Хоркін: "Радіо — це останнє, що має замовкнути у нашій країні. І ми не замовкли"

Хоркін: "Радіо — це останнє, що має замовкнути у нашій країні. І ми не замовкли"

Сьогодні День працівників радіо, телебачення та зв'язку. І його відзначають у день народження Українського радіо. Першого радіо України, якому цього року виповнюється 98 років. Воно працювало у Другу світову війну і не замовкало тоді. І ось зараз ще одне випробування повномасштабною війною. Про роль радіо як універсального засобу комунікації, про міжнародний і сучасний український досвід роботи радіо в умовах війни, про місце радіо в сучасній системі електронних медіа розповів слухачам Українського радіо член правління Суспільного Дмитро Хоркін.

0:00 0:00
10
1x

Радіо в умовах війни

"За 98 років Українське радіо жодного разу не замовкало. Бувало таке, що могли знеструмити передавачі, як це і зараз час від часу трапляється. Але завжди воно відновлювало своє мовлення. Навіть сьогодні. 

Згадую вчорашній день. От Львів, наприклад. Вранці дуже багато було різних повідомлень: люди сиділи 9 годин без світла, мобільного зв'язку, не було інтернету, але завдяки радіо вони чули, що відбувається в країні. Саме через Українське радіо ми все їм повідомляли. І люди перебували на зв'язку з усією Україною. Тільки Українське радіо можна було тоді зловити. І ми і зараз докладаємо всіх зусиль, аби нас можна було почути". 

Як мовить радіо

"Там, де відбувається тотальне вимкнення електроенергії, знеструмлюються багато засобів зв'язку, АМ хвилі покривають територію радіусом від 100 до 500 км. Таким чином ми покриваємо всю нашу територію, в тому числі Крим, Керч, навіть Південний берег Криму, Донеччину, Луганщину, Білгородську і Ростовську області. У нас Крим та Донбас “прикритий” зараз добре. 

Ультракороткі хвилі, які покривають від 20 до 40 км, а це ФМ і телевізійний сигнал, поглинаються землею. 

Ми маємо 19 веж, які обстрілюються росіянами. Але ми продовжуємо мовити.

Сьогодні зранку нам написали з Маріуполя. Його мешканці також нас слухають. Окупанти були у нас на одному об'єкті і навіть не зрозуміли, що це радіо. Зараз це вже деокупована територія. 

В Херсоні будівля замінована та пошматована, багато чого там покрадено."

Читати також: "Ми помрем не в Парижі" та "Танцюй зі мною": Місько Барбара в культових піснях "Мертвого півня"

Особливості професії під час війни

"Ми повинні бути стресостійкими, бо люди чекають на наш ефір, ми відчуваємо всю відповідальність. І все пом'якшується, коли ти розумієш, заради чого працюєш. 

Я відпрацював перші 50 днів марафону. Саме в ті дні, коли ракети влучили в нашу телевежу, коли йшли саме наші ефіри. 

Ми живемо і працюємо так само, які і наші слухачі. У нас відрізняються лише умови, пов'язані з іншою відповідальністю. Ми не маємо права розгубитися, десь не вийти в ефір. 

Інші професії теж працюють в час війни: це продавці в мережах магазинів, аптекарі при свічках в аптеках. Людина виходить на роботу. От це і є відповідальність". 

Голос допомоги від Українського радіо

"Коли трапляються надзвичайні ситуації, тоді на нас лягає найбільша відповідальність. Ми передаємо важливу інформацію. Завдяки Українському радіо ми з Маріуполя виводили людей. Вже було повністю знеструмлено місто, залишалося там лише наше Українське радіо. Ці люди вийшли звідти в останню хвилю евакуації завдяки саме нашим повідомленням.

А коли вся Україна в перші місяці була в дорозі? Люди їхали з Харкова в бік Дніпра і Києва, із Києва до Львова. Вони тоді слухали лише Українське радіо, і звідти могли дізнаватися всю інформацію про наш захист і наступ, про повітряні тривоги. Тоді понад 100 комерційних радіостанцій "сіли" на сигнал Українського радіо.

Вчора мав бути прямий ефір оркестру Українського радіо. Концерт, присвячений нашим іноземним партнерам, який розійдеться потім по 300 радіостанціях світу. І в цей час чути було, як ззовні вибухають ракети. Але ми все одно його провели.  

Ми зустрічаємося з нашими балтійськими колегами-радійниками, з поляками, ділимося з ними своїм досвідом. 

Радіо — це останнє, що має замовкнути в нашій країні. І ми не замовкли. Отже, переможемо!".

Фото: Українське радіо