"Найближчі пів року Італія не змінить свої позиції щодо санкційної політики та допомоги Україні" ― Вікторія Вдовиченко

"Найближчі пів року Італія не змінить свої позиції щодо санкційної політики та допомоги Україні" ― Вікторія Вдовиченко

В Італії відбуваються парламентські вибори. Хто очолить уряд та чи зміниться щось для України ― в ефірі Українського радіо у рамках Національного марафону прокоментувала Вікторія Вдовиченко, доцентка кафедри Міжнародних відносин та міжнародного права Київського університету ім. Б. Грінченка, асоційована експертка Ради зовнішньої політики "Українська призма".

Про лідерство "правих і правіших"

"В Італії зараз історичний момент. Вперше за часів Італійської республіки проходять дуже праві партії, ми називаємо їх "праві й правіші". Прогнозуємо, що очолюватиме наступний коаліційний уряд Джорджія Мелоні, лідерка партії "Брати Італії". Разом із нею до коаліції вступають Маттео Сальвіні на чолі партії "Ліга", а також Сильвіо Берлусконі з партією "Вперед, Італіє". Поки що 44,5% набирає саме орієнтир Мелоні, її проміжний екзитпол ― 29,6% станом на сьогодні. 

Джорджія Мелоні орієнтуватиме країну бути "правішою", і найближчим часом формуватиметься коаліція, відповідно до італійського законодавства. Це має відбутися до 13 жовтня. А далі президент визначатиме, хто стане прем’єром чи прем’єркою Італійської республіки, розподілятимуться портфелі міністрів, й Італія поринатиме у свої внутрішньополітичні справи. Країна поки що буде займатися власним бюджетом, це у них на порядку денному. До листопада бюджет треба подати в ЄС, а отже, всі посади міністрів до того моменту мають бути розподілені, щоб країна могла рухатися далі вперед. Щодо зовнішньої політики, то нині це питання ― на другому місці".

Про зовнішню політику Італії

"Від Італії будемо чекати того, що її зовнішня політика не змінюватиметься, принаймні найближчим часом. Тому що це позиція безпосередньо самої Джорджії Мелоні, про це вона говорила неодноразово, коли ще перебувала у складі опозиційних сил, за урядування Маріо Драгі. Її партія єдина навесні виступала за військову допомогу Україні від Італійської республіки. Позиція Мелоні не змінювалась ні в липні, ні в серпні. Тобто зовнішньополітичні вектори європеїзму та євроатлантизму змінюватися не будуть, і для цього є два запобіжники ― інституції Європейського Союзу та офіційний Вашингтон. Мати сильного партнера Італія хоче завжди. Не втрачати лідерство, яке було за часів Драгі, прагне і Джорджія Мелоні. А от чи вдасться їй це зробити і наскільки довго протримається коаліція та новостворений майбутній уряд ― це велике питання з багатьма невідомими. Тому що коли ти маєш два крила в очільництві ― "Лігу" та "Вперед, Італіє" з проросійськими наративами, ― то дуже важко спрогнозувати, які будуть наслідки. Тож на найближчі пів року прогнозую, що Італія не змінить свої позиції щодо санкційної політики і допомоги Україні, але весна 2023 року покаже, наскільки непохитною буде Італія надалі".

Про відносини Італії з Кремлем

"Кардинальних змін не передбачається. За цим буде стежити офіційний Брюссель, тут вмикається запобіжник членства Італії в ЄС. Мати якісь принципові відмінності від унії 27 країн Італія просто не зможе, вона дуже прагматично дивиться на свої економічні інтереси. Джорджія Мелоні вже заявила про те, що орієнтир на енергонезалежність Італії є пріоритетною та ключовою позицією її майбутнього урядування. До того ж вона згадувала про відкриття атомних електростанцій як пріоритет своєї кампанії. Це цікаво, тому що з 1987 року, в результаті референдуму, атомні станції були заборонені. А тепер Мелоні хоче зробити таке новаторство й аргументує це тим, що Італія прагнутиме відійти від російської голки, і газової в тому числі".

Про інші можливі новації в Італії

"Бомба, яка очікуватиме Італію у 2023-24 роках, це орієнтир пані Мелоні та правих на зміну італійського устрою. Тобто Джорджія Мелоні хоче перетворити Італію з парламентської республіки на президентську. Це така форма французького правління, напівпрезидентського устрою, коли президент має доволі сильні повноваження, а заразом їх має прем’єр та уряд. Розворот до президентсько-орієнтованої республіки є не просто новаторським, а вибуховим. Тому що повноваження президента перебиратимуться з прем’єрського крісла, і президент стає абсолютно повноцінною фігурою на зовнішньополітичній арені, матиме більшу кількість прав і зможе вирішувати долю всієї країни. Але для цього має ще відбутися італійське волевиявлення у формі референдуму".

Фото: Суспільне