Іван Марунич, Karta Svitu: Те, що нас тримає – це любов

Іван Марунич, Karta Svitu: Те, що нас тримає – це любов

Іван Марунич і гурт Karta Svitu - часті гості шоу "Вікенд нової музики" на "Радіо Промінь". Протягом всього минулого року музиканти видавали нові актуальні пісні, що буквально "йшли в народ" - згадаймо хоча б "Пса Патрона". І зараз не збираються збавляти обертів. Іван завітав у гості до Ксенії Івась, щоб презентувати новий сингл "Немов птахи", зробити одне певне і дати одну обіцянку. Про що мова - читайте нижче.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь

Ми закриваємо ввечері очі та уявляємо світ, де ми прокидаємось щасливими від того, що всі жахи скінчилися і ми живемо в найкращій країні світу

 

З нами в студії лідер гурту Karta Svitu Іван Марунич. Ти сьогодні презентуєш в нашому ефірі пісню "Немов птахи". Розкажи історію цієї пісні? 

 

Це такий невеликий короткометражний фільм, який за три з половиною хвилини розповідає історію двох українців, що побачилися у вашингтонському метро – і вся історія відбувається у них в голові. Ніби це кохання з першого погляду, але вони не вірять до кінця, що це знайомство може в щось перерости. 

Але це, на перший погляд. Насправді пісня набагато ширше, вона присвячена усім, хто зараз перебуває поза межами нашої країни. Але ми віримо, що обов’язково настане день, коли вони усі повернуться додому. Тому що немає для українця кращого місця, ніж Україна. 

А як ти сам ставишся до знайомства в підземці? 

Я вважаю, що все може бути. Я вірю в кохання з першого погляду. В мене так колись сталося. Хоча частково історія в пісні вигадана (бо є реальний прототип, мені цю історію розповіли – там пара так і не познайомилася в метро, а потім про це обидва жалкували), але я вірю в таку можливість. Головне, щоб був щасливий фінал. 

В пісні це сумна романтична історія. Але загалом коли люди її почують, то зрозуміють, що насправді вона про те, що колись настане остання повітряна тривога, ми вийдемо з укриттів на сонце і будемо вільні. 

У шоу «Селекція» ти розповів, що ви плануєте знімати кліп на цю пісню. 

Так, ми дуже хочемо, щоб ця пісня мала візуалізацію. В нас вже є ідея, але ми хотіли, щоб пісню швидше почули люди. В нас готується серія концертів в Україні. Перший має відбутися вже 24 березня у Львові, і ми цю пісню, звісно, зіграємо. Дуже хочеться, щоб люди прийшли на концерт і як мінімум знали приспів. 

Зараз час, коли треба віддавати. Як тільки пісня готова, треба її одразу презентувати. Ця пісня була написана трохи раніше, але хто міг надихнути нас на те, щоб перша пісня в цьому році вже вийшла? Саме ваша команда! 

Якщо ти пам’ятаєш, востаннє ми з тобою бачилися 25 грудня, я був в цій студії, наш ефір перервала повітряна тривога, але ми не здалися і перейшли в укриття. Там продовжили ефір, а після цього я зіграв декілька пісень. Ваша команда уважно слухала тексти і Олександр Стасов впевнено сказав – саме пісня «Немов птахи» має вийти наступною. Я дослухався до старшого товариша, ми пішли у студію і допрацювали цю пісню. І логічно, що вона виходить навесні – в неї весняний настрій. 

Фото: Сергій Галушка, радіо Промінь 

 

Це моя перша співпраця з татом Володимиром Маруничем за 10 років моєї музичної діяльності 

 

Чудове аранжування в цій пісні, чудові скрипки! 

Дякую. Це моя перша співпраця з моїм татом Володимиром Маруничем, який є професійним музикантом. Вперше за 10 років моєї музичної діяльності я показав татові чернетку, зіграв цю пісню йому на гітарі і сказав, що було б круто, якби тут зазвучали скрипки. 

Вже за тиждень тато скинув мені партитури, наш бас-гітарист Станіслав запросив своїх друзів – скрипаля Богодара і віолончеліста Віталія. Ми усі зібралися в студії, тато приїхав теж – перевірити, чи все буде так записано, як він написав. Записали скрипки. Поки "Пес Патрон" розривав ТікТоки – ми записували цю пісню. Зведення робив відомий саундпродюсер Артур Данієлян. І власне, вийшла така світла пісня. 

Цікаво, що попри війну тема романтики залишається головною. Ти зі своїм гуртом багато їздиш, виступаєш перед військовими. Чи є місце романтиці на війні? 

