"Рецепт успіху для Британії": якою буде політика новообраного прем’єра Ріші Сунака

"Рецепт успіху для Британії": якою буде політика новообраного прем’єра Ріші Сунака

Ріші Сунак став новим прем'єр-міністром Великої Британії. Він є наймолодшим главою уряду за останні два століття, а також першим прем'єр-міністром, який не сповідує християнство і має індійське коріння. Якою буде його політика загалом і, зокрема, щодо України? Про це в ефірі Українського радіо розповів співзасновник та виконавчий директор медіапроєкту ZVITLOVEZHA Артур Колдомасов.

0:00 0:00
10
1x

Про досягнення Ріші Сунака

В українських ЗМІ та серед українського суспільства останнім часом доволі сильно поширюється наратив про те, що, можливо, призначення Ріші Сунака буде чимось поганим для України, оскільки він індійського походження, а Індія підтримує Росію.

Крім того, не всі як у Британії, так і в Україні задоволені його походженням у фінансовому плані, оскільки він походить з доволі багатої родини. У нього сильно розвинена та карколомна фінансова кар'єра, завдяки якій він дійшов до посади міністра економіки Великої Британії, зокрема у кабінеті Бориса Джонсона. Сунак також працював у великих фінансових установах, наприклад у банку "Goldman Sachs". Відповідно багато хто в Британії подейкує, що його політичну кар’єру сильно підтримують фінансові еліти Лондона.

Також не всім подобається той факт, що саме Сунак був однією з осіб, яка висловила сумніви у прем’єрстві Бориса Джонсона та посприяла його відставці. Тож це особа неоднозначна, але в умовах того, що відбувається зараз у Великій Британії, можливо, це і є рецептом успіху.

На мою думку, це може спрацювати через те, що саме ця людина на посаді міністра економіки Великої Британії втримала британську економіку під час пандемії на доволі сильному рівні і відповідала за санкції проти Росії з боку Великої Британії, а також за фінансову допомогу для України. В умовах сучасної фінансової кризи, спровокованої дещо популістичним рішенням Ліз Трасс у цьому векторі, яке дуже сильно похитнуло економічне становище країни, нам варто очікувати, що, можливо, Сунак знає, що робити. І відповідно ці знання і його досвід можуть принести гарний результат для всієї країни. А чим більш економічно сильною є Британія, тим більше допомоги вона може надати Україні в остаточному результаті.

Як сприйняли в Індії призначення

Я думаю, пересічні індуси дуже добре сприйняли цю новину з огляду на історичні аспекти. Поки що я не бачу сильної реакції саме в політичній галузі країни, однак думаю, що така несподівана лінія британської політики може стати для України вікном можливостей, яким нам треба скористатися.

Про політику Сунака щодо України

Візит Сунака до України є доволі реалістичним. Пересічні британці свого часу критикували Бориса Джонсона за те, що він, на їх думку, недостатньо підтримував Україну, що для нас, на перший погляд, виглядає доволі дивно. Але у цьому є певна частка правди. 

Думаю, саме питання санкційної політики набуде нового значення і нового формату, що для нас дуже корисно. Тому що останнім часом темпи трохи збавилися. Відповідно оновлений підхід Сунака до цієї проблеми, можливо, допоможе прискоритися у реалізації санкційної політики. 

Якщо ми говоримо загалом про підтримку Україну, я вважаю, що ця людина налаштована у протидії агресору, оскільки це фундамент британської політики. І якщо він відійде від нього надто далеко, це матиме дуже погані наслідки не лише для його політичної кар’єри, а й загалом для партії. А перед наступними виборами це особливо важливо.

Про індуїзм замість християнства

Ми звикли думати, що Велика Британія є доволі консервативною у релігійних поглядах, якщо ми говоримо про державні інституції, оскілька королівська сім’я є безпосередньо причетною до англіканства. Але впродовж багатьох років індуська спільнота є невіддільною частиною британської етнічної складової й британської ідентичності як такої. Відповідно не є дивиною для більшості пересічних британців, що індус посідає таку посаду у 2022 році. Крім того, вже були прецеденти, зокрема з посадою мера Лондона, який сповідує мусульманство. Тож я вважаю, що в 2022 році — це доволі позитивний сигнал, який може показати нам нову Британію — більш інклюзивну і сучасну. Але зрозуміло, що політика ми маємо оцінювати насамперед за вчинками на посаді.

Про дружину нового прем'єр-міністра, яка є громадянкою Індії

Це може бути цікавим юридичним та протокольним прецедентом, якщо йтиме мова про участь подружжя у заходах державного значення. Але, окрім дуже консервативних прошарків населення, це буде сприйняте просто як належне, оскільки зараз основний фокус британського суспільства спрямований саме на економіку. І всім цікаво, чи зможе Ріші Сунак виправити ситуацію, яка склалася в британській економіці.

Фото: Getty Images

Останні новини
"Шкідливі речовини розлітаються на сотні кілометрів". Експерти про забруднення повітря внаслідок війни
"Шкідливі речовини розлітаються на сотні кілометрів". Експерти про забруднення повітря внаслідок війни
"Усе за форматом дорослого Євробачення". Скибінська про підсумки Нацвідбору Дитячого конкурсу-2024
"Усе за форматом дорослого Євробачення". Скибінська про підсумки Нацвідбору Дитячого конкурсу-2024
Промінь рекомендує: Robert Tivodor з треком "Потя"
Промінь рекомендує: Robert Tivodor з треком "Потя"
Страшний сон закінчиться: Після Дощу представив сингл "Пекло охолоне"
Страшний сон закінчиться: Після Дощу представив сингл "Пекло охолоне"
"Пожежі в екосистемах і атмосферна інверсія". Коли у Києві легше дихатиметься?
"Пожежі в екосистемах і атмосферна інверсія". Коли у Києві легше дихатиметься?
Новини по темі
Допомога Україні екзистенційно важлива для Європи — словацький експерт Грабіна
Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Гарань
"Крига трішки скресла" — Каленюк про ініціативу Борреля щодо заморожених активів РФ
Це дуже непоганий патерн — Краєв про угоду між Україною та Британією
США не зупинять оголошену раніше допомогу Україні попри тимчасовий бюджет — Войтко