Російські окупанти воюють на межі можливостей — Мусієнко

Російські окупанти воюють на межі можливостей — Мусієнко

Нинішня ситуація на фронті для ЗСУ є складною, однак і у російських окупантів вона важка. Це констатує в ефірі Українського Радіо керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. Російські загарбники воюють в Україні на межі своїх можливостей, зазначає військовий експерт. Росіяни намагаються посилити тиск на Донбасі, їм важливо оволодіти панівними висотами. Тому їхні основні цілі на Сході України –  міста Вугледар та Часів Яр. Ці населені пункти невеликі, однак вони розташовані на висоті. Зі свого боку, українські війська доволі впевнено тримаються і окупанти не можуть втілити свої плани.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: ФБ-сторінка "Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine"

Часів Яр та Вугледар – основні напрями наступу росіян

— Чи варто очікувати ще більшого загострення на фронті у найближчі тижні, чи вже і так гостро далі нікуди?

— Російські війська зараз воюють на межі своїх можливостей. Тобто вони кидають все на Часів Яр. Потенційно ще один загрозливий напрямок — це Вугледар. Тому що російські війська наступають, наносять на карти позначки висот. І, відповідно, орієнтуються на висоти навіть більше, ніж на населені пункти. Часів Яр — це і є висота. Потім звідки, як вони вважають, можна буде продовжувати наступ. Такою висотою є й Вугледар. Відповідно, я думаю, що цих два напрямки стануть основними в ході ведення наступальних дій російських військ.

Зараз ми бачимо, що це Часів Яр і частково Авдіївський напрямок. І додасться ще напрямок Вугледар, і там ворог буде намагатися сконцентрувати весь свій наступальний потенціал і фактично прорватися. Від Вугледару треба витіснити наші сили, оскільки бояться, що українські війська з часом почнуть завдавати масованих ударів по залізничному вузлу Волноваха. Я думаю, так і буде.

Часів Яр — це вихід на Краматорську агломерацію, а Покровський напрямок — це просування підтримки на Курахове і на Покровськ. Це основні напрямки, і зараз там Росія активізує бойові дії. Судячи з того, скільки вже було залучено військ було залучено, значних успіхів немає.

Станом на сьогодні можна сказати, що є незначні просування, ситуація складна, йдуть активні бої за Часів Яр, але ворогу не вдається досягти тих цілей, які були поставлені. Я думаю, що якби у нас вже була американська допомога і зброя, цей наступ був би вже зупинений сьогодні, і Україна навіть могла би переходити до контрнаступальних дій на фронті.

У червні ситуація для ЗСУ може покращитись

Зараз у Конгресі Сполучених Штатів нібито досягли консенсусу, і навіть цього тижня може нарешті вирішитися питання з пакетом допомоги Україні. Якщо це питання у США вирішиться позитивно, як швидко це позначиться на результатах на полі бою з нашого боку?

— Якщо дійсно цього тижня буде ухвалено (пакет допомоги США — ред.), я думаю, що нам на червень вдасться істотно покращити обстановку.

— Чи можна зараз очікувати, що допоки ця допомога не приїхала, росіяни можуть, наприклад, зробити гарячішими ще якісь напрямки, зокрема Херсонський, або взагалі спробувати щось просувати з Білорусі (адже вони зараз достатньо активно вже обстрілюють Сумщину), щоб розтягнути наші війська?

Думаю, що ні. Таких шансів немає. Сьогодні російських сил, які є, недостатньо. І навіть без допомоги Сполучених Штатів українські війська доволі впевнено тримаються. Я думаю, що якби ще наростити потенціал, хоча б не за рахунок американської допомоги, а європейської, то я не бачу шансів для російських військ здійснити прорив на якихось інших напрямках, окрім Сходу. Однак і на Сході українські війська доволі впевнено тримаються і окупанти не можуть втілити свої плани. 

