Спалах гепатиту А у Вінниці був одним із наймасштабніших за 20 років — МОЗ

Спалах гепатиту А у Вінниці був одним із наймасштабніших за 20 років — МОЗ

Спалах гепатиту А у Вінниці восени минулого року став один з наймасштабніших за останні два десятиліття в Україні. Це констатував в ексклюзивному коментарі Українському Радіо заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. Він розповів: основна версія наразі можливої причини поширення гепатиту А у Вінниці – продавці, які мали вірусний гепатит і перенесли його в стертій формі. Ці продавці не зверталися до лікарів і весь цей час продовжували торгувати продуктами харчування. Завдяки швидкому застосуванню вакцинації спалах гепатиту А у Вінниці подолано.  

0:00 0:00
10
1x

Колаж: Суспільне Житомир

Спалах вірусного гепатиту А у місті Вінниця, який трапився восени минулого, 2023 року, був одним із наймасштабніших за останні 20 років, зазначив Ігор Кузін. "Працювало декілька команд епідеміологів на місцях, було обстежено значну кількість працівників ресторанного господарства, торгівлі, тобто, епідемічно ризикових груп". 

"Ті продавці, які мали вірусний гепатит"

Серед основних гіпотез джерел поширення гепатиту А у Вінниці, які опрацьовувалися, передусім була питна вода, розповідає головний державний санітарний лікар України. "Друге, це харчові продукти. Третє, це контактно-побутовий шлях інфікування. Але зараз ми схиляємося більше всього до того, що основною причиною стали все-таки продукти через інфікування тих працівників, які там працювали. Було виявлено щонайменше 9 позитивних випадків. Тобто це ті продавці, які мали вірусний гепатит, перенесли його в стертій формі, вони не зверталися до лікарів і весь цей час продовжували торгувати продуктами харчування. Тому, скоріше за все, первинно воно почалося з купівлі продуктів на ринках, а потім вже поширювалось контактно-побутовим шляхом. Але за рахунок того, що було швидко застосовано вакцинацію, спалах подолано і зараз ми бачимо лише поодинокі випадки", – резюмував Ігор Кузін.

Ігор Кузін. Фото: Українське Радіо


КОНТЕКСТ

Гепатит А, як і поширені в Україні гепатити B та С вражають печінку, але між ними є суттєва відмінність. Це пояснювала в ефірі Українського Радіо завідувачка кафедри епідеміології Львівського медуніверситету ім. Галицького, експертка РНБО з біобезпеки Наталія Виноград. Гепатити В і С передаються через кров. Гепатит А – кишкова інфекція. Вірус гепатиту А дуже гарно виживає в довкіллі: на будь-яких поверхнях, на харчових продуктах та у воді, зазначила Наталія Виноград. Гепатит А спочатку виявити важко. Жовтяниця з'являється пізніше, а спершу є лише симптоми загального нездужання, попереджає епідеміологиня. Тому головне – не допускати до тяжких станів, не лікуватися самотужки.  

Гепатит А – захворювання дуже заразне, зазначає лікарка. Оскільки має маленьку інфікувальну дозу і має дуже багато чинників передачі. Це дуже термостабільний вірус, який витримує високі й низькі температури. Навіть воду, яку ми звикли довести до кипіння і пити, потрібно не закип'ятити, а прокип'ятити мінімум 10 хвилин, зауважує Наталія Виноград. Тільки тоді ми будемо мати гарантію, що вода безпечна.

Цей вірус дуже гарно виживає в довкіллі, у нього дуже високий потенціал поширення. Наприклад, у харчових продуктах він може виживати до року. Що важливо, він чудово виживає саме в заморожених продуктах. У Чехії та Словаччині свого часу захворіло 8 000 людей через морозиво з полуницею. В Шанхаї було 300 000 хворих, які вживали молюски. Перелік продуктів, в яких може жити вірус, надзвичайно великий. Він може жити в будь-якій воді, яку ми використовуємо в житті. Ця хвороба поширюється швидко, уражених багато. Якщо почалося епідемічне ускладнення по гепатиту А, треба негайно проводити адекватні заходи в осередках, де зареєстрований випадок і щодо хворої людини, і щодо осіб, які підпали під ризик зараження, попереджає лікарка.