Те, що нас тримає – це любов. Ми боремося за свою землю, за майбутнє, за майбутнє наших дітей і за своїх коханих. І я кажу зараз не тільки про військових. Всі, хто на своєму фронті долучений до своєї боротьби, закривають ввечері очі і уявляють собі світ, де ми усі в себе вдома прокидаємось щасливими від того, що всі жахи скінчилися і ми живемо в найкращій країні світу. 

А ти романтик? 

Ну, звісно. 

Фото:  Сергій Галушка, Радіо Промінь

 

Мені приємно, що колись Олег Собчук погодився, щоб на великому концерті групи СКАЙ я освідчився. Минуло вже багато часу, але й досі то мої найтепліші спогади

 

Я знаю круту історію. Ти освідчувався своїй дівчині на концерті гурту СКАЙ, у день народження Олега Собчука. А на твоїх концертах хтось освідчувався? 

Я точно знаю, що наші слухачі з Луцька під пісню "Лопес" дійшли згоди. Саме під ту пісню хлопець освідчувався дівчині. Я коли згадую цю історію, вона мене дуже тішить. Люди вже багато років разом, але сама наша пісня дала старт цій історії. 

І мені приємно, що колись Олег Собчук погодився, щоб на великому концерті групи СКАЙ я освідчився. Минуло вже багато часу, але й досі то мої найтепліші спогади. Заплющую очі і бачу – концерт, оркестр, гурт СКАЙ, Олег і повна зала з ліхтариками. Тому хлопці, якщо вам потрібно освідчитися на концерті групи Karta Svitu – звертайтеся, я точно не зможу відмовити. 

10 мільйонів переглядів у вашого "Пса Патрона". У зв’язку з цим одне питання – хто тримає цей район? 

Пес Патрон! Ми були нещодавно у Львові. Поїхали за кілька тижнів до нашого концерту познімати деякі промовідео. І 99% людей, яких ми питали – хто тримає цей район? – відповідали – Пес Патрон! І тільки одна людина відповіла – а я гребу? Це гарна історія! 

На початку року вийшов мультсеріал, де цю адаптовану пісню взяли головним саундтреком. Вже вийшли 4 серії. Кожна з них набирає мільйони переглядів. Я тішуся нашою дружбою. У пса Патрона велика команда – вони усі прогресивні й креативні. 

 

Поки "Пес Патрон" розривав ТікТоки – ми записували пісню про доленосну зустріч у вашингтонському метро

 

Ти назвав свій тур "Хто тримає цей район?". Яка буде програма цього туру? 

Окрім цієї пісні, буде ще 15. Я радий, що ми встигли запрезентувати "Немов птахи" зараз. Це знак того, що на концертах будуть дуже різні пісні – і ліричні, і веселі, і драйвові, і спокійні. Така є ідея, щоб люди на концерт гурту Karta Svitu отримали повну палітру емоцій. Позитивних, приємних, але все ж таки різних. Сподіваюся, за декілька місяців ми зіграємо багато таких концертів. Слідкуйте за афішами, підписуйтесь в соцмережах. 

Ваші концерти – це про музику чи про шоу? Чи готуєте візуальні ефекти? 

В основі, звісно, про музику. Пісня всьому голова. Але ми не забуваємо, що людина і чує, і бачить. Тому пропрацьовуємо і світло, і віджеїнг. Для нас важливо, щоб все це було в гармонії. Сподіваємось, на наших концертах люди отримають півторагодинний спектакль. Музичний спектакль, де усі пісні поєднані однією ланкою. 

Ваш тур благодійний? На що збираєте і кому допомагаєте? 

Наш пес Патрон –  амбасадор організації зоозахисників UAanimals,  – тому допомагаємо ми саме їм. Будемо збирати на будиночки для тварин, які постраждали від війни. Я впевнений, що це гарна справа. 

Ти сьогодні презентував в ефірі пісню «Немов птахи». В тебе є пісня про собаку. А чим тобі не догодили коти? Ти маєш кота? 

Поки ні, але все можливо. Моя дівчина кожен ранок мені каже, що, здається, нам когось не вистачає в сім’ї. 

То ти дав обітницю завести кота? 

Поки ні. Просто розумію цю відповідальність. В мене ж гастролі. А кицьку куди дівати? … Що, треба давати обітницю? Добре. Друзі, обіцяю, що візьмемо собі котика і в нього буде щаслива доля. 

 

Редакторки текстової версії – Світлана Берестовська і Міла Кравчук

 

Підписуйтеся на подкаст "Вікенд Нової Музики" на найбільших подкаст-платформах, щоб першими дізнаватися про найяскравіші музичні новинки від українських артистів.