"Вирок Путіну за викрадення дітей може перерости у вирок злочину геноциду"

"Вирок Путіну за викрадення дітей може перерости у вирок злочину геноциду"

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт російського диктатора Путіна, якого звинувачують у скоєнні воєнних злочинів в Україні. Йдеться про незаконну депортацію та переміщення понад 16 тисяч дітей із Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей України до Росії. Проте реальна цифра може бути значно більшою. Що дає Україні зокрема та світові загалом визнання Путіна кримінальним злочинцем? Своїми думками поділилися зі слухачам Українського Радіо дипломат, Надзвичайний і Повноважний Посол, радник директора Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Веселовський та виконавчий директор, керівник програми дослідження Південно-Східної Європи в Раді зовнішньої політики "Українська призма" Сергій Герасимчук.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: telegraph.co.uk  

Це засторога для тих, хто ще не визначився

Андрій Веселовський вважає це рішення емоційним та психологічним. І тішиться з того, що відтепер, наскільки б завзято і наполегливо Марія Захарова (директорка Департаменту інформації і преси МЗС РФ, офіційна представниця МЗС РФ — ред.) і їхня російська компанія не виправдовувала б свого керівника тим, що Росія не є членом Міжнародного кримінального суду, "для населення РФ, яке готує і підтримує війну, це серйозний загрозливий дзвінок і велика засторога". Андрій Веселовський переконаний, що росіяни особливо не будуть розбиратися в деталях, нюансах і тонкощах цієї справи і… злякаються. А це вже добре. "Це засторога для всіх тих країн (а їх є ще велика кількість в Азії та Африці, Латинській Америці та навіть Європі), політиків та людей з інших сфер, які до цього часу ще не визначилися і не розібралися, хто така Росія і хто такий Путін. Або вдають, що не розібралися. Тепер вони цілком зрозуміли, про що йдеться. І зрозуміли, хто такий Путін і все його оточення, яке голосує одним злочинним голосом". 

Вирок, пов'язаний із викраденням дітей, може перерости у вирок злочину геноциду

Чи буде заарештований Путін в одній із 123 країн, в яких ратифікований Римський статут і діє міжнародне право? Андрій Веселовський каже, що все залежатиме від окремо взятої країни. Бо вже були ситуації в історії, коли перші особи отримували подібний вердикт і спокійно виїжджали за межі своєї країни. Це стосується колишнього президента Судану, який вільно переміщувався Африкою і його не арештовували. "Але Путіну хочеться бути визнаним не в якійсь маленькій країні N, а десь високо. А якраз туди поїхати він і не зможе. Цей вирок, пов'язаний із викраденням дітей, може перерости в значно гірший вирок: у вирок злочину геноциду. В кваліфікації геноциду є таке поняття, як "масове вивезення і депортація дітей з окупованих територій на власну територію з метою знищення генофонду, з метою знищення тої нації, проти якої ведеться війна". І це значно серйозніший вирок, який буде складніше опротестувати і проти якого деяким країнам буде складніше опиратися". 

Путін, Сі Цзіньпін та… маркер поведінки

Незабаром має відбутися візит Путіна до КНР. Важливим маркером буде поведінка очільника Китаю Сі Цзіньпіна щодо президента РФ, який "вже має клеймо кримінального злочинця". Так заявив напередодні слухачам Українського Радіо головний військовий прокурор 2019-2020, народний депутат України 7-8 скликання Віктор Чумак.

Сергій Герасимчук вважає, що для Китаю це не є ключовою перешкодою і зустріч таки відбудеться. "Скасовувати її було б надто скандально. Треба вигадувати для цього привід. Це було б дипломатичним скандалом". Але відтепер Путін ризикує бути заарештованим на території будь-якої з держав, які визнають юрисдикцію Міжнародного кримінального суду і ратифікували у себе Римський статут.

Ляпас російській величі

Каже Сергій Герасимчук, що наслідки такого рішення (ордер на арешт — ред.) є двоякими: є рішення про позбавлення суверенного імунітету одного із глав держав. "І це гучний ляпас російські величі росіянам, які до того демонстрували, що міжнародне право для них нічого не важить і не має ніяких наслідків. А наслідки можуть виникнути. Тому там і створився дискурс. Рішення справедливе, обгрунтоване, ми його підтримуємо". Але що робити, запитує експерт, якщо це рішення не підтримають союзники Путіна, якого зараз звинувачують у кримінальних злочинах, або "нейтрали", ті країни, які діють за принципом "моя хата збоку"?  "Тоді наслідком може бути фрагментація міжнародного права. Зараз міжнародне право є універсальним і більшість країн світу визнають його. І визнають ООН, як незаперечний авторитет. Чи не поставлять деякі країни під сумнів міжнародне право? Ми тут маємо дилему: добитися справедливості чи зберегти якось в узагальнених рамках міжнародне право. Але все йде до того, що необхідно реформувати ООН. Бо інакше міжнародне право лишиться абстракцією, яке будуть вивчати в підручниках і воно не матиме ніякого застосування на практиці". 

Речник Генсека ООН вже заявив, що Антоніу Гутерреш і надалі продовжуватиме розмовляти та зустрічатися з Путіним попри ордер на його арешт. "Міжнародний кримінальний суд є незалежним від Секретаріату ООН, і ми не коментуємо його рішення. Ми будемо, як і раніше, вважати, що Генеральний секретар буде говорити з тим, з ким йому потрібно, щоб вирішити питання, які стоять перед ним", – зазначив Стефан Дюжаррік.