Російські гроші заблоковані в Індії — Загребельська

Російські гроші заблоковані в Індії — Загребельська

За час повномасштабного вторгнення в Україну торгівля нафтою між Росією та Індією зросла у 10 разів, але російські гроші заблоковані у Нью-Делі. Про це розповіла політичний директор громадської організації "Рада економічної безпеки" Агія Загребельська. В ефірі Українського Радіо вона зауважила, що на торгівлі з Москвою Нью-Делі справді заробляє, однак Індія відстоює відмінну від Китаю позицію. Хоча здається, що їхні позиції стосовно Росії схожі. Але це не так. Індія все ж таки себе вважає "найбільшою демократією світу" і для неї важливо, щоб її компанії торгували на Заході. Тому Нью-Делі хоч і не повністю, але дослухається до США стосовно дотримання санкцій. 

0:00 0:00
10
1x

Нарендра Моді і Володимир Путін. Фото: AP

Торгівля нафтою між Росією та Індією зросла за 4 роки у 10 разів

За даними агентства Bloomberg, Індія стрімко піднялася до позиції другого за величиною постачальника обмежених критично важливих технологій до Росії. Як так сталося? 

По-перше, давайте говорити, що поки що ми маємо тільки дані Bloomberg. Ми як команда аналітиків, яка працює з початку повномасштабного вторгнення над аналізом, в тому числі митних даних, не бачимо поки що цих показників. Я не можу сказати, що цього немає, але з того обсягу даних, до яких ми маємо доступ, ми таких показників не спостерігаємо. Ми бачимо, що видання Bloomberg посилається на посадових осіб Сполучених Штатів і Європейського Союзу. Відповідно ми можемо припустити, що можливо вони володіють певними розвідданими, яких немає ще у нас в розпорядженні, і що дійсно можливо такі показники мають місце. Це може бути пояснено, про що й зазначає Bloomberg, в тому числі тим, що між Росією та Індією вже тривалий час повномасштабного вторгнення йде значна торгівля нафтою і нафтопродуктами. Якщо в 2019 році ця торгівля складала 6 млрд доларів, то вже в 2023 році це було 60 млрд доларів. Тобто вона зросла в 10 разів. Ми знаємо, що Індія купує дешево російську нафту, переробляє її на своїх нафтопереробних заводах, Індія є одним з найбільших нафтопереробників в світі, і в подальшому перепродає ці нафтопродукти, отримуючи з цього дохід. Рупії з продажу російської нафти в Індії накопичуються. За нашими даними, для прикладу, в 2023 році, дефіцит торгівлі Росії і Індії складав близько 57 мільярдів і Росія не могла ці гроші забрати. Тобто спочатку вони розглядали варіант, що ці гроші будуть переведені в юані або в дирхами Об'єднаних Арабських Еміратів. В юані перевести вони не змогли, тому що Індія була проти, враховуючи в тому числі територіальний конфлікт із Китаєм. Щодо дирхамів були публікації в медіа, що ОАЕ відмовилися через те, що боялися вторинних санкцій. Індійський Центробанк, який має узгоджувати подібні великі конвертації валюти, не надав Росії дозволу і російські гроші фактично опинилися заблокованими в Індії. У вересні в Financial Times був великий матеріал про те, що індійські і російські урядовці розглядають варіант, щоб за ці заблоковані гроші Росія могла купувати мікроелектроніку або інші заборонені товари і цим живити свій ВПК. Звичайно, це ніяким чином не виправдовує Індію, але це трішки пояснює, мабуть, чому ми можемо такі показники бачити сьогодні. 

Питання не тільки в фінансах

За оцінками співрозмовників Bloomberg, експорт підсанкційних товарів (мікросхем, верстатів) з Індії до Росії лише у квітні-травні цього року перевищив 60 млн доларів. Тобто, якщо такий алгоритм має місце, то фактично Індія купує дешеву нафту в РФ, рупії фактично залишаються в Індії і витрачаються в індійську економіку, так? 

Так, Індія з цього заробляє. І це не тільки питання в фінансах, а й питання в спільних російсько-індійських проєктах, що стосуються і виробництва зброї. Ми знаємо, що на території Індії виробляються гвинтівки за російською ліцензією. Ми знаємо, і це перший в історії випадок, коли одна країна іншій дала в оренду підводний атомний човен. Також у них є спільна програма щодо створення підводних атомних човнів. Також вони спільно виробляють ракети. І буквально минулого тижня в них було засідання спільної групи щодо розвитку північного морського шляху, і "Росатом" розглядає варіант замовлення Індії будівництва 4-х криголамів. Це, з одного боку, також великі гроші в індійську економіку, а з іншого – це перспектива для Індії виходу фактично в Арктику. Тобто тут намішано дуже багато різних інтересів, але знову ж таки це не виправдовує Індію. І якщо ми побачимо вже більш точні дані щодо компаній, які залучені до торгівлі мікроелектронікою та верстатами, то я думаю, що ми зможемо побачити санкції Сполучених Штатів. Тому що в 2023 році, коли ми вже розібрали більш детально російські "шахеди", нові російські "Іскандери", які були більш точні, ФАБи, КАБи, то побачили, що ключова деталь, яка дозволяє бути їм такими точними і смертоносними, це російська "Комета" – спеціальна система, яка робить російську зброю більш стійкою до наших засобів РЕБ і більш точною. І в російській "Кометі" були індійські компоненти, індійського виробництва. І після того, як ця інформація вже передавалася українськими урядовцями, Офісом президента, публікувалася в медіа, ми побачили санкції США на компанії залучені до цієї торгівлі. Тобто, коли мова йде про поставки мікроелектроніки або верстатів саме для російського ВПК, у Сполучених Штатів щодо Індії немає якогось табу. Тому я сподіваюся, що ми побачимо санкції і для цих компаній це буде уроком. Тому що як би там не було, але індійський бізнес хоче бути залученим у цивілізовану економіку. 

