас зараз слухають різні люди, що можеш їм порадити, де шукати допомогу?

В мене є що відповісти. Я в 23-му році познайомився з такою практикою, як цвяхостояння, і ця практика зі мною до сьогодні. Вона дозволяє людині більше пізнати себе без допомоги інших людей, тобто без психологів, без психотерапевтів. Це така самопрактика, яка допомагає покопатись в собі й зануритись глибоко. Потім до неї доєднались медитації, і ці дві практики вже йдуть зі мною десь близько півтора року. І саме завдяки їм зародилась ідея повернутись на сцену. Тому що коли я пропрацьовував своє призначення й, взагалі, що мені приносить щастя, то нічого не спливало в думках, крім тих моментів, коли я був на сцені. 

"Я з самого початку хотів, щоб все було офіційно, тому що я не з тих людей, хто буде використовувати й боятись, що колись "прилетить" за авторські права. Тому я отримав офіційний дозвіл використовувати цей вірш, офіційно затвердили й кліп. Тобто процедура така, й вона насправді правильна."

Розкажи про пісню "Терпи", знаємо, що ти зв’язувався з сином Василя Стуса — Дмитром Стусом — і просив у нього дозвіл на використання вірша. 

Так, це вірш Василя Стуса. І зараз Дмитро Стус є правовласником творчості Василя Стуса. Дмитро Стус зараз дуже зайнята людина, дуже поважна, він є директором Музею Тараса Шевченка, директором Музею Василя Стуса, Стус-центру, тому в нього обмаль часу. І щоб отримати цей дозвіл, мені треба було докласти чималих зусиль. Але врешті-решт я його отримав. Я з самого початку хотів, щоб все було офіційно, тому що я не з тих людей, хто буде використовувати й боятись, що колись "прилетить" за авторські права. Тому я отримав офіційний дозвіл використовувати цей вірш, офіційно затвердили й кліп. Тобто процедура така, й вона насправді правильна. Тому що будь-яка людина може, в принципі, взяти вірш і зняти на нього, що хоче, і випустити яку хоче пісню, але не завжди це сподобається автору або правовласникам. У кожного своє бачення, тому я пройшов цей шлях. Він насправді мене багато чому навчив: і вірити в свої сили, і що немає нічого неможливого. Тому що на першому етапі мені здавалось, що це буде важко. Але з часом я зрозумів, що до кожної людини можна достукатись і немає взагалі неможливих речей. 

Коли Дмитро Стус послухав пісню, що він тобі сказав? 

Йому сподобалось. Багато слів не було, але сам дозвіл говорить про багато. 

Ти говорив йому, хто створив музику? 

Так, він знає. Всю історію я виклав спочатку в листі, потім обговорював з його секретарем, що ця пісня створена штучним інтелектом. Я розумію, що старшим людям зараз важко усвідомлювати, що таке штучний інтелект і як він працює. Наприклад, в мене бабуся й досі не знає, хто це написав, звідки воно взялось і про що йдеться. 

"За правилами, саме людина, яка згенерувала це, тобто ввела вказівки штучному інтелекту, і є тією людиною, яка створила музику за допомогою штучного ітелекту. Тобто оскільки в автори ми не можемо вписати штучний інтелект, то ми вписували Нейро Бандуру, а точніше це Ігор Мореходов." 

Я бачив згадку про Нейро Бандуру, це що? 

Це псевдонім людини, яка генерує все це за допомогою штучного інтелекту. І за правилами, саме людина, яка згенерувала це, тобто ввела вказівки штучному інтелекту, і є тією людиною, яка створила музику за допомогою штучного ітелекту. Тобто оскільки в автори ми не можемо вписати штучний інтелект, то ми вписували Нейро Бандуру, а точніше це Ігор Мореходов.   

Слухати пісню "Терпи" від NIKITIN, як і багато інших прем’єр, можна в плейлисті "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.