Україна може втратити мільярд євро від нових обмежень торгівлі з боку ЄС — Марчук

Україна може втратити мільярд євро від нових обмежень торгівлі з боку ЄС — Марчук

Постійні представники держав-членів ЄС, профільний комітет Європарламенту схвалили продовження ще на один рік дії спрощеного торговельного режиму для України з посиленими захисними заходами для європейських фермерів. Залишилося ратифікувати це рішення на пленарному засіданні Європарламенту. Як очікують експерти, рішення набуде чинності 6 червня. За словами заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Дениса Марчука, цією ухвалою ЄС запровадив так зване "екстрене гальмування". Воно стосуватиметься певного переліку продуктів з України (мед, крупи, кукурудза, м'ясо птиці, яйця, цукор). І як зазначив в ефірі Українського Радіо Денис Марчук, Україна в контексті нового торговельного режиму може втратити близько мільярда євро протягом року.

0:00 0:00
10
1x

Польські фермери блокують кордон з Україною, березень 2024 року. Фото: Суспільне

Екстрене гальмування – суттєве обмеження порядку продуктів

— Що передбачає ця угода?

Ця угода відрізняється від тих умов лібералізації політики щодо експорту, які ми мали протягом 2023 року і яка має закінчитися після 5 червня. Запроваджується екстрене гальмування – певний перелік продуктів (мед, крупи, кукурудза, м'ясо птиці, яйця, цукор і ще низка продуктів), які будуть рахуватися за принципом загального експорту, який відбувався у 2022-23 роках, але також і було включено другу половину 2021 року. 2022-23 роки були одними з найкращих показників, які допомогли Україні в критично важкий момент повномасштабного вторгнення. Але якщо ми згадаємо 2021 рік, коли запровадили фактичні квоти, то тоді ми не реалізовували значної кількості. Якщо розділити на ці 2,5 роки, то будемо бачити суттєве обмеження порядку продуктів – зокрема, цукор – які в 2023-му році продемонстрували ефективну присутність і нарощування на території ЄС. 

Якщо дивитися щодо фінансування, то Україна в контексті нового порядку може втратити близько 1 мільярда євро внаслідок роботи протягом року. Коли Європарламент проголосує продовження політики лібералізації, вона почне діяти з 6 червня 2024 року включно по 5 червня 2025 року. Для Європи це невеликі кошти, а для України це надвеликі кошти, тому що буде втрачати бізнес, переробні компанії, виробники товарів. Із цих грошей сплачувалися податки, які йшли на обороноздатність України. Європейці повинні розуміти, що те, що вони допомогли в 2022-му році – це була допомога, бо в Україні розпочалась війна і зараз вона нікуди не зникла. Росія продовжує атакувати, Росія продовжує війну і обмеження дуже шкодитимуть підтримці нашої армії.

Мито на російську і білоруську продукції

— Агропродукція з Білорусі і РФ продовжує ввозитися в країни ЄС?

Разом із ухваленими нормами щодо України в контексті екстреного гальмування будуть ухвалені й мита – буде обкладатися митом продукція зернової лінії групи, яка рухатиметься з цих країн. І це одна з вимог, які порушувала Україна в контексті перемовин, враховуючи, що дивно виглядає, коли, з одного боку, ЄС накладає санкції на Росію, обмежуючи її економічно, щоб вона не нарощувала потенціал військовий проти України, але так само продовжувала з нею торгувати. І є конкретні дані, які показують, що за 2023-й рік Росія наростила різного виду продукції на близько 5 млн тонн, що дало можливість їй заробити 2,5 млрд євро. Тому, коли ми говорили європейцям, що ви зараз кажете, що є якесь засилля продукції, що ця продукція призводить до неконкурентності європейському фермеру з третіх країн світу, то дивно, чому ви звертаєте увагу в першу чергу на Україну, але жодним чином не звертаєте увагу на російські продукти. В контексті цих змін передбачатиметься мито на російську і білоруську продукції. Сподіватимемося, що це частково зніме питання з напруженням, яка існує сьогодні серед аграріїв Польщі, які весь час порушують питання і таким чином ми побачимо, що, можливо, навіть по деяких категоріях продуктів не буде застосовуватися це критичне гальмування щодо України.

— Щодо цієї угоди, то вона ще не проголосована.

Так. Але там уже все погоджено, тому що це проводили і Рада ЄС, погодили Європейський парламент, комітет із питань торгівлі. Залишилось ратифікувати це безпосередньо голосуванням в Європарламенті. Угода діятиме до 5 червня 2025-го року.

Немає опису.

Денис Марчук. Скриншот із відео

Наступна зустріч з польськими урядовцями відбудеться приблизно в середині квітня

— Яка зараз ситуація на кордонах і щодо транзиту?

Тривають перешкоджання з боку польської сторони, але в цьому контексті у нас почала діяти міжурядова бізнесова група. 27 березня у Варшаві відбулися зустрічі на рівні спочатку міністрів профільних – маю на увазі аграрної політики – потім на рівні прем'єр-міністрів. Але коли відбувалася зустріч на рівні міністрів, там також були присутні і наші агроасоціації, зокрема і Українська аграрна рада. Це були важкі перемовини і там були означені напрямки, за якими ми готові рухатися. Одним із ключових питань стало питання розблокування транзиту. Насправді Польща розуміє, що, блокуючи транзит, вона перешкоджає торгівлі ЄС із Україною і насправді порушує дуже значну кількість юридичних моментів і може за це понести відповідальність у вигляді певних штрафів. Тому вони наполягають, щоб Україна самостійно обмежила певний вид продукції. Далі ці розмови були продовжені 5 квітня в Литві і ми дякуємо нашим литовським колегам, які підтримали звернення і організували тристоронню робочу групу Україна-Польща-Литва, де теж були ухвалені досить вагомі речі, пов'язані з посиленням санкцій щодо Росії. Поки процес із перешкоджанням здійсненню нормального виїзду з України на митних пунктах з Польщею, на жаль, залишається, і це буде предметом перемовин наступної зустрічі, яка, я думаю, відбудеться приблизно в середині квітня.