Мер Мелітополя Іван Федоров: "Нічого подібного до референдуму в місті не відбувалося. Був фейк і фарс"

Мер Мелітополя Іван Федоров: "Нічого подібного до референдуму в місті не відбувалося. Був фейк і фарс"

У прямому ефірі Українського радіо міський голова Мелітополя Іван Федоров розповів про життя мелітопольців в окупації, про колаборантів, партизанів та ситуацію в місті на тлі проведення псевдореферендумів.

0:00 0:00
10
1x

Наскільки великі сили окупантів зосереджені в районі Мелітополя та як вони ставляться до місцевих мешканців?

"Сьогодні можемо констатувати, що рашисти утримують Мелітополь лише фізично, як і частину Запорізької області. Але це точно не говорить про те, що вони одержали підтримку від наших цивільних мешканців, які сьогодні залишаються на тимчасово окупованій території. Щодо кількості ворожих військ, то слід сказати, що не лише військові рашисти присутні на території Мелітополя, є різні служби ― Росгвардія, ФСБ, поліція, розвідка тощо. Кількість усіх ворожих спецслужб ― це тисячі одиниць техніки і десятки тисяч рашистських солдатів у Мелітопольському районі. На жаль, сьогодні велика кількість окупантів перебуває на наших землях. Звісно, це відображається на стані мешканців, вони є заручниками терориста РФ та всіх її спецслужб. Ситуація депресивна і страшна, тому що мешканці не розуміють, чого можна очікувати завтра. І найголовніше ― це безпекові питання, які сьогодні ніхто не може гарантувати.

Найкраща ілюстрація ставлення рашистів до окупованих міст ― декілька цифр. Понад 50% відсотків населення виїхало з окупованої території, це більш ніж 70 тисяч мешканців. За останні 7 місяців понад 500 мешканців Мелітополя побували в полоні у рашистів, туди забирають просто, без попередження. І не за якусь українську позицію чи символіку, а за те, що людина має українські думки. Полонені сидять у в’язниці, гаражах, десь копають окопи тощо. Рашисти примушують робити те, що самі забажають. Захочуть ― не випускають мешканців із Мелітополя, захочуть ― повністю блокують інтернет та мобільний зв’язок і залишають людей без засобів зв’язку та комунікації. Сьогодні немає можливості лікуватися, тому що велика кількість лікарів виїхали, а рашисти так і не постачають жодних медикаментів до лікарень. Тож ставлення ворога до мешканців ― як терорист до заручників. Терор цілодобовий протягом семи місяців".

Як відбувся псевдореферендум, як реагували мелітопольці та чи є якийсь відсоток, що підтримує приєднання до Росії?

"Я взагалі не вважаю, що відбувався якийсь там референдум на території тимчасово окупованих областей. Нічого подібного до референдуму не відбувалося. Був фейк, був фарс, який рашисти намагаються продати своїм мешканцям і завдяки пропаганді нав’язати, що ніби щось відбулося. На мою думку, нічого подібного до волевиявлення, демократії та якихось виборів не відбулося. Подивимось на такі факти: окупанти не змогли набрати людей до комісії, не було достатньої кількості людей для організації, а мешканці масово на ці дні виїжджали з міста до сіл та Азовського узбережжя, щоб сховатися від участі у цьому фарсі. Рашисти скандують у своїх пабліках, що проголосували "за" 92%. Але ― за що? Сьогодні не відбулося жодного референдуму, це лише пропаганда, і зробили її для двох речей. Перше ― рашисти хочуть підняти ставки, для того щоб загострити ситуацію між Росією та всім цивілізованим світом. Друге ― вони хочуть вирішити свої проблеми шляхом мобілізації цивільного населення з наших тимчасово окупованих територій. Саме це вони будуть робити одразу після оголошення результатів цього фейку, який називають референдумом".

Нас слухають на окупованих територіях. Які поради можете дати землякам?

