53 нардепи і п'ять міністрів задекларували статки, хоча це не було обов'язковим — НАЗК

53 нардепи і п'ять міністрів задекларували статки, хоча це не було обов'язковим — НАЗК

За період, поки в Україні декларування державними посадовцями їхніх статків не було обов'язковим, до реєстру все-таки подали 724 000 декларацій. Серед цих декларантів 53 народні депутати і пʼять міністрів, повідомила Українському Радіо керівниця Управління проведення повних перевірок Національного агентства з питань запобігання корупції Юлія Кулікова. Вона зазначила, що у зв’язку з відновленням декларування запроваджено нововведення. Є частина декларантів, для яких обовʼязок подавати декларацію буде відтермінований. Однак додається нова категорія декларантів, зокрема працівники військово-лікарських комісій. Останній день подання щорічної декларації за нинішній рік — 31 березня наступного року. Відкриття публічного доступу до декларацій відбудеться 10 грудня цього року.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: nazk.gov.ua

Новими декларантами є працівники ВЛК

—   Що змінює закон про відновлення декларування?

12 жовтня набув чинності закон про відновлення декларування, який передбачає низку новел. Зараз триває воєнний стан і відповідно, є частина декларантів, для яких обовʼязок подавати декларацію буде відтермінований. Це військовослужбовці (крім тих, хто відряджений до органів влади, перебуває у ВЛК і територіальних центрах комплектування, а також тих, хто долучених до державних закупівель у сфері оборони. І декларації можуть не подавати ті, хто перебувають у зоні проведення активних бойових дій та на тимчасово окупованих територіях, є полоненими, інтернованими особами або проходять лікування після отриманих поранень під час проведення бойових дій або виконання завдань в зоні проведення активних бойових дій.

Крім того, є нові декларанти, і їм треба бути уважними, оскільки вони вже набувають статусу і мають обовʼязки подавати декларації. Мова йде про особовий склад штатних військово-лікарських комісій; голів та членів лікарсько-консультативних та медико-соціальних експертних комісій; голів, заступників, членів та секретарів позаштатних постійних ВЛК та лікарсько-льотних комісій. Для цих декларантів встановлені строки подачі декларацій.

Також йдеться про спрощення процедури подачі декларацій в частині зазначення номерів рахунків, що було дуже обтяжливим для більшості декларантів. Тепер можна зазначати лише банківську установу і тих осіб, хто відкрив рахунок або мають право ним розпоряджатися. І є змінена процедура по виправлених деклараціях.

Щорічну декларацію за 2023 рік треба подати до 31 березня 2024 року включно

—   Хто з декларантів і в які терміни має подавати декларацію?

Ми маємо вже три кампанії декларування — за 2021-й, 2022-й і за період 2023 року, оскільки в 2023 році звільнялися і були кандидати на посади, то відповідно ці кампанії декларування зараз уже мають строки для подачі. Декларації, які не були подані й обов'язок виник під час дії воєнного стану, подаються до 31 січня 2024 року. Це щорічні декларації за 2021-й рік і щорічні за 2022-й рік. Ті, хто стали кандидатами в цей період, мабуть, також подати декларації кандидата на посаду. І ті особи, які звільнились до 11 жовтня цього року, також мають обовʼязок подати декларації до 31 січня. Кампанія декларування за 2023-й рік буде у звичайних строках до 1 квітня. Тобто останній день подачі щорічної декларації за 2023 рік – 31 березня 2024 року.

—   А відкриття публічного доступу до декларацій відбудеться 10 грудня цього року. Це означає, що можна буде побачити лише ті декларації, які були подані? Ви очікуєте, що їх буде багато чи мало?

Усі декларації, які не мають бути закритими, відкриються 10 грудня цього року, і там будуть всі подані декларації за всі періоди, які раніше люди подавали.

—   Чи потрібно вносити інформацію про зміни щодо майна або статків, які були здобуті одразу після закриття реєстру і до моменту набуття чинності цим законом?

Усі повідомлення про суттєві зміни, які відбулись після повномасштабного вторгнення і до 11 жовтня 2023 року, тобто до дати набуття чинності законом, і у разі відкриття валютних рахунків у цей же період — такі повідомлення подавати не потрібно. Але звертаю увагу: з 12 жовтня, якщо у вас виникли підстави для подачі таких повідомлень, законодавець змінив строки подання повідомлення про відкриття валютних рахунків. Якщо раніше це було 10 днів, тепер — 20. Строки подачі для повідомлення про суттєві зміни не змінилися і становлять 10 календарних днів.

