Техніки маніпулювання: як їх розпізнати і не потрапити на гачок маніпулятора

Техніки маніпулювання: як їх розпізнати і не потрапити на гачок маніпулятора

Відомий журналіст Ларрі Кінг якось сказав цікаву фразу: "Чи відомо вам, що зі ста відсотків рішень, які ви ухвалюєте, лише десята частина реально належить вам? Решта ― це результат впливу інших людей". Про маніпуляції у живому спілкуванні, які кожен з нас відчуває на собі щодня, а також про те, як виявити маніпуляцію та як їй протистояти, про популярні техніки та способи їх застосування на практиці в ефірі Українського радіо розповів засновник Клубу ресурсних особистостей, тренер успішних людей Роман Кушнір.

0:00 0:00
10
1x

Хто такі маніпулятори і в який спосіб вони впливають на людину

"Для початку слід розібратися із самим поняттям "маніпуляція". Воно зазвичай негативно забарвлене, більшість людей скаже, що маніпуляція ― це погано. Але по факту маніпуляція це один зі способів отримати бажане. Ми чогось хочемо ― і це природно. В який спосіб ми можемо це отримати? У різний. Ми можемо щось вкласти і щось отримати, а можемо нічого не вкласти, але намагатися отримати більше. Більшість того, що ми хочемо отримати не докладаючи зусиль, і називається маніпуляцією. Тобто маніпуляцією будемо вважати спосіб отримати бажане, якщо при цьому ми не хочемо щось віддати чи вкласти".

Чи завжди маніпуляція відбувається свідомо

"Так чи інакше, кожен із нас був тим, ким маніпулювали, і тією людиною, яка певним чином маніпулювала. Тут варто розділяти, чи відбувалось це свідомо, чи несвідомо. Наприклад, діти. Вони додатково одержують кілька хвилин мультика чи цукерку, не використовуючи при цьому навчених технік або спеціальних фраз. Дитина розуміє: чим більше непорозумінь буде між дорослими, тим швидше вона отримає те, чого хоче, без особливих зусиль. Ця ідея спрацьовує і в дорослому світі. Якщо десь між кимось є непорозуміння, то нам отримати бажане від цих двох людей буде простіше, ніж коли вони обидвоє одностайні. Тому не варто усіх маніпуляторів "очорнювати", мовляв, хтось спеціально і зловмисно нами маніпулює, а спробуємо розібратися, в яких умовах маніпуляція буде діяти, а в яких не буде. Адже не завжди одна й та сама фраза приноситиме однаковий результат".

Як залежить маніпуляція від самого об’єкта, на якого вона спрямована

"Насамперед, потрібно структурувати. У нас є три складові: людина, яка може маніпулювати, людина, якою можуть маніпулювати, і середовище. Щодо середовища. Є певні чинники, які можуть впливати, наприклад, ми голодні або в кімнаті надто яскраве світло. У різних умовах маніпулювати або простіше, або складніше. Якщо навколо багато звуків, людина легко відволічеться, її увага перекинеться на щось інше, і тоді підступно закинути їй ту чи іншу думку буде не дуже складно. Якщо говорити про людину, яка хоче маніпулювати, то важливо розуміти ― це свідомо чи несвідомо. Бо саме по собі прагнення отримати бажане ― це ніяка не маніпуляція. Але коли людина за замовчуванням щось задумала і хоче отримати те, що не заслужила, тоді вона буде вдаватися до способів, дуже близьких до обману. Тепер про людину, якою маніпулюють. Якщо вона цілісна, ресурсна, збалансована, у неї в житті все максимально злагоджено, то їй піддатись на маніпуляцію буде значно важче. Тобто є багато факторів, які впливають на те, чи піддамося ми на маніпуляцію".

Хто найчастіше стає жертвою маніпулятора

"Тут важливим є таке поняття, як цілісність. Що таке цілісна людина, яка найрідше стає жертвою маніпуляції? Це та людина, яка в першу чергу добре знає, чого вона хоче, і робить усе в напрямку того, що для неї є доцільним. Людина знає свої цілі, вона фінансово грамотна, вона для себе лідер, тобто самолідер, у неї хороша самооцінка, позивне ставлення до життя, у неї є розуміння якісного середовища і вона його має, їй соціально комфортно приймати багато рішень, в тому числі складних. Натомість найпростіше стати жертвою маніпуляції тій людині, яка має низьку самооцінку, що тримається на двох факторах. Перше ― комплекс неповноцінності, друге ― відчуття провини. Маніпулювати найпростіше цими двома факторами, які дуже часто закладені ще в дитинстві. Що таке відчуття провини? Це коли людині тривалий час пояснювали і переконали її в тому, що те, що вона в минулому зробила, вже не можна виправити. Згадування про якусь минулу подію в такому світлі, що вже нічого не зміниш, це й культивує в людині відчуття провини. Воно дуже незручне, і людині, які намагається його позбутися, легко потрапити на гачок маніпуляції. Низька самооцінка ― це коли нас часто з кимось порівнювали, мовляв, Василько такий старанний, не те що ти… Тобто маніпулятори обирають в людині слабкі місця, цілісною ж людиною набагато важче маніпулювати".

