"Виділять 20 тисяч безповоротних грантів": Рада підприємців про програму "єРобота"

"Виділять 20 тисяч безповоротних грантів": Рада підприємців про програму "єРобота"

Кабмін запускає нову бюджетну програму для підтримки нових бізнесів "єРобота", у рамках якої держава надаватиме гранти до 250 тис. гривень. Хто і як зможе отримати грант, і як можна буде витратити кошти розповів в ефірі Українського радіо керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті міністрів України Андрій Забловський.

0:00 0:00
10
1x

Повна інформація з усіма роз’яснення щодо програми "єРобота" з’явиться на порталі Кабміну, а також на сайтах Дія.Бізнес та Фонду розвитку підприємництва.

На "єРобота" виділять 5 млрд грн

Передбачається, що на програму "єРобота" спрямують орієнтовно 5 мільярдів гривень. Планується упродовж року видати до 20 тисяч безповоротних грантів на відкриття і започаткування нового бізнесу. На один грант виділять до 250 тисяч гривень.

Заявки на отримання грантів можуть подавати люди, які наразі не займаються бізнесом або не працюють на підприємствах. Фактично йдеться про підтримку людей, які опинилися у статусі безробітних або думають про започаткування нової справи.

За своїм змістом і підходом це програма не нова. Схожа програма функціонувала до війни у Державній службі зайнятості, де безробітні мали можливість так само започаткувати свій бізнес, отримавши до 50 тисяч гривень.

Як взяти участь у програмі "єРобота"?

Щоб взяти участь у програмі "єРобота" треба подати заявку через портал чи додаток Дія або через відділення Ощадбанку. Окрім заяви, треба ще подати невеличкий бізнес-план.

Упродовж 10 робочих днів співробітник Ощадбанку або Державної служби зайнятості розглядають цю заявку за визначеними критеріями. Потім після отримання позитивного рішення необхідну суму нарахують у безготівковій формі для започаткування власного бізнесу.

Йдеться про цільове використання цих грошей, їх не можна буде витратити на якісь інші потреби. Тільки на придбання обладнання, створення нових робочих місць тощо.

Поки немає преференцій чи переваг щодо галузей для ведення бізнесу. Це може бути пошив одягу і взуття, хімчистка, сервісний чи ремонтний центр, СТО, монтажні роботи. Якщо людина готова і бачить спроможність займатися бізнесом і в неї є бізнес-план, то такій людині нададуть допомогу. Головне, щоб всі критерії були витримані.

У рамках інших програм є підтримка для виноградарства, садівництва, тепличних комплексів. Є інформація, що буде розроблятися програма для запуску мікробізнесу у сфері переробки та ІТ-сфери.

Про підтримку аграріїв

Розширення програми "5-7-9%" було спрямоване на підтримку оборотного капіталу і підтримку проведення посівної для аграріїв. Якщо подивитися на сформовані банками кредити за цією програмою, то значна частина була видана різним фермерським господарствам. Зрозуміло, що там є свої проблеми, пов’язані із видачою кредитів і оцінкою. Держава не завжди може впливати на банки, які видають кредити. Там є питання корупції. Однак ми живемо в таких умовах.

За розширеною програмою "5-7-9%" можна отримати кредити до 2,5 мільйонів гривень для тих підприємств, які потребують фінансово-оборотного капіталу, реконструкції приміщення, модернізації обладнання. Ця програма стосується не лише аграріїв, але акцент робиться на аграрний сектор.

Однак ми маємо розуміти, що держава обмежена в ресурсах і потрібно шукати й інші можливості для розвитку бізнесу.

Про перевірки бізнесу

Деякі представники бізнесу критикують владу через перевірки під час війни. Йдеться про дозволені із 22 червня позапланові перевірки в окремих сферах для запобігання неконтрольованому зростанню цін із метою виконання міжнародних зобов’язань України.

Ми всі зацікавлені в тому, щоб не переплачувати та отримувати якісний продукт за нормальною ціною. Однак маємо виходити з економічних реалій, зокрема з реалій війни та стану економіки. Важливо, щоб інструмент перевірок був ефективний. Ми знаємо, як у нас в Україні проводилися перевірки, часто вони не вирішують проблему підвищення цін. Ціни зростали, були ознаки монопольного становища на певних ринках. Навпаки — перевірки дуже часто заганяють бізнес у тінь і це створює ще більші проблеми для споживачів, зокрема штучний дефіцит товарів. Не повинно бути самоціллю перевірити бізнес заради перевірок. Важливо зберігати баланс. Перевірки не повинні стати тягарем для легального бізнесу. Перевірки мають унеможливити зловживання або спекуляції чи намагання заробити на війні. 

Фото: business.diia.gov.ua

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
На ціни в Україні блокування польського кордону радикально не вплинуло — Непран
Одна гривня з приватизації дає 4 гривні інвестицій — голова Фонду держмайна
"Тепер це політичне рішення" ― експерт про те, навіщо ми переводимо годинники
"Збитки на сотні мільярдів доларів" — Фурман про те, які галузі найбільше постраждали від війни