Олександр Мусієнко. Фото: Суспільне

Задум російських окупантів у тому, щоб українська оборона посипалась. А далі у планах росіян повне захоплення Донецької та Луганської областей. Цілі абсолютно незмінні. Характер бойових дій, який ми зараз спостерігаємо, свідчить саме про це. За винятком напрямку Роботине ― там пропагандистська мета ведення наступальних дій: щоб поставити галочку, мовляв, зуміли витіснити українські війська з позицій, які були звільнені нашими силами під час контрнаступу 2023 року. Росіяни постійно перекидають додаткові резерви, це свідчить про те, що їм важко вдається реалізовувати свої плани.

Головком ЗСУ Сирський слушно говорить, що найбільш ефективно застосовувати в обороні артилерію. Це наша найголовніша потреба. І не лише снаряди, а й самі артилерійські системи. Зараз відсотків 70 того, що знищується або пошкоджується на фронті, це робота дронів. Тобто безпілотники, які дуже активно знищують бойові машини, танки, артилерію, насправді творять дива. Вони створюють допоміжну можливість і серйозну альтернативу тому, що нам десь не вистачає артилерійських снарядів. Росія також активно застосовує безпілотники, особливо на тих ділянках, де вони намагаються підтримувати свою піхоту. Але наші сили доволі потужні. Що стосується артилерії, на деяких напрямках ситуація дещо покращилась ― було підвезено боєкомплект, з’явилися додаткові снаряди, міни. На жаль, ще не на всіх ділянках, нам потрібно більше. Покращення відбулося за рахунок постачань європейських снарядів з того траншу, який нам був обіцяний. Ми чекали мільйон снарядів на березень, а зараз є лише 30% від них. Щодо снарядів із Чехії ― тут інформація суперечлива.

КОНТЕКСТ

У ранковому зведенні Генштабу ЗСУ від 15 квітня йдеться:

На Бахмутському фронті Сили оборони відбили десять атак в районі Білогорівки Луганської області та Верхньокам’янського, Нового, міста Часів Яр, Нью-Йорка, Кліщіївки Донецької області.

На Авдіївському напрямку українські військові відбили вісім атак в районі Новобахмутівки, Уманського, Новокалинового, Первомайського та Нетайлового Донецької області.

На Новопавлівському напрямку російське військо 16 разів намагалось прорвати оборону ЗСУ поблизу Красногорівки та Новомихайлівки Донецької області. Атакували за підтримки авіації.

На Оріхівському напрямку окупанти дев'ять разів атакував українські позиції, зокрема і в районі Старомайорського Донецької області, а також поблизу та Роботиного на Запоріжжі.

На Лиманському напрямку триває затишшя: армія РФ не наступала.

Російські окупанти зосереджують зусилля для прориву оборони західніше міста Бахмута, щоб вийти до каналу Сіверський Донець – Донбас і захопити місто Часів Яр. Російське воєнне керівництво поставило задачу взяти його до 9 травня. Піхоті окупантів вдалось вийти до мікрорайону "Новий", однак воїни ЗСУ знищили окупантів. Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський вранці 14 квітня.

"Ворог зосереджує зусилля для прориву нашої оборони західніше Бахмута, виходу до каналу Сіверський Донець - Донбас, оволодінні населеним пунктом Часів Яр, створенні умов для подальшого просування до Краматорської агломерації", — йдеться у повідомленні Сирського. Він додав, що армія РФ використовує чисельну перевагу, а також "різноманітні мотиваційні чинники, у тому числі розстріли". Деяким підрозділам окупантів вдалось вийти на околицю міста: "Окремі групи піхоти противника вийшли до мікрорайону "Новий", але були знищені ударами FPV-камікадзе та вогнем артилерії"

"Загроза залишається актуальною, з урахуванням того, що вище російське воєнне керівництво поставило задачу своїм військам захопити Часів Яр до 9 травня", – зауважив Сирський. За його словами, для зміцнення оборони українське командування на цьому напрямку посилило бригади: надали додаткові боєприпаси, дрони, засоби РЕБ.