Наскільки часто зустрічається маніпуляція страхами

"Це вже гранична межа шантажу, емоційного насильства. Але на такий прямий закид можна одразу дати відповідь. Насправді у більшості ситуацій ми стикаємося не з прямою маніпуляцією, більшість маніпуляцій все-таки приховані. На гачок потрапляє людина виснажена, втомлена, з негативними думками, яка має вразливі місця. Це можуть бути страхи, певні комплекси або труднощі чи проблеми з близькою людиною. Найпростіша маніпуляція жінками ― наскільки ти хороша мама. Це досить жорстка річ, її треба навчитися чути, коли хтось намагається в такий спосіб вами маніпулювати. Щодо чоловіків ― це маніпуляція, наскільки ти справжній чоловік. "Справжній чоловік так не робить" ― це не просто жорстко і критично, це вже елемент певного шантажу. Часто це використовують не замислюючись, хаотично, бо просто десь чули такі слова або навіть вдома від батьків".

Які маніпулятивні техніки використовують продавці

"По-перше, це узагальнення. Це найпростіший спосіб ― чотири слова: всі, ніхто, ніколи, завжди. По-друге, встановлення певного причинно-наслідкового зв’язку. Зазвичай це характеризується словами "після того як", "як тільки ти" та подібні мовні конструкції. Тут фігурують причини і наслідки, які не дуже між собою пов’язані. По-третє, негативно або дуже контрастно забарвлені слова, наприклад, "він хоче випитати у тебе все!". У випадку продавців: "Ця сукня вам так личить… Щойно ви її придбаєте, станете королевою!". Що ми маємо протиставляти маніпуляції? Власне усвідомлення і власне критичне мислення, хорошу самооцінку, наявність власної мети, і до того ж вам не треба одразу відповідати. Витримайте паузу, а тоді запитайте: "А чому ти так думаєш? Звідки у тебе ця інформація?" або "А що буде, якщо не…". Ці способи базово допоможуть виграти час, краще зрозуміти ситуацію і, пам’ятаючи про свою ціль, дати відсіч маніпулятивній спробі".

Про заголовки, які не треба клікати 

Клікбейти та як їх створюють ― прокоментувала докторка психологічних наук, завідувачка лабораторії психології мас та спільнот інституту соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук України Ірина Губеладзе:

"Треба розуміти, що цей контент в інтернеті ― емоційно заряджений. Такий заголовок має викликати у людей дуже сильну емоцію. Використовують контраверсійні теми, пов’язані з хворобою дитини або з відомими персоналіями, з якими щось незвичайне відбулось. Ці назви не розкривають повністю проблему, вони тільки чіпляють, викликають інтерес людини, що спонукає її натиснути і дізнатися, що ж там за деталі. Найчастіше ці заголовки доходять до людини як певний таргетований контент під її інтереси. Тобто мені як жінці й мамі, наприклад, заходять заголовки про дітей чи з особистого життя зірок, це те, що мене потенційно може зацікавити. На чоловічу аудиторію можуть заходити заголовки, пов’язані з політичними діячами, з початком війни, з нарощенням агресії. Головне ― нам, як правило, обіцяють легкі відповіді: "5 порад", "Схуднути за 3 дні", "Одна крапля еліксиру ― і лисина заросте". Тобто легкі поради, які швидко вирішують наші проблеми. Важливий момент, на які сайти ви заходите. Деякі люди не ідентифікують сайти-сміттярки. Часто можна читати ніби пристойну статтю, а поруч буде колонка, де пропонують різні легкі рішення. Не будь-який сайт є надійним джерелом інформації, тому варто довіряти офіційним джерелам".

Як зберегти взаємодію з іншими людьми і не зазнати маніпуляцій

"Все починається з того ставлення, з яким ми вступаємо в розмову з іншою людиною. Варіант перший: всі навколо прагнуть зманіпулювати, всі нас хочуть використати. Варіант другий: всі люди навколо доброзичливі, середовище дружнє, з іншою людиною завжди можна домовитися. Звісно, перший підхід нас постійно заганяє у стрес, адже неприємно спілкуватися з людиною, яка апріорі погано до вас налаштована. Другий підхід часто межує з наївністю, коли ми можемо відкидати певні елементи реальності. Тому найкращий варіант ― коли ми для себе розуміємо свою суб’єктність і свою мету, іншим людям даємо шанс повзаємодіяти з нами, зробити спробу поспілкуватися, відкритися самому. Бо, направду, можна втратити найцінніше ― готовність домовлятися і комунікувати. Все тримається на довірі, а довіра тримається на самооцінці та ставленні до себе. Кожен із нас має шанс, прокачавши себе, набагато краще та якісніше сприймати інформацію і ставитися до людей більш позитивно".

Як розвинути критичне мислення наївним людям

"Завжди ставити собі запитання: звідки у мене ця інформація? Найкраще ― застосувати науковий підхід, почитати дослідження, статті. Важливо зробити власні висновки. Бо наші власні висновки ― це ще одна протидія маніпуляції".

На думку Романа Кушніра, найважливіші чинники у протидії маніпуляціям ― це особистісна профілактика, наявність власних цілей, робота з самооцінкою та постійне навчання.

Фото: pexels