Поезія Василя Стуса: Alexjazz і вокаліст гурту Фіолет випустили трек "Не збагнув"

Поезія Василя Стуса: Alexjazz і вокаліст гурту Фіолет випустили трек "Не збагнув"

Alexjazz випустив пісню "Не збагнув", створену на основі двох віршів Василя Стуса. Новий трек записаний у співпраці з вокалістом гурту Фіолет Сергієм Мартинюком, який надав композиції рокового звучання.

"Коли поезія резонує — я її емоційно проживаю, і тоді вона стає основою для музики", — сказав Alexjazz в ефірі Радіо Промінь, додавши, що обирає вірші інтуїтивно, керуючись власними відчуттями.

Пісня є продовженням серії музичних робіт Alexjazz на поезію українських класиків, серед яких твори Михайля Семенка, Михайла Драй-Хмари та Володимира Сосюри. Обкладинку до синглу "Не збагнув" створила українська художниця Надія Харт.

Фото: Пресслужба Alexjazz

"Це не перше прочитання мною творів українських поетів. Зокрема раніше були випущені дві роботи на вірші поетів Доби розстріляного відродження Михайля Семенка та Михайла Драй-Хмари, а також робота на вірш Володимира Сосюри. Обкладинкою пісні стала робота української художниці-графині Надії Харт, яка нещодавно презентувала цю та інші роботи, присвячені українським митцям на персональній виставці в Київській картинній галереї. За основу пісні взято два вірші Василя Стуса, один з яких був написаний в концтаборі та чудом потрапив на волю через листи до дружини та був виданий вже після смерті поета. Загалом у мене немає якоїсь спеціальної методики обирання віршів, я просто постійно читаю поезію різних українських поетів. Час від часу я роблю якісь собі помітки, щоби повернутися до цих віршів. Або буває, що одразу я відчуваю, що з цього може бути якась цікава робота. Якогось такого секрету в мене немає. Це, напевно, якось відбувається на інтуїтивному рівні. Якщо подобається вірш і він резонує – я його емоційно проживаю, тоді я можу розглядати його для створення якогось свого твору на основі цього вірша. Якщо говорити про пісню "Не збагнув", то я її написав десь рік тому і вона загалом звучала зовсім інакше. Вона була доволі такою спокійною, замріяною, дещо меланхолійною, таким альтернативним хіп-хопом. І коли я відправив цю пісню своєму товаришу Антону Денисову, який є автором музики, він запропонував зробити більш рокову і більш таку енергетично насичену композицію. Але для цього потрібен був артист, який зможе так драйвово заспівати. Із вокалістом гурту Фіолет Сергієм Мартинюком ми вже не перший рік товаришуємо. І я відразу подумав, що він може зробити так круто, як він це зробив у фінальній версії пісні", — розповів Alexjazz в ефірі Радіо Промінь. 

Нагадаємо, у вересні гурт "Фіолет" випустив інклюзивну аудіозбірку поезії.

Щоб не пропускати найкращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу українських премʼєр "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.