"Залужний дав указ співакам демобілізуватися. Бо вони більше потрібні на культурному фронті", ― Євген Нищук про службу на війні

"Залужний дав указ співакам демобілізуватися. Бо вони більше потрібні на культурному фронті", ―  Євген Нищук про службу на війні

За період війни з 24 лютого до лав ЗСУ потрапило багато акторів, співаків та представників інших творчих професій. Хтось пішов туди свідомо першого дня повномасштабного вторгнення, комусь потрібен був час, аби зібратися з думками і силами, когось покликали побратими або мобілізували. Для того, щоб у 150-й раз вийти на сцену у виставі "Момент кохання" Театру ім. Івана Франка Євген Нищук спеціально приїхав з фронту. Чи насправді гра на сцені допомагає вижити на війні? Чи оберігають побратими людей творчих професій на полі бою? Своїми думками поділився зі слухачами радіо "Культура" народний артист України, голос Революцій та Майданів Євген Нищук.

0:00 0:00
10
1x

Євген Нищук: "Я знаю, що Валерій Залужний дав указ співакам шоу-бізнесу демобілізуватися. Адже вони більше потрібні на культурному фронті... Особисто я на фронті, але не знаю, як надовго мене ще вистачить на тому напрямку, який я добре знаю і де зараз перебуваю. Але сподіваюся, що ми Херсонщину невдовзі звільнимо. 

Однак це правда, що акторів оберігають на полі бою. Таке буває. Мої побратими кажуть: "Ми за тебе більше переживаємо, ніж за себе..." Якось так відбувається. Я завжди перепитую: "Може я якийсь тягар для вас?" Але я виконую ту саму роботу: лежу в окопах, прибираю, готую. Немає ніяких вибіркових речей. Однак  певний пієтет і те відчуття, що про тебе дбають є. Присутні також певні відчуття  того, в який яр зайти, що саме в цьому місці може бути снаряд і треба піти іншою дорогою. Кажуть, що завдяки розвинутому "шостому відчуттю", у людей творчих професій, особливо акторів, вони бережуть не лише життя собі, а й своїх побратимів. Актор відчуває партнера на сцені, і так само відчуває його і на полі бою".

"Фехтування, кінний спорт, східні види єдиноборств, вміння добре стріляти мені дуже допомагають зараз. Ніхто не сумнівається в цих моїх навичках на полі бою. Хоча, на жаль, у нас зараз війна артилерії. Поки дійде до стрільби з автомата, то снаряди розриваються вже поруч. 

Однак у часи війни потрібні всі: і волонтери, і просто люди в студії, в театрі, будь-де. Це єднання, яке ми зараз відчуваємо, ми повинні зберегти. Це градус спільної відповідальності. Він допоможе нам вистояти і після перемоги. Ми йдемо на війну, ми віддаємо всю енергію, всі сили. А коли прийдемо з війни, будемо мати багато запитань: а що далі робити, чи маємо ми гідне життя?… Безперечно, ми побудуємо величну державу, країну героїв. Яку знають в усьому світі, як країну великих воїнів світла, як дуже жертовний і сильний народ".

Фото: зі сторінки ФБ Євгена Нищука