Якщо щось скасовуємо у підприємців, то повинні щось пропонувати взамін — Забловський

Якщо щось скасовуємо у підприємців, то повинні щось пропонувати взамін — Забловський

Якщо щось скасовуємо у підприємців, то повинні для збереження економіки щось пропонувати взамін. Таким чином керівник Секретаріату Ради підприємців при КМУ Андрій Забловський прокоментував Українському Радіо зміни, які набувають чинності в Україні з 1 серпня цього року стосовно ФОПів. З 1 серпня підприємцям повертають довоєнні ставки податків. Законопроєкт про це ухвалили, виконуючи вимоги МВФ. Для ФОПів третьої групи (річний дохід не перевищує 1 167 мінімальних зарплат або 7,819 млн грн) скасовується пільгова ставка оподаткування. Замість 2% від обігу вони мають сплачувати як і до війни 5%. Зареєстровані під час дії пільг підприємці автоматично з 1 серпня вважатимуться платниками податків третьої групи зі ставкою 5%. Також із 1 серпня повертаються планові перевірки виробників підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг. Говорити про те, що ми стосовно підприємницької діяльності повернулися до довоєнного рівня і у нас ситуація стабілізувалася – не можна, наголошує Андрій Забловський.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото з відкритих джерел

 

Перевірки не повинні стати ціллю щодо підвищення податкових надходжень

З 1 серпня повертаються планові перевірки для виробників підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг. Важливо, як ці перевірки застосовуватимуть на практиці, каже Андрій Забловський, "щоби вони не стали метою заради підвищення податкових надходжень. І вони повинні бути проведені в законний спосіб". Керівник Секретаріату Ради підприємців при КМУ наполягає на тому, щоб у майбутньому "оцифровували" такі перевірки, щоби звести нанівець втручання людського фактору. Андрій Забловський нагадує, що така практика є в багатьох європейських державах. А в Україні зараз це не так легко вдається запровадити через корупцію, інертність роботи державного апарату, через тривале реформування багатьох органів, зрештою через війну. "Але підстави для завершення цієї реформи є", – додає Забловський.  

Якщо ми щось скасовуємо, ми повинні щось пропонувати для збереження економіки

Ці зміни, які відбудуться з 1 серпня, не зовсім на часі, каже Андрій Забловський. Хоча Україна й залежна від міжнародних донорів і є вимоги Міжнародного валютного фонду. Але, переконаний експерт, пільги все одно потрібні: війна не завершилася, ми перебуваємо в режимі різних викликів. Говорити про те, що ми стосовно підприємницької діяльності повернулися до довоєнного рівня і у нас ситуація стабілізувалася – не можна. Якщо ми скасовуємо щось зараз і вважаємо, що воно вже не працює, бо втратило економічний ефект, то треба шукати додаткові інструменти допомоги. І їх шукають. Якщо щось скасовуємо, то повинні для збереження економіки щось пропонувати взамін, вважає Забловський.  

Андрій Забловський. Фото: УНІАН

"Органи контролю зловживали своїм положенням"

Бізнес активно виступав проти повернення штрафних санкцій і перевірок, каже Андрій Забловський, бо "часто і до війни органи контролю зловживали своїм становищем". Він каже, що в "просунутих" європейських країнах діють правила перевірки так званим "невидимим способом", коли не завдається шкода операційній діяльності і робота на підприємстві триває. Тут експерт наводить приклад із блокуванням податкових накладних – питанням, яке системно не вирішується вже понад рік. Це призводило або до призупинки підприємницької діяльності, або закриття підприємства, або його релокації. "Бо часовий ресурс в умовах війни дорогоцінний і важливий. Якщо ти працюєш "по-білому" і в законний спосіб, то тобі це треба доводити. А це створює нерівні конкурентні умови із тими, хто працює за тіньовими схемами". Тому ключовим питанням залишається питання щодо норм повернення перевірок. Мораторій продовжує діяти на інші види підприємництва. Скасовується частково мораторій на проведення перевірок для підакцизних груп товарів, резюмував Андрій Забловський.  

З 1 серпня українським підприємцям повертають ставки податків, які діяли до початку великої війни. Для фізосіб-підприємців (ФОП) третьої групи (річний дохід не перевищує 1 167 мінімальних зарплат або 7,819 млн грн) скасовується пільгова ставка оподаткування. Замість 2% від обігу їм потрібно буде сплачувати 5%, як до початку великої війни. Повернення довоєнної ставки відбудеться автоматично. Зареєстровані під час дії пільгового періоду підприємці автоматично з 1 серпня вважатимуться платниками податків третьої групи із ставкою 5%.

Підприємці третьої групи, які у 2023 році змінили пільгові умови оподаткування, перейшовши на загальну систему (ПДФО – 18%, ЄСВ – 22%, військовий збір – 1,5%; за таких умов на них не поширюються обмеження щодо розміру доходів чи найму працівників), можуть повернутися до спрощеної системи (5%). Для цього їм слід подати заяву. Якщо підприємець зробить це до 1 вересня, то вважатиметься платником єдиного податку з 1 серпня.

Після початку великої війни для ФОПів першої і третьої груп скасували необхідність сплати єдиного соціального внеску. З 1 серпня його доведеться платити. Мінімальний розмір ЄСВ у 2023 році становить 1 474 грн на місяць або 4 422 грн на квартал. Право не сплачувати ЄСВ залишається в підприємців, зареєстрованих на територіях, де тривають бої, або на тимчасово окупованих територіях.

Скасування податкових пільг для ФОПів є вимогою меморандуму, підписаного Україною та Міжнародним валютним фондом.