Театр під час війни: інтерв'ю з режисером Дмитром Богомазовим

Театр під час війни: інтерв'ю з режисером Дмитром Богомазовим

Як митцям працюється в умовах війни і які вистави до вподоби воїнам ЗСУ? Навіщо класику доповнювати сучасними текстами Бориса Єльцина? Чи є сенс зіграти про бомбосховище? На ці та інші запитання Радіо Культура відповів головний режисер Національного академічного драматичного театру імені Франка Дмитро Богомазов.

0:00 0:00
10
1x

"Має бути реакція театру на теперішні події"

Дмитро Богомазов згадує, що театр Франка довго не працював на початку повномасштабного вторгнення. Бо не було зрозумілим, як далі жити, працювати і що всіх очікує в майбутньому. Пізніше актори відновили свої виступи, але в театрі Лесі Українки. Було тоді навіть важко грати свої старі вистави. Ще до повномасштабного вторгнення було заплановано дві прем'єри: "Калігула" Камю та "Авантюра Никодима Дизми" за мотивами роману Тадеуша Доленги-Мостовича. Вже відбувалися репетиції, готові були декорації, костюми. На ютубі запустили проєкт "Поезія нескорених", де актори читали свої воєнні вірші. Потім з'явилися "Пісні незламних". Опісля, як результат цих проєктів у ютубі, виник концерт "Музи не мовчать". "Коли театр повноцінно відновив свою роботу, ми задумалися над своїм майбутнім, над виставами. Ми вирішили, що крім вистав, які вже були у нас у репертуарі, і проєктів в ютубі, має бути реакція театру на теперішні події". Так з'являється ідея вистави "Кар'єра Артура Уї, яку можна було спинити" Бертольда Брехта. Вибір саме цієї п'єси був очевидний, каже режисер. Вона була написана Брехтом як реакція на прихід до влади Гітлера. Але ці етапи кар'єри відповідають й іншому, нинішньому диктатору. Вони ідентичні. 

"У Росії ж люди допустили, щоб ВОНО з'явилося" 

Режисер розповідає, що матеріальну частину вистави тоді було важко забезпечити. "Зараз ми вже можемо забезпечувати себе матеріально хоч трохи. А коли ми починали Уї, то не було на що робити. Знайшлися добродії, які матеріально допомагали нам". Цю виставу доповнено сучасними текстами. Але їх небагато. Присутні тексти Єльцина (колишнього президента Росії – ред.), використані в п'єсі деякі вислови нинішнього диктатора. Дмитро Богомазов каже, що "вистава про те, що від кожного з нас залежить, чи прийде це… до влади, бо саме ми його породжуємо. Українці це добре знають. У нас є Майдани. Від нас залежить, чи буде та чи інша людина президентом. У Росії ж люди допустили, щоб ВОНО з'явилося. Тому я більше боюся саме цих людей, які допускають такі явища. Це явище найбільш страшне для мене. Бо миршаве завжди знайдеться. А от чи дозволять люди йому стати над ними? Це вже питання". Стосовно акторського складу, то є два склади. Це зроблено ще з часів ковіду, щоби не скасовувати вистави. Тому виходять за таких обставин завжди різні акценти. Структура та сама вистави, а звучання різне, зауважує Дмитро Богомазов. Театр Франка також має в своєму репертуарі концерт стрілецьких і народних пісень у сучасній обробці "Файний Франко Ф'южн", на який також запрошує глядачів режисер.

Театр і телевізор

Як каже Дмитро Богомазов, "нам зараз більше говорить глядач, що б він хотів бачити на сцені. Театр не має бути про те ж саме, про що й телевізор. Функція театру зараз скоріше розрадча. Глядач саме цього і потребує". Режисер розповідає, що актори часто виступали перед воїнами. Вони питали в акторів: "А може ви нам комедію зіграєте?" Солдати цього бажають. 

Читати також: Артем Пивоваров заспівав про унікальні якості українців

"Усе залежатиме від ЗСУ"

Дмитро Богомазов зізнається, що планують у театрі багато чого поставити. І додає: все залежатиме від ЗСУ. Наприкінці березня має бути прем'єра вистави "Візит старої дами", де в головній ролі Наталя Сумська. Також планується музично-комедійна вистава "Конотопська відьма". "Король Лір" ставитимуть із Анатолієм Хостікоєвим у головній ролі. Свого часу короля Ліра грав Богдан Ступка. Це все відбуватиметься на великій сцені театру. Є ще і камерна сцена. Там ставитимуть "Житейське море"  Карпенка-Карого, "Загнаний кінь" Франсуази Саган. Заплановано багато цікавих подій, запевняє режисер. 

"Найбільш складно щось робити емоційно "

І насамкінець Дмитро Богомазов каже: "Тримають цивілізацію якісь основні речі. А ми ж маємо нагадувати ці важливі речі. Ми зараз кажемо, що воюємо з пітьмою. Ми не можемо в театрі Франка зіграти про бомбосховище, бо це буде нечесно. Воно може просто не вийти в нас. Чому так складно жити під час війни? Тому що плани складати неможливо. І найбільш складно щось робити емоційно. Бо ти щоразу повертаєшся в минуле".

Фото: ft.org.ua