"Казка на ніч": На Суспільному стартував новий сезон аудіо казок

"Казка на ніч": На Суспільному стартував новий сезон аудіо казок

1 червня, в День захисту дітей, на Суспільному стартував новий проєкт "Казка на ніч". Це 40 аудіоказок — від українських народних до авторства сучасних українських письменників, а також казки корінних народів України та національних спільнот. Більше про проєкт, хто над ним працює та де можна слухати казки, ведучі шоу "РанокПро" на радіо "Промінь" Анна Заклецька й Дмитро Захарченко розпитали  продюсерку дитячого контенту Суспільного Мовлення Юлію Дичук. 

 

0:00 0:00
10
1x

Казки від Суспільного можна слухати і під час повітряної тривоги, і на ніч, вони не пропагують насилля та популяризують українське

По суті, "Казка на ніч" - це новий сезон великого проєкту аудіоказок на Суспільному. Йому кілька років і він вже має тисячі маленьких шанувальників. Що в ньому особливого, адже аудіокниги — вже давно не дивина? По-перше, казки від Суспільного можна слухати будь-де: в укритті під час повітряної тривоги, в дорозі чи просто на ніч. А ще — ці казки не пропагують насилля, натомість вчать дітей доброті, дбати про тварин та допомагати один одному. "Цілодобово батьки можуть увімкнути будь-яку казку, яка перевірена нами й нашими психологами", — наголошує Юлія Дичук. 

Ще одна мета, яку ставить перед собою Суспільне — це популяризувати українську культуру й повертати "вкрадену" історію та героїв (наприклад, що Ілля Муромець — це богатир часів Русі, який народився під Черніговом, а не поблизу міста Мурома на березі Оки, про що десятиліттями стверджували російські ідеологи). Власне, українська народна казка "Ілля Муромець і соловей-розбійник" стане першою, яку діти почують в рамках проєкту "Казка на ніч". "Ми вирішили стартувати саме з неї, тому що історія Іллі Муромця була привласнена росіянами неодноразово і для дитячих мультфільмів, і для дорослих фільмів, і в принципі, в історичному великому контексті. Тому це дуже важливий крок. Це і виховання дітей, змалечку ми маємо їм розповідати про українських героїв, про український контекст, що це наше, чим ми маємо пишатись, і що в нас теж є свої герої, вони були в давнину й вони є зараз", — переконана продюсерка. 

 Загалом казок буде сорок. І всі вони, що не менш важливо, зроблені з любов'ю й професіоналами. Адже діти й батьки почують голоси улюблених радіо й телеведучих, громадських діячів та артистів. Скажімо, казку про Іллю Муромця озвучив ведучий радіо "Культура" Вадим Карп’як. А наступна "Казка на ніч" звучатиме у виконанні ведучої радіо “Промінь” Анни Заклецької. Долучилась до проєкту і креативна продюсерка "Променя" Вікторія Польченко, подарувавши свої емоції героям казки "Бойовий кіт". 

Фото: Радіо "Культура"

Де все це слухати? Команда Суспільного орієнтувалась передусім на цифрові онлайн платформи.  Мовляв, всі батьки зараз мають гаджети, за допомогою яких діти можуть легко слухати аудіо історії. "Це телеграм-канал "Суспільне казки", там вже більше 13-ти тисяч підписників.  Казки з усіх сезонів там зберігаються, зокрема, "Хоробрі казки", озвучені Юлією Саніною, Ірмою Вітовською, військовим Павлом Вишебабою й продовжують там публікуватись. Також це подкаст-платформи Суспільного, сайт "Суспільне казки" і дитячий ютуб-канал Суспільного "Бробакс". Він, до речі, в безпечному додатку YouTube Kids, де тільки дитячий контент пропонується. І, звісно, ми чекаємо на трансляцію на радіо "Культура", у співпраці з яким і робиться цей проєкт", — каже Юлія Дичук. 

Нові казки з’являтимуться щочетверга о 19:00 на всіх доступних платфорах, тож запам’ятайте!