В Україні створили освітній серіал про безпеку підлітків в мережі

В Україні створили освітній серіал про безпеку підлітків в мережі

Днями в Україні презентували освітній серіал "Особиста безпека підлітків", який має допомогти їм захищатися від ризиків у житті та мережі. Цей серіал опублікували з нагоди Європейського дня захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, який відзначають 18 листопада. Підлітки дізнаються, що таке булінг і шеймінг, як можуть виглядати домагання та на які червоні прапорці варто звертати увагу, щоб уникнути справжньої небезпеки.

Проєкт реалізував "Клуб Добродіїв" за підтримки платформи Дія.Освіта. Ведучою серіалу виступила журналістка YouTube-каналу "Телебачення Торонто" Саша Гонтар. В неї ведучі "РанокПро" Дмитро Захарченко й Тетяна Кононенко й випитували подробиці проєкту.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото з архіву Саші Гонтар 

Ми розказуємо про булінг, сталкінг, як відстоювати свої особисті кордони і не піддаватись на маніпуляції

Сашо, чому варто піднімати цю тему і в чому причина появи такого серіалу?

Варто про це говорити, тому що підлітки не можуть подібно дорослим визначати небезпечні для себе ситуації. І те, що може їм здаватися цілком нормальним або таким, до чого вони не можуть визначити своє ставлення, здатне завдавати їм шкоди ― вони можуть потрапляти в неприємні для них ситуації, які можуть травмувати або призвести до негативних наслідків. Зокрема, пережити враження та емоції, які здатні накласти відбиток на все життя. 

Можеш навести конкретніший приклад? 

В серіалі є, наприклад, про те, що не можна відправляти свої інтимні фотографії малознайомим ― вже не кажучи про незнайомих ― людям. Тому що потім ці фотографії можуть бути опубліковані десь в загальному доступі. Підлітки можуть погодитися це зробити під тиском, але треба розуміти, що це не просто якась буденна ситуація, і треба дуже ретельно подумати перед тим, як щось комусь надсилати. Не всі можуть зважити всі ризики. 

Напевне, цю інформацію варто доносити не лише підліткам, але й їхнім батькам. Але розкажи детальніше про формат серіалу ― яким чином доноситься інформація про токсичні чи небезпечні ситуації? Ти особисто спілкуєшся із запрошеними підлітками чи це наративний формат?

Це наративний формат. В серіалі 10 серій, кожна з яких присвячена окремій темі ― булінгу, сталкінгу тощо. Загалом, ключовим моментам безпеки в інтернеті і спільному колі. Тому що багато чого стосується взаємодії підлітків у колективі. Також ми розповідаємо про те, як відстоювати свої особисті кордони і не піддаватись на маніпуляції.

Це також має стати в нагоді всім, хто взаємодіє з дітьми ― вихователям, вчителям, батькам. Всім, хто має пояснювати підліткам важливі для їхньої безпеки моменти в різних вимірах життя. 

В цьому серіалі ми часто наголошуємо, що якщо дитина потрапила в якусь погану чи сумнівну ситуацію, то їй потрібно звернутись до тих дорослих, яким вони довіряють, а не тримати це в собі. А дорослим треба подивитись цей серіал, щоб бути готовими до тих ситуацій, з якими до них можуть звертатись підлітки. 

Який важливий меседж ти могла би виокремити і донести до дорослих, які взаємодіють з дітьми і підлітками ― про що їм варто говорити, чи як ставитись, чи що донести до дітей?

Перш за все ― бути уважними до своєї дитини. Або до інших дітей, з якими вони контактують. Тому що часто якісь зміни можна побачити у настрої чи у поведінці. І відштовхуючись від цього, можна запитати ― "чи з тобою все добре? чи переживаєш ти з приводу чогось?". І якщо дитина довіряє і хоче говорити, то вона розповість, що відбувається в її житті. Але для цього потрібні довірливі стосунки ― і бути уважним. 

Де можна подивитись цей серіал?

Він розміщений на платформі Дія.Освіта. Після кожної серії є опитувальник, який ти проходиш як тест для закріплення теми, яка розкривалась в серії. Після цього можна відкрити іншу серію. Тобто це не те, що можна дивитись фоново ― це саме освітній серіал.