Українська церква повертається до своєї Лаври ― Дмитро Горєвой

Українська церква повертається до своєї Лаври ― Дмитро Горєвой

Успенський собор і Трапезну церкву на території Києво-Печерської лаври повернуто державі. Як це ухалювали, хто і як надалі розпоряджатиметься культовими спорудами ― в ефірі Українського радіо прокоментував Дмитро Горєвой, релігієзнавець, директор ГО "Центр релігійної безпеки".

0:00 0:00
10
1x

Успенський собор і Трапезну церкву Києво-Печерської Лаври повернуто державі, повідомило сьогодні Міністерство культури та інформаційної політики України. Таким є підсумок роботи комісії з приймання-передачі цих двох культових споруд від Української Православної Церкви до держави. У цих культових споруд, розташованих на території заповідника "Києво-Печерська Лавра", закінчився термін дії договору оренди. Комісія почала роботу 2 січня цього року та займалася інвентаризацією майна. При цьому здійснили комплексний опис майна Успенського собору і Трапезної церкви, стан іконостасів, ікон, іншого майна. Зрештою підписали акт повернення цих двох будівель з боку УПЦ. Незважаючи на те, що на останнє засідання комісії не з’явився митрополит Павло, який теж мав підписати акт, це не є перешкодою для повернення державного майна, вважає Міністерство культури.  

"Нічого надзвичайного"

"Тут немає нічого надзвичайного", ― зазначив релігієзнавець Дмитро Горєвой. На його думку,  ці два храми не повернулися до держави, бо держава і так ними володіла. Вони належали українському народу в особі української держави. Балансоутримувачем була держава, а користувався цими храмами Московський патріархат і зареєстрована юридична особа Києво-Печерська лавра. "Це звичайна ситуація, коли закінчується термін дії договору між балансоутримувачем та орендарем і складається акт прийому-передачі опису майна, яке повертається", ― констатував релігієзнавець. 

"Історична подія"

"Безперечно, це історична подія, яка за рівнем важливості відповідає рішенню Вселенського Патріархату скасувати акт передачі Київської митрополії Москві чи проголошення Томосу", ― вважає Дмитро Горєвой. По суті, українська церква повертається до української святині ― найвідомішого та найвеличнішого українського монастиря. ПЦУ є канонічною та юридичною спадкоємицею тієї прадавньої Київської митрополії, яка була у складі Константинопольського патріархату і володіла Лаврою понад 600 років. Московський патріархат натомість володів Лаврою трохи більше 300 років. Отже, де-факто і де-юре ПЦУ як спадкоємиця Київської митрополії має удвічі більше прав на Лавру. Крім того, із понад 120 святих, чиї мощі перебувають у Нижній лаврі, більше сотні ― це святі, які були кліриками Київської митрополії Константинопольського патріархату, і лише 10-15 стали святими під час володіння Московською патріархією. Тобто ПЦУ має набагато більше історичних прав та аргументів, щоб володіти Лаврою.

"Я спостерігав учора і сьогодні величезну кількість піднесених коментарів від людей різних прошарків, віросповідань та політичних поглядів щодо відновлення історичної справедливості. Таке піднесення можна порівняти хіба що зі звільненням Херсона чи руйнуванням Кримського мосту. Тому що українська церква повертається до своєї Лаври", ―  зауважує Дмитро Горєвой.

7 січня в Успенському соборі відбудеться перше богослужіння предстоятеля ПЦУ Митрополита Епіфанія. А що далі ― почергові богослужіння?

"Гадаю, що й надалі Митрополиту Епіфанію будуть надавати дозволи проводити богослужіння по великих святах ― 12 разів на рік проводити богослужіння. В інші дні церква закрита або є доступ для тих, хто відвідує музей. Тут така ж ситуація, як із Софією Київською ― часте проведення богослужінь створює ризик паління свічок, що може завдати шкоди самій пам’ятці. Будуть вирішувати музейники"―  сказав релігієзнавець.

Читати також: Предстоятель ПЦУ Епіфаній здійснить у головному соборі Києво-Печерської Лаври лише різдвяну літургію — Зоря

На яких підставах можна розірвати договір оренди щодо храмів Нижньої лаври

"Нижня лавра передана ще урядом Миколи Азарова за часів Януковича в безоплатне та безстрокове користування. І там є декілька пунктів, які дозволяють розірвати договір", ― зазначив Дмитро Горєвой. Один із пунктів ― форс-мажорна обставина: бойові дії, воєнний стан є підставами до недотримання сторонами договору. Ще є підстава про недотримання пам’ятко-охоронного законодавства, адже було розслідування журналістів про те, що за останній час там перебудували декілька історичних споруд 17-18 століття і фактично спотворили їхній зовнішній вигляд. Плюс якщо керівник релігійної організації та монастиря засуджений за колаборацію та глорифікацію російський військових, заперечення чи виправдання війни ― це є підставою для ліквідації релігійної організації. Якщо вона буде ліквідована, то договір оренди розривається. Також, відповідно до Кримінального кодексу України, якщо проведення релігійного обряду призвело до загрози життю і здоров’ю людей, це є також підставою до припинення діяльності релігійної організації та розірвання договору оренди.

"Нагадаю, як на початку 2020 року під час спалаху пандемії коронавірусу намісник Павло Лебідь взагалі заперечував наявність вірусу, закликав вірян приходити до церкви, цілуватися й обійматися, а вже у квітні Лавра стала епіцентром спалаху пандемії у столиці. Це також може бути підставою для ліквідації релігійної організації. Тобто у держави є ціла низка інструментів на вибір", ― вважає Дмитро Горєвой.

Про відповідальність за злочинне пошкодження пам’яток, зокрема фресок

"За спотворення пам’яток історичної спадщини має бути безумовна відповідальність. Відповідальність несе настоятель, тому що він є керівником і головним орендарем", ― переконаний релігієзнавець. У церкві все робиться з благословіння настоятеля. Також за це мають відповідати ті, на кого покладені функції постійного моніторингу дотримання пам’ятко-охоронного законодавства у Лаврі, тобто працівники Лаври. "Тут питання до правоохоронних органів, щоб вони розпочинали певні слідчі дії", ― вважає Дмитро Горєвой.

Чи можливі масові акції протесту з боку вірян УПЦ МП?

"Не думаю, що будуть масові акції протесту. Адже статистика їхнього впливу базувалася на тому, що вони мали монопольне становище на півдні та сході, і до церков ходили також звичайні захожани. Після резонансних обшуків люди побачили, що відбувається, і вони шоковані. Кажуть, що не будуть ходити до цих церков. А реальної пастви у них 1-2%, тобто до півтора мільйона громадян, частина з яких перебуває на окупованих територіях, частина виїхала за кордон. Плюс заблоковано їхній головний гаманець, який організовував усі ці приїзди автобусами та мітинги. Йдеться про колишнього нардепа Новінського, активи якого заблоковані через санкції. Крім того, я переконаний, що напередодні першого богослужіння 7 січня правоохоронні органи готові до будь-яких сценаріїв", ― підсумував Дмитро Горєвой.

Фото: uk.wikipedia.org

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Релігійна свобода закінчується там, де починається "русскій мір" — Єленський
Пам'яті Ігоря Юхновського
"Ми намагаємося повернути в Лавру справжню українську історію" — Остапенко
Роль Філарета у відновленні історичної справедливості для Української церкви величезна — Філіпович
"Підписав документи для Об'єднавчого собору ПЦУ, потім з неї вийшов" — Роман Коляда про патріарха Філарета