НАЗК запустить чат-бот для абітурієнтів, або Як держава готується боротися з корупцією при вступі

НАЗК запустить чат-бот для абітурієнтів, або Як держава готується боротися з корупцією при вступі

Цього року через війну вступна кампанія до вищих навчальних закладів проходить в Україні нестандартно. Оскільки ЗНО, яке мало б забезпечити чесний вступ абітурієнтів, не було, функцію забезпечення відкритої та прозорої вступної кампанії поклали на керівників вищих навчальних закладів. Допомогти їм попередити будь-які корупційні правопорушення взялося й Національне агентство запобігання корупції, яке провело оцінку таких ризиків у сфері освіти та підготувало свої рекомендації. Як саме держава планує цього року уникнути корупції при вступі у вищі навчальні заклади Українське радіо дізнавалось в керівника Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК Сергія Деркача.

0:00 0:00
10
1x

Як в Україні вступатимуть до ВУЗів цього року?

"Цього року ситуація із вступною кампанією сильно змінилася. Раніше в нас було зовнішнє незалежне оцінювання, проте зараз його відмінили. Для абітурієнтів це стрес, так само, як й для ВУЗів та Міністерства освіти і науки. Плюс нестандартні та нові процедури, які були запропоновані, дійсно створили тиск на роботу ВУЗів", — розповів Сергій Деркач. 

За його словами, те, що на вищі навчальні заклади поклали обов'язок встановити свої власні порядки вступу, має як сильні, так і слабкі сторони: "З одного боку, ВУЗам дозволили бути незалежними і встановлювати свої правила, аби забрати собі найкращих абітурієнтів та мати гарних студентів. З іншого боку, враховуючи ситуацію, яка склалася, дані порядки можуть бути використані для того, щоб керівники чи працівники цих закладів освіти могли набити собі кишені. Адже створений порядок вступу може бути спрощений". 

"На зміну ЗНО цього року прийшли мультипредментий тест, мотиваційний лист, інтерв’ю та творчі конкурси. Тому величезна роль ВУЗу полягає в тому, аби прописати, який же порядок оцінювання саме мотиваційних листів, творчих конкурсів та інтерв’ю", — пояснив посадовець. 

Більше того, як додав Деркач, мультипредметний вступний тест  є набагато простішим, ніж було ЗНО й там набагато менше питань: "Тест один на декілька предметів, тож абітурієнтам не доведеться здавати різні предмети, як було раніше. Відтак велика кількість абітурієнтів, які можливо негативно здали би ЗНО, зможуть мати кращий бал. Саме тому, аби взяти кращих абітурієнтів, ВУЗ націлений на оцінку мотиваційних листів, а також проведення творчих конкурсів чи інтерв’ю. Відповідно до спеціалізації, ВУЗ обирає, з якою моделлю він буде працювати, та напрацьовує критерії для перевірки конкретних завдань".

Як НАЗК намагається попередити корупційні злочини під час вступу 

"Ми в НАЗК в рамках завдання оцінювати стратегічні ризики по різних сферах державного управління та економіки зрозуміли, що в сфері освіти є реальна проблема зі вступною кампанією. Тому ми взяли на себе відповідальність прописати порядок, оцінити ризики, які зараз є, та дати рекомендації ВУЗам, як ці ризики попередити. Разом з тим, напрацювання НАЗК мають лише рекомендаційний характер та не є обов’язковими для виконання", — зазначив Сергій Деркач. 

За його словами, в НАЗК сподіваються, що ВУЗи відреагують на рекомендації, які були надані Агентством: "Близько 10 ВУЗів із 50, які ми оцінювати, вже погодилися наші рекомендації врахувати. Їх може бути більше, адже ВУЗи зараз хочуть показати, що вони є прозорими та доброчесними". 

"Зокрема, ми в ризиках написали про можливий конфлікт інтересів. Якщо членом приймальної комісії є особа, в якої виник конфлікт інтересів через абітурієнта, то ця особа має бути замінена, аби було об’єктивне рішення приймальної комісії. Аналогічна процедура діє й по відношенню до керівника комісії.

Також ми рекомендували залучати до приймальної комісії громадськість, а всі рішення приймальної комісії зробити публічними. Тому має бути створений реєстр всіх абітурієнтів, мотиваційних листів та результатів інтерв’ю, який також має бути публічним, аби всі абітурієнти та їхні батьки могли його побачити", — розповів посадовець. 

В кожному з ВУЗів, як продовжив гість, має працювати система із запобігання корупції, яку зазвичай  очолює антикорупційний уповноважений: "Це посадова особа, яка здебільшого підпорядковується керівнику закладу освіти. Він наділений повноваженнями розглядати скарги та заяви щодо порушення прав абітурієнтів і студентів". 

"Ми ж з боку НАЗК спробуємо запустити чат-бот, через який можна буде подивитися інформацію щодо кожного ВУЗу та куди можна повідомити про порушення, свідком яких став абітурієнт. Також цю інформацію можна буде подивитися просто на сайті навчального закладу, де обов’язково мають бути контакти такого антикорупційного уповноваженого", — пояснив Деркач. 

Посадовець НАЗК зазначив, що Агенство планує запустити чат-бот ще до початку вступної кампанії: "Десь в середині липня анонсуємо його запуск".

Фото: ВВС