До реєстру все-таки було подано 724 000 декларацій

—   Чи багато було подано декларацій в той час, коли їх можна було не подавати?

За період поки подача декларацій була не обовʼязковою, до реєстру було подано 724 000 декларацій. Серед них 53 народні депутати і пʼять міністрів.

—   А якщо, наприклад, у когось із чиновників зʼявляється бажання зараз подати зміни до декларації за період, коли це було необовʼязковим, вони мають таку можливість? Можливо, є період, протягом якого можна це зробити?

Так, усі, хто подав декларації під час дії воєнного стану до дня завершення необовʼязковості подачі таких декларацій, можуть подати виправлені декларації. Для цього законодавець передбачив особливий порядок. Кожен декларант, який подав таку декларацію після 24 лютого 2022 року і до 11 жовтня 2023, має звернутися до НАЗК у в довільній формі з листом, вказавши своє прізвище імʼя по батькові, дату народження і податковий номер, а також декларацію, яку він має бажання виправити, вказавши дату подачі такої декларації, які саме відомості треба виправити. Додавати будь-які документи до такої заяви не потрібно. Національне агентство приймає такі заяви продовж 14 календарних днів з дня набрання чинності. Тобто останній день, коли ми приймаємо такі повідомлення — 25 жовтня 2023 року. Всі заяви будуть задоволені, такі можливості будуть відкриті один раз на 30 календарних днів, про що ми будемо повідомляти в електронному персональному кабінеті реєстру.

—   Якщо, наприклад, у зв’язку з відкриттям доступу до реєстру, перевірка щодо особи нічого не показала, а пильні журналісти знайшли щось, на що варто звернути увагу. Чи дається хід справі?

Звісно, ми розглядаємо звернення і повідомлення від журналістів-розслідувачів і вживаємо в межах своєї компетенції заходів. Наразі навіть під час зупинення повноважень з проведення повних перевірок Національне агентство дуже ефективно, як на мене, здійснювало іншу функцію — моніторинг способу життя і ми оприлюднювали результати нашої роботи і виявлені факти необґрунтованості активів та незаконного збагачення, зокрема за результатами проведених журналістських розслідувань.


 Юлія Кулікова. Фото: Укрінформ

КОНТЕКСТ

5 вересня нинішнього року Верховна Рада ухвалила законопроєкт про відновлення електронного декларування для державних посадовців. Однак головна правка про негайне відкриття декларацій для публічного доступу не була схвалена. Реєстр декларацій, відповідно до такої редакції ухваленого закону, мав залишитися закритим ще один рік. Але 12 вересня президент України Володимир Зеленський ветував закон. "Вранці надійшов із Верховної Ради України закон, який зберігав обмеження щодо електронного декларування. Обмеження неприйнятні. Декларації мають бути відкритими. Одразу. Не через рік", — зазначив глава держави.

Зеленський 12 вересня вніс пропозицію до ветованого законопроєкту про електронне декларування, повідомлялося на сайті Верховної Ради. У документі йшлося, що глава держави "не може погодитися із запропонованим законом підходом, який не забезпечує відкритий доступ" до реєстру декларацій чиновників і депутатів".

Зеленський запропонував:

•  встановити, що до припинення або скасування воєнного стану НАЗК забезпечує цілодобовий доступ до реєстру;

• у відкритому доступі в реєстрі не відображатимуть декларації військовослужбовців ДПСУ, Держспецзв'язку, Управління держохорони, ЗСУ та інших військових формувань, працівників поліції особливого призначення, що беруть участь у воєнних діях, поранених, полонених, миротворців і людей, які перебувають на тимчасово окупованих територіях;

• винятки не стосуватимуться військовослужбовців на посадах міністрів та їхніх заступників, голів центральних і місцевих органів виконавчої влади та їхніх заступників, працівників апаратів міністерств, органів системи правосуддя, які входять до складу військово-лікарських комісій, лікарсько-льотних комісій, службовців у ТЦК, які займаються підготовкою, організацією, закупівлею товарів, робіт і послуг оборонного призначення;

• НАЗК вилучає декларації з відкритого доступу на підставі листа керівника або заступника керівника держоргану, в якому служить або працює декларант;

•  з дня, наступного після припинення або скасування воєнного стану, НАЗК забезпечує відкритий доступ до декларацій;

•  доступ до реєстру декларацій має бути відкрито не пізніше ніж за 60 днів із дня набуття законом чинності.

Верховна Рада 20 вересня схвалила закон про е-декларування з урахуванням вето президента. 10 жовтня Зеленський підписав закон про повернення електронного декларування для державних посадовців із відкриттям декларацій.