Зеленський у Польщі. Чого чекати від візиту Президента України ― коментує аналітик

Зеленський у Польщі. Чого чекати від візиту Президента України ― коментує аналітик

Президент України Володимир Зеленський поїхав з візитом до Польщі. Про що говоритимуть президенти двох країн, чим ці розмови можуть закінчитися для України, а також для внутрішньополітичної ситуації у Польщі в ефірі Українського радіо розповів експерт Центрально-Східної Європи аналітичного центру ADASTRA Богдан Мироненко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про що будуть спілкуватися Анджей Дуда і Володимир Зеленський?

"На порядку денному стоятимуть передусім питання економічні, тому що суто політичні теми, як мінімум, занесені під килимок. Але політичні питання поставатимуть пізніше, цього року буде ще не одна зустріч. І в міру наближення до президентських виборів у Польщі з’являтиметься дедалі більше гострих моментів, які будуть потребувати обговорення".

Про польську податкову реформу і досвід для України

"Переглядати податки і подавати звітність ― справа складна. У Польщі податкова програма спрямована на те, щоб знизити навантаження на бізнес та фахівців і дозволити їм більш раціонально розпоряджатися коштами. Було знижено розміри більшості податків. Нові ставки введено мінімально, зокрема встановлено нову 14-відсоткову ставку для архітекторів, дещо ускладнено лізінг автомобілів, але загалом все спрямовано на максимальне спрощення, урізання, зниження. Водночас було незрозуміло, як деякі ставки перекроєні ― у якихось регіонах застосовуються старі, десь нові. До того ж існує величезна кількість бюджетників ― студенти, медики, поліція, освіта, наука, в деяких регіонах для них було дуже занижено заробітну плату. Ярослав Качинський нещодавно оголосив, що планується безпрецедентна реформа на підтримку сільського господарства: встановлення по 250 злотих місячної стипендії учням і вихованцям усіх сільськогосподарських коледжів, збільшення безмитного порогу продажу сільгосппродукції, якщо її реалізовує власне фермер, створення страхового фонду для фермерів ― усе це вимагає коштів... Обговорення внутрішньополітичної ситуації можливе, але неофіційно, швидше у дружньому форматі. Що стосується України, то податковим змінам у нас приділяють мало уваги. Нам дуже далеко з нашим керівництвом економічного сектора до польських реформ, у нас немає реального уявлення, як збавляти економічну напругу в суспільстві. Дуже сподіваюсь, що президент Дуда матиме можливість якось натякнути президентові Зеленському, що з використанням абсолютно всіх важелів влади, які він зараз має, можна набагато раціональніше керувати економічним сектором. З іншого боку, польському президенту навряд чи вигідні ліберальні економічні умови в Україні, тому що завжди є можливість переманити українських працівників до країни зі зручнішим оподаткуванням…".

Чи принесе візит зиск для України у безпековому контексті

"Кілька слів щодо іміджевого плану. Річ у тім, що ми не розуміємо достеменно, як виглядає пан Зеленський. Він не скидається на сталевого, випробуваного життям політика-консерватора, але й до м’якшого, приміром, Дональда Туска йому теж далеко. У безпековому плані, дуже сподіваюсь, що на переговорах буде підтверджено рішучість Польщі й надалі підтримувати Україну у справі визволення окупованих  територій. Крім дипломатичної підтримки, надійшли позитивні новини, що США не заперечують можливості постачання окремими державами Балтії певного озброєння для України і, можливо, нам варто чекати таких поставок від Польщі, якщо не вступить у силу факт напруженості між Варшавою і Вашингтоном. Щодо Північного потоку. Не раніше як учора пан Дуда особисто заявив, що Польща планує розпочати поступове зближення з Китаєм і що для Польщі не є самоціллю якась координація зовнішньополітичних дій із Вашингтоном чи Брюсселем. У контексті Північного потоку Польща переслідує насамперед власні інтереси, адже вона розташована досить вигідно, щоб бути газотранспортним хабом".

Фото: pexels