Не буває "поломок" імунної системи після проведення вакцинації — сімейний лікар

Не буває "поломок" імунної системи після проведення вакцинації — сімейний лікар

Упродовж останнього тижня зростала кількість нових випадків COVID-19 в Україні від 1969 до 10567 випадків на добу. Чому зростає захворюваність на COVID-19? Штам Омікрон — які його особливості? Бустерна доза щеплення й особливості поєднання вакцин — що потрібно знати? В ефірі радіо "Культура" розповів Дмитро Скіргіко, лікар загальної практики сімейної медицини медичного центру "100 % життя".

0:00 0:00
10
1x

Чому відбулось зростання захворюваності на COVID-19? 

Дмитро Скіргіко: Нещодавно були свята, всі ми ходили в гості або ходили кудись і могли інфікуватись чи заразити когось. Я не бачу соціальної дистанції, використання засобів індивідуального захисту, таких як маска чи респіратор. Люди вважають, що захищені, коли мають сертифікат про одужання, вакцинацію або негативний ПЛР-тест, але це не так. Не треба забувати про необхідність дотримуватись соціальної дистанції 1,5-2 метри та використання засобів індивідуального захисту. 

Як себе захистити та що дає вакцинація?

Кожен з нас, хто знаходиться в України на законних підставах, може безкоштовно отримати захист завдяки вакцинації від COVID-19. Вакцинація захищає від тяжкого перебігу, госпіталізації, летальних наслідків. Я не бачив за свою медичну практику ще жодного летального наслідку у тих, хто отримав два щеплення проти COVID-19.

Є відносні та абсолютні протипокази до вакцинації. Відносні протипокази — тимчасові, якщо людина має гарячку, гостру респіраторну хворобу з підвищеною температурою тіла. Можна вакцинуватись як тільки не буде підвищеної температури тіла. Нежить не є протипоказом. Також є абсолютні протипокази — анафілактична реакція на введення 1 дози, але я не бачив такого у своїй практиці при будь-якій вакцинації. 

Ми рекомендуємо робити вакцинацію не раніше, ніж через 28 діб від встановленого ПЛР чи антиген діагностикою коронавірусу. Вакцинацію потрібно зробити у проміжку від 1 до 3 місяців після перенесеного COVID-19. Якщо людина перехворіла, їй все одно необхідно вакцинуватись. 

Кому потрібно колоти бустерну дозу вакцини?

Зараз в Україні є бустерна або додаткова доза вакцини. Додаткова доза призначена для тих, хто лікується від онкологічних захворювань, людей, які живуть з ВІЛ, які перенесли чи переносять хімієтерапію. Бустерна доза призначена для всіх, вона для підсилення захисту імунної відповіді після проведення повного курсу імунізації. 

Бустерну дозу необхідно робити від 6 до 9 місяців після проведення первинної вакцинації. Вже є дослідження, що повний курс вакцинації + ревакцинальна доза захищає від штаму Омікрон набагато краще. 

Про вживання імуномодуляторів

Ми знаємо безліч інфекційних хвороб, які можна профілактувати й запобігати за допомогою щеплення. Імунну систему неможливо стимулювати, не потрібно вживати будь-які засоби, як то імуностимулятори без призначення лікаря. Не буває "поломок"  імунної системи після проведення вакцинації. 

Які особливості штаму Омікрон? 

Зараз ми бачимо іншу клінічну картину, ніж місяць тому. Все починається з високої температури тіла, яка може сягати 39 С. Також є такий симптом, як біль у горлі.

Фото: DPA|picture alliance