Ми бачимо, що Індія відстоює відмінну від КНР позицію. Хоча, якщо подивитися на них "простим оком", то здається, що їх позиції схожі. Ні, їх позиції відрізняються. Індія все ж таки себе вважає "найбільшою демократією світу", як вони люблять підкреслювати, і для неї важливо, щоб її компанії торгували на Заході, в Європі. Сьогодні ми бачимо, як Індія намагається ставати більш стійкою і диверсифікувати свої поставки зброї. Якщо з 60-х років основним постачальником зброї для Індії була Росія, то зараз ми бачимо, як Індія розвиває контракти щодо поставок і виробництва зброї і зі Сполученими Штатами, і з Ізраїлем, і з Францією. І для того, щоб ці контракти розвивалися, а США сьогодні демонструють значний рівень довіри до Індії, вона має зі свого боку також показати, що вони в змозі дотримуватися санкційних режимів, що стосується саме військово-промислового комплексу.

Агія Загребельська. Фото: facebook/suspilne.media

 "Позиція Індії відмінна від Китаю"

Агентство Reuters, із посиланням на дані митниці, свого часу писало про те, що індійські виробники зброї продавали європейським країнам артилерійські снаряди, а ті нібито передавали їх Україні. І Нью-Делі не втручається, щоб зупинити цю торгівлю, незважаючи на протести Москви. Як би ви прокоментували це? 

Дійсно, ця інформація була. І навіть були дані про те, що індійський міністр закордонних справ Субраманьям Джайшанкар, коли зустрічався із Лавровим, то Лавров йому кілька разів висловлював занепокоєння з приводу цих поставок. Не знаємо, що відповів індійський міністр, але зрозуміло, що Росія була незадоволена. І хоча індійська сторона в закритих комунікаціях зазначала, що це менше 1%, ми розуміємо, що вони про ці поставки знали. Ці поставки йшли через Сполучене Королівство, Іспанію, Італію і Чехію, якщо не помиляюся. З одного боку, це пояснюється індійськими амбіціями бути експортером зброї, й Індія дійсно суттєво збільшує експорт своєї зброї в світі. З іншого боку, позиція Індії відмінна від Китаю, вона хоче окремими сигналами продемонструвати, що вона все-таки частина демократичного світу. І ці поставки, про які вони ніде не повідомляли, якраз грають на руку Індії в цій частині. Вона таким чином показує, що бачите, ми все ж таки підтримуємо Україну хоч таким чином. 

Індія може купувати нафту дешевше 60 доларів

Уповноважений президента України з питань санкційної політики Владислав Власюк днями в ефірі "Ми Україна" згадав про те, що наша держава налагодила з Індією кращий діалог, ніж він був раніше у відносинах, і Київ обговорює зараз із Нью-Делі, зокрема, можливість зменшення закупівлі Індією російської нафти. Наскільки ймовірно, що ці обсяги можуть бути зменшені? 

Ви знаєте, я би не гналася, мабуть, за питанням обсягів, а скоріше говорила б про ціну, за якою ця нафта буде купуватися. Якщо ми подивимося на те, як були спроєктовані нафтові санкції країнами санкційної коаліції, то вони не спрямовані на те, щоб Росія продавала менше нафти, тому що в світі покупець для російської нафти все одно знайдеться. Це по-перше. А по-друге, це впливатиме на те, скільки буде коштувати бензин на АЗС, скільки комунальні послуги, тощо. І ми вже бачимо по виборах у Євросоюзі, що ті занепокоєння, на які ми не звертали увагу в 2022-му, сьогодні все ж таки виправдовуються. Модель, за якої нафта просто буде продаватися дешевше, можливо, є ефективною. І Індія є тією країною, яка має всі можливості для того, щоб дотримуватися прайс-кепу і купувати нафту дешевше 60 доларів. Тоді Росія на цій нафті заробляє менше. Звичайно, цей прайс-кеп потрібно зменшувати далі. А якщо Індія, навіть не зменшить суттєво обсяги закупівлі, але знизить ціну закупівлі, то це також завдасть потужний удар по Росії.