Промінь рекомендує: Хонест і keeroo з треком "Ухилянт"

Промінь рекомендує: Хонест і keeroo з треком "Ухилянт"

Хонест — сценічне ім’я Віталія Поповича, реп-виконавця родом із Закарпаття, який зараз живе у Львові. Творчий шлях розпочав у "нульових" із віршів та споукен-ворду (виразного читання під музику), далі був хіп-хоп і реп.  В його дискографії — 5 повноцінних альбомів ("трекосховище", "Heart Livin" (обидва вийшли минулого року),  "про що моя забігайлівка" (2022 року), "Чай в умивальнику" (2021 року), "Історія" (2012 року). Про себе він каже, що "змішує реп і вірші в мікстури", а ще має "набутий та суб’єктивний погляд в музиці". На початку березня Хонест спільно з keeroo запрем’єрив трек "Ухилянт". Про меседж, який за допомогою пісні хотів донести до суспільства, чесність у музиці, а також, чому свої поезії він не друкує, а декламує під музику, Хонест розповів ведучим шоу РанокПро на радіо Промінь Дмитру Захарченку та Лесі Антипенко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото з інстаграм-сторінки honest_tut

"Я намагаюсь бути чесним зі своїм слухачем, тому і говорю в першу чергу від себе і про себе"

Привіт тобі, Віталію! Твій творчий псевдонім — Хонест — звучить досить амбітно. Як це з’явилось? 

Насправді називати себе "чесний" або "щирий" — це занадто пафосно було, як для мене. Вирішив, щоб це було трохи цікавіше, хай воно звучить англійською мовою, але пишеться українською і читається так само українською, щоб ніхто не говорив "Онест", а всі говорили через букву "х" — "Хонест".  

Тобто відповідальність за чесність ти зняв літерою "х", я правильно розумію?  

Хай буде так. 

Мені дуже цікаво про споукен-ворд, як ти прийшов до цього жанру й ким надихався? 

Це був десь 2012-2013 рік. Мені тоді жанр репу став трохи нудним і нецікавим. Точно я не пригадую, де саме я це почув, але це було десь закордоном. Колись там була популярна течія, де вони просто начитували як перформанс свої вірші під музику наживо в live для аудиторії, і мені це сподобалось. Я вирішив, що в цьому напрямку також можна спробувати рухатись. Тим більше, що цікаво, коли можна змішувати і просто декламування, і речитатив як реп. 

Твій жанр не є класичним проявом хіп-хопу чи репу. Ти особисто ким себе вважаєш? 

Якщо чесно, я себе вважаю автором цифрового контенту, тому що ніде не опубліковані мої вірші чи тексти фізично. Все, що в мене є, воно в онлайні. Тому я можу бути для когось і поетом, як хтось говорить із мої друзів, хтось вважає, що я репер. Я певно, той і інший. Я не позиціоную себе, що я чітко дотримуюсь чогось одного. Хтось каже, що я просто артист, як більшість себе вважають артистами, але я не вважаю, що я артист. Я десь посередині. Хай слухач сам вирішує, хто я для нього. Моє завдання  — просто транслювати те, що я бачу і хочу висвітлити на даний момент. 

Може, є планах в майбутньому видати збірку поезії? 

Ні. Колись у мене було таке бажання, але працюючи в одному з книжкових видавництв, я побачив, як поезія просто лежить на полицях і її ніхто не хоче купувати. Може, зараз ситуація змінилась і стало по-іншому, але я не бачу доцільності. Адже, якщо можна зробити це онлайн і щоб усі слухали, то чому б цього не робити? 

"Ухилянт" — позиція людей, які про це не говорять, але такі думки й такі позиції є в багатьох" 

Ми сьогодні презентуємо пісню "Ухилянт", це ваша спільна робота з keeroo. Люди послухають її і кожен залишиться при своїй думці, кожен почує те, що захоче почути. Цікаво, який меседж ти хотів донести до людей? 

Трек "Ухилянт" — це повна протилежність треку, який я записував на початку повномасштабного вторгнення й який називається "Щирий дрилл". Якщо послухати спочатку "Щирий дрилл", а потім "Ухилянт", буде зрозуміло, наскільки змінився настрій за два роки в соціумі, який я намагався висвітлити через ці композиції. В треці "Щирий дрилл" —  піднесення українського духу, а в треці "Ухилянт"  — зовсім інша позиція суспільства, людей, які про це не говорять, але такі думки й такі позиції є в багатьох. 

Тобто трек "Ухилянт" — це більше не про тебе, а про настрої суспільства, які ти відчуваєш? 

Ні, в будь-якому разі є якісь рефлексії, де я щось висловлюю і про себе. Я не буду приховувати й кривити, що це не рефлексує зі мною. Я намагаюсь бути чесним зі своїм слухачем, тому і говорю в першу чергу від себе і про себе. Але загалом я намагався відобразити те, що зараз найактуальніше в нашому суспільстві.   

Слухати трек "Ухилянт" від Хонест і keeroo, як і багато інших прем’єр, можна в плей-листі "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.