"Наша порада для мешканців була і залишається: покидати окуповану територію, виїжджати на територію, підконтрольну уряду України, всіма можливими шляхами. Сьогодні це знову можливо через Василівку до міста Запоріжжя, відучора випускають усіх. На жаль, є проблеми виїзду на маршрутках, тому що рашисти ввели нові правила і вимагають якісь там ліцензії. Але виїжджати обов’язково треба. І є другий шлях ― через наш тимчасово окупований Крим та Грузію, а потім повертатися в Україну або до ЄС. Треба виїжджати на території, де можуть бути надані безпекові гарантії".

"Наші мешканці не беруть масово російські паспорти. На тимчасово окупованій частині Запорізької області всього у мирний час проживало близько 700 тисяч населення. За нашою достовірною інформацією, упродовж 7 місяців видано лише 10 тисяч російських паспортів. І це точно не за бажанням, а за примусом. Отримувати рашистські паспорти ― це протизаконно, цього порушення треба уникати. Гарантувати допомогу з боку держави Україна ми можемо лише на підконтрольній території, тому й надаємо допомогу щодо виїзду в евакуацію, матеріально-гуманітарну допомогу тим мешканцям, що виїхали, і закликаємо всіх використовувати цю можливість".

Про активних колаборантів. Хто вони та скільки їх?

"Сьогодні ми знаємо прізвища всіх колаборантів, які існують на території міста Мелітополя, з усіх сфер ― освіта, медицина, правоохоронні структури, МНС тощо. У нас працюють телеграм-канали, електронні скриньки, куди мешканці надсилають інформацію, потім ми її перевіряємо, чи насправді ця людина є колаборантом. Наша команда вже підготувала звернення на 380 колаборантів, воно надіслано до профільних міністерств та РНБО. На цих осіб будуть введені персональні санкції. Це означає, що банківські рахунки, майно, їхнє та рідних і близьких, буде заарештовано, і після повернення воно вже ніколи не стане їхнім. Також на цих 380 людей будуть заведені карні справи, тож вони відповідатимуть перед законодавством. Щонайменше ― це буде ув’язнення на 10 років, згідно із ухваленим законом про колаборацію. Треба чітко розуміти, що ніхто не зможе уникнути відповідальності, всім доведеться відповідати за свої діяння. Якщо ви зрадили Батьківщину, то маєте бути позбавлені всього і нічого не отримати від держави Україна. Ми цю роботу розпочали і доведемо до кінця".

Рух опору в місті, наскільки він активний?

"Мелітополь сьогодні відомий не лише своєю черешнею, а й мелітопольськими партизанами, завдяки їхнім діям, які є вкрай небезпечними для самих партизанів.

Рух опору в Мелітополі розпочався з 24 лютого, коли наші мешканці тисячами почали виходити на вулиці та виявляти свою громадянську позицію: що вони проти окупації та хочуть жити у демократичній європейські державі Україні. Про активний партизанський рух на території нашого міста свідчать безліч дій, які, з одного боку, ускладнили логістику, переміщення та дії окупантів, а з другого ― поінформували наших військових та спецслужби про дії ворога. З-поміж іншого, наприклад, була зруйнована тягова підстанція на залізниці, тепер мелітопольська станція не функціонує. А вона є однією з основних щодо доставки боєприпасів та важкого озброєння на територію Мелітополя, а потім і в зону бойових дій між Мелітополем та Запоріжжям. Тож партизанська робота ― вкрай важлива і вкрай небезпечна. Сподіваємось, що всі наші партизани залишаться живими, а після деокупації міста ми зможемо розказати про це більше".

Яка ситуація з електрикою, водою, теплопостачанням та зв'язком?

"На жаль, сьогодні гуманітарна ситуація залишається критичною. І чим ближче до опалювального сезону, тим критичність наростає. Вже третій місяць поспіль на території окупованої частини Запорізької області немає газу, а 95% опалення в самому Мелітополі ― від природного газу, тож опалювальний сезон вчасно не розпочнеться. Критична ситуація і з електрикою, часто стаються перебої, тому що рашисти фізично контролюють ЗАЕС, а саме від неї живиться весь південь України. З водою та мобільним зв’язком також перебої".

Фото: Суспільне