"Надзвичайні" регіони: ситуація з коронавірусом в областях, де вже діє режим НС

"Надзвичайні" регіони: ситуація з коронавірусом в областях, де вже діє режим НС

Яка ситуація з кількістю хворих на коронавірусну інфекцію, які обмеження діють у містах та з якими труднощами у зв’язку із запровадженням режиму надзвичайної ситуації стикаються жителі Києва, Чернівецької та Житомирської областей й Донбасу, включаючи й непідконтрольні території, Українському радіо розповіли журналісти Маргарита Олійник, Олена Слободенюк та Олександр Марченко.

0:00 0:00
10
1x

Київ

За минулу добу Київ отримав ще 14 лабораторно підтверджених випадків хворих на COVID-19. Про це на своїй сторінці в мережі Facebook повідомив міський голова столиці Віталій Кличко.

"Із 14 нових лабораторно підтверджених випадків 8 хворих  –  жінки (від 25 до 49 років) та 6 чоловіків (від 23 до 56 років). Із 24 зареєстрованих випадків, 22 випадки  –  інфікування киян, що повернулися з європейських країн. Переважно, з Франції, Німеччини та Iспанiї. Два випадки – місцеве зараження від хворих із Житомирської області та Києва. Сьогодні 13 з 24 хворих перебувають в лiкарнях Києва. 11 хворих – на самоізоляції та отримують лікування вдома під контролем лікарів", – йдеться у повідомленні.

Також, як повідомив Віталій Кличко, Київ вже отримав 70 тисяч медичних масок: "Очікуємо днями першу партію з тих 100 тисяч масок, що відшивають на наше замовлення українські підприємства. Ще 100 тисяч місту передав соціально-відповідальний бізнес".

Щодо обмеження проїзду громадським транспортом, який з понеділка, 23 березня, перевозить лише працівників стратегічних підприємств та установ, зокрема, й працівників медичних закладів, повідомляється, що департамент транспортної інфраструктури КМДА видав за минулу добу 225 тисяч спецквитків.

"Кіберполіція вже працює над виявленням ділків, які вчора оперативно малювали спецквитки та розміщували об’яви про їх продаж", – зазначив Віталій Кличко.

За його словами, комунальні підприємства Києва посилили санітарну обробку доріг, мостів та громадського транспорту миючими антисептичними засобами: "Також обробляють зупинки громадського транспорту, підземні та наземні пішохідні переходи".

Чернівці

Осередком найбільшого спалаху коронавірусної інфекції в Україні до недавнього часу була Чернівецька область, де й діагностували перший випадок зараження.

"10 нових випадків зараження коронавірусом підтвердили у Чернівецькій області підтвердили ще 20 березня. Загалом на Буковині підтверджена хвороба у 25 людей. Голова Чернівецької ОДА Сергій Осадчук повідомив, що їхній стан стабільний, середньої складності і важких пацієнтів наразі немає. Всі хворі перебувають під наглядом лікарів, а деякі – лікуються вдома", – розповіла журналістка чернівецької редакції Українського радіо Маргарита Олійник.

За її словами, на Буковині одужав один пацієнт: "Йдеться про першого інфікованого чернівчанина, який перебував у медичному закладі з 29 лютого до 20 березня, коли його й виписали".

"Щодо обмежень, то з 13 березня громадський транспорт призупинив свій рух для всіх категорій громадян, крім медиків та працівників установ й організацій, які забезпечують життєдіяльність міста. Працюють продуктові магазини, аптеки та банківські установи, але з 23 березня вводиться "масковий" режим, коли у всі ці установи можна буде ввійти виключно у захисній масці. Також у Чернівцях дітям до 14 років заборонено виходити на вулицю без супроводу батьків. А з 20 березня у місто заборонений в'їзд транзитного транспорту".

Житомир

Подібна ситуація спостерігається й у Житомирській області, керівництво якої  просить ввести надзвичайний стан. Режим надзвичайної ситуації тут діє з 17 березня. 

"Прохання щодо введення надзвичайного стану до РНБО та прем’єр-міністра надсилали тоді, коли померла 71-річна жінка в Радомишлі. Згідно офіційної інформації, відповіді на це звернення поки що немає", – повідомила журналістка житомирської редакції Українського радіо Олена Слободенюк

Як наголосила Слободенюк, у Житомирі, окрім двох випадків захворювання на коронавірус, нових інфікованих поки що не зафіксовано: "Раніше крім жінки з Радомишля, коронавірус виявили й у мешканця Житомира, який був в Австрії. Зараз поліція відкрила провадження, в рамках якого перевіряє його причетність до перевезення організованої групи туристів на відпочинок у Австрію та назад в Україну. Сам хворий продовжує наполягати, що туристів не возив, а відпочивав лише зі своїм другом та його сином і обидва вони перебувають на самоізоляції".

"На надзвичайну ситуацію Житомирщина реагує спокійно, хоча в аптеках, як і всюди в Україні, важко знайти противірусні препарати та захисні маски, навіть попри те, що у медичні заклади треба заходити саме у захисних масках", – звернула увагу журналістка.

Влада міста, за словами Олени Слободенюк, вирішила на час карантину обмежити пільговий проїзд в громадському транспорті: "Проте міський голова розповів, що в громадському транспорті буде повідомлено номер телефону, зателефонувавши за яким, пенсіонери отримають допомогу від соціальних працівників, якщо їм, наприклад, треба буде доставити продукти харчування, медикаменти".

Донецька та Луганська області

"В Донецькій області перший і поки що єдиний випадок зараження було зафіксовано 18 березня у Маріуполі. Йдеться про 52-річного жителя, який повернувся з Єгипту. Після приїзду він самоізолювався, але коли проявились симптоми хвороби, він звернувся до медиків і його госпіталізували. Під наглядом двоє членів його родини, але в них поки що проявів хвороби не було.  Як повідомила заступниця міського голови, в нього спостерігається позитивна динаміка", – розповів журналіст редакції Українського радіо із Сєвєродонецька Луганської області Олександр Марченко.

Загалом у Донецькій області станом на вчора, як зазначив Марченко, було більше 30 підозр, але підтвердженим залишається один: "Щодо Луганської області, то раніше була інформація про п’ять підозр, але жодна з них не підтвердилася".

"Щодо окупованих територій Донецької та Луганської областей, то інформація здебільшого неофіційна та ґрунтується на чутках. Так звана влада в ЛНР і ДНР заявляє, що хворих на коронавірус там немає. Відтак на території ОРДЛО не вводили жодних обмежень: діти продовжують ходити в школи, проводяться масові заходи. Але від лікарів, які там працюють, відомо, що останнім часом збільшується кількість хворих, в тому числі на пневмонію. Проте зрозуміти чи це коронавірус немає можливості, оскільки там немає тестів для виявлення цієї хвороби", – пояснив журналіст.

Також Олександр Марченко зазначив, що у ЗМІ писали про приїзд на територію ДНР та ЛНР лікарів з Ростова, які мали допомагати: "Але також кажуть, що тестів на коронавірус кілька днів тому не було навіть у Ростові".

"Коли було перекрито пункти пропуску, в Луганську була певна паніка і люди скуповували в магазинах майже все, що там було. Але потім ситуація більш-менш стабілізувалася. Це все, що відомо", – підсумував Марченко.

ФОТО: pixabay