Просування ворога "село на тиждень" буде зупинено протягом травня ― Їжак

Просування ворога "село на тиждень" буде зупинено протягом травня ― Їжак

Просування ворога буде зупинено протягом травня, коли повністю відновиться західна допомога для України. Це констатував у коментарі для Українського Радіо експерт з питань регіональної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак. Експерт зазначив, що повного балансу на полі бою ще немає, але далекобійна зброя вже діє на території України. "Найближчими тижнями це просування "село на тиждень" зупиниться, а далі відбуватиметься змагання за ресурси. Ми будемо знищувати ресурси росіян на окупованих територіях та на глибині й водночас готувати свої війська для великої операції з деокупації", ― наголосив Олексій Їжак.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Мілітарний

Ми входимо у третє літо повномасштабної війни. Наскільки літо ― легший час для проведення військових дій?

Зараз сезон впливає менше. Тому що не всі події війни відбуваються на фронті. У найближчій перспективі відбуватиметься те, про що говорив президент Зеленський у лютому цього року на Мюнхенській конференції: 2022-й був роком просувань на фронті, було деокуповано значно частину території, 2023-й став роком перемог на морі, а зараз буде перемога в повітрі. Але, гадаю, тут матиме місце щось більш комплексне. До того моменту, як будуть підготовлені війська, здатні проводити глибокі операції з деокупації, діяти не на рівні рот, а на рівні бригад, відбуватимуться інші види операцій, у тому числі на території Росії. На глибині фронту триватиме знищення російських ресурсів, а також відбуватимуться важливі події щодо темпів отримання ресурсів для України. Має значення, наскільки швидко наші партнери будуть нарощувати виробництво боєприпасів і ракет, наскільки швидко відбуватиметься наша підготовка та як швидко Росія втрачатиме свої ресурси та зможе відновлюватися. Саме за це буде змагання у найближчі місяці.

Зараз постійно чуємо про просування армії РФ. Поки ми чекаємо на зброю, росіяни на фронті просуваються. Наскільки вони швидко