Як поводитись у разі атаки дронами-камікадзе ― Defense Express

Як поводитись у разі атаки дронами-камікадзе ― Defense Express

Російські окупанти почали використовувати на українській землі іранські дрони Shahed-136. Як поводитись у разі атаки дронами-камікадзе, які міста вони здатні атакувати та яка зброя ефективна проти них ― в ефірі Українського радіо пояснив Олег Катков, головний редактор програм інформаційно-консалтингової компанії Defense Express.

Сьогодні сили ППО збили іранський Shahed-136, який летів для атаки на Миколаїв. Чи можете додати якісь деталі?

"Після спірного використання цих дронів на передовій Росія починає їх масово застосовувати саме для ударів по цивільних містах з метою терору населення. Про успішне використання іранських дронів на фронті інформації не було, навіть у російських пропагандистських медіа. Тут треба врахувати насиченість передових позицій ЗСУ переносними зенітно-ракетними комплексами, досвід наших бійців у боротьбі з будь-якими літальними апаратами, кількість людей з кулеметами та легким озброєнням, з якого цей дрон можна пошкодити. Тому використання іранських дронів для ударів по містах для рашистів є більш очевидним".

Про технічні характеристики дрона-камікадзе

"Дрон Shahed-136 має злітну вагу близько 200 кг, вага бойової частини може становити 15-20 кг. Бойова частина ― осколково-фугасна, дальність польоту ―максимум сотня кілометрів. Це, звісно, дає можливість бити вглиб території України, але не на 2000 км, як заявлено. Виглядає у повітрі, як літаюча праска. Видає характерний шум завдяки цивільному двигуну від мопеда з потужністю 50 кінських сил. Дрон зібраний із цивільних компонентів, крім бойової частини. Собівартість його низька, саме тому такі дрони може виготовляти країна, що перебуває багато років під санкціями, як Іран. І цілком реалістичною є передача технологій виготовлення до РФ".

Які будуть рекомендації для цивільних мешканців

"Якщо почули характерний звук, подбайте про безпеку. Не нехтуйте сигналом повітряної тривоги. Для звичайної людини єдиний правильний алгоритм дій ― знайти надійне укриття. Оскільки у дрона не дуже велика бойова частина, то навіть правило двох стін зможе врятувати з великою гарантією. Дрон може пошкодити будівлю. Але для розуміння: бойова частина ракети "Калібр" ― 250 кг, а у цього дрона ― 25 кг".

Як має змінюватися оборона наших міст у зв’язку з новим викликом

"Треба бути готовим, що іранські дрони будуть залітати не лише по Одесі та Миколаєву, а й по інших містах. Їх можуть запускати і з території Білорусі, і по Харкову, і по Києву. Нехтувати цією загрозою не варто, але є одна особливість. Дрон коштує умовно 20 тисяч доларів, водночас зенітна ракета в десятки разів дорожча, тож збивати ці дрони звичайними зенітними ракетами доволі витратно. Тому важливо збільшити кількість розрахунків з ПЗРК, гарматної артилерії, про ці заходи знають у Генштабі Збройних сил України".

Фото: Defense Express