Трибунал для Путіна: що може зробити ПАРЄ?

Трибунал для Путіна: що може зробити ПАРЄ?

Керівництво Росії та Білорусі, причетне до розв'язання війни проти України, має бути притягнуто до відповідальності у спеціально створеному для цього міжнародному трибуналі. Таку резолюцію ухвалила напередодні Парламентська Асамблея Ради Європи. 23 січня у Страсбурзі стартувала кількаденна зимова сесія ПАРЄ. І саме війна Росії проти України була однією зі ключових тем. Голова постійної делегації України в ПАРЄ, членкиня депутатської фракції партії "Слуга народу" Марія Мезенцева розповіла про три важливих рішення ПАРЄ у цьому зв'язку. Крім ухвали стосовно трибуналу, йдеться також про створення нового міжнародно-правового механізму покарання за злочин агресії і про те, що ПАРЄ визнала: військова агресія РФ проти України почалася не торік, а 2014 року.

0:00 0:00
10
1x

"Слава Україні!" у ПАРЄ

Марія Мезенцева розповідає, що в Страсбурзі українська делегація зробила для європейських колег візуалізацію: зібрано факти вчинених воєнних злочинів Росії під час агресії проти України. Також перед будівлею ПАРЄ кілька днів стояла простріляна машина швидкої допомоги, доставлена із Харківської області. "На все це була дуже сильна реакція європейських колег: вони всі згадували про це у своїх виступах. "Стільки разів "Слава Україні!", як звучало на цій сесії, ми чули лише тоді, коли Росію виганяли зі структури Ради Європи та у жовтні, після масованих обстрілів території України". РФ вийшла нарешті з усіх договорів. Цей процес нарешті завершився, констатує Марія Мезенцева.  

              Фото Олексія Гончаренка, члена делегації України в ПАРЄ

Спецтрибунал

"Коли ми говоримо про відповідальність російського керівництва за найвищий злочин агресії, то йдеться про понад 70 тисяч зареєстрованих воєнних злочинів", – розповіла Мезенцева. Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, яка підтримує створення спецтрибуналу за злочин російської агресії. ПАРЄ констатувала, що Білорусь теж брала участь в агресії проти України, бо дозволила Росії використовувати для неї свою територію. При цьому вказано, що Міжнародний Кримінальний Суд не може розглядати цю справу, бо ані Росія, ані Білорусь, ані Україна не є сторонами Статуту даного суду. Таким чином наразі відсутній інший міжнародний кримінальний трибунал у цій справі. Відповідно ПАРЄ закликає держави-члени Ради Європи створити спеціальний міжнародний кримінальний трибунал для злочину агресії проти України. 

Компенсація

Водночас ПАРЄ знову закликала створити міжнародний механізм компенсації за розв'язану проти України війну, включаючи міжнародний реєстр збитків. І це має відбуватися у співпраці з українською владою. "Ми хочемо, щоб цей механізм був максимально справедливим. Він ще буде доопрацьовуватися. Це заявляв і наш Мін'юст. Тут будуть залучатися і міжнародні партнери. Головне оформити самі заявки. Коли створюється прецедент воєнного злочину, українці повинні звертатися до органів реєстрації: Нацполіції, органів прокуратури", – заявила Марія Мезенцева. Зокрема, вона звертає увагу на те, що є багато українців, які не зареєстрували свої будинки. Хоча ці будинки були обстріляні та зруйновані. Ми дуже чекаємо саміту ПАРЄ в Ісландії у травні, каже Мезенцева.  У фокусі знову буде Україна. "Ми хочемо там бачити подальший рух до трибуналу. Також рух до компенсаційних механізмів. Пропонується навіть вже конкретна локація в Гаазі. Має також запрацювати група міжнародних прокурорів, яка вже почне працювати над розслідуваннями воєнних злочинів у Гаазі". Сподівається Марія Мезенцева на те, що буде підписано міжнародний багатосторонній документ. Але треба почекати політичного рішення від Генасамблеї ООН. "Ми хочемо долучити увесь світ до цього. Додати легітимізацію і міжнародний аспект. Усі країни стануть співзасновниками трибуналу і договір буде відкрито, до нього можна буде долучатися. Ми повинні врахувати питання імунітетів. Багато статей ми копіюємо із Римського статуту". 

                             Марія Мезенцева (фото Укрінформ)

"Відповідальні 20-30 осіб"

Марія Мезенцева переконана, що "є відповідальність 20-30 осіб, які планували, віддавали накази. А виконували їх рядові солдати. А звичайного солдата притягнути до відповідальності дуже важко. Тут ми бачимо, хто конкретно віддавав накази і 23 лютого, і 24 лютого. Цей злочин, хоч він і вищого гатунку, дуже легко довести. Нам притягнути вище політичне керівництво РФ набагато легше". Говорити тут треба і про масштабні руйнування інфраструктури України. Вперше звучить слово "екоцид" стосовно розв'язаної Росією війни. І вже слово "геноцид" звучить також. "Ми дійдемо до того, що буде встановлено і акти геноциду", – сподівається голова постійної делегації України в ПАРЄ.

Росія почала агресію проти України не торік 

Юрисдикція спеціального міжнародного кримінального трибуналу щодо злочину агресії РФ проти України має поширюватися на агресію, розпочату Росією не торік, а у лютому 2014 року. Що це дає Україні? Марія Мезенцева пояснює: збільшиться кількість тих, кого визнають жертвами розв'язаної Росією війни. "Дуже багато є навмисно поданих кейсів за спонсорства РФ з окупованих територій, які не мають нічого спільного зі злочинами. Тому важливо юридично правильно виписувати їх". Оскільки Росію виключили із Ради Європи, то Європейський суд із прав людини (його юрисдикція поширюється лише на держави-члени РЄ Європи) не розглядає злочин агресії. "Нам було важливим засвідчити, що агресія розпочалася саме 2014 року. І це ще одна перевага для доведення цього факту в перспективі 9 років і 11 місяців" розв'язаної Росією війни, зауважила голова постійної делегації України в ПАРЄ.

Володимир Путін (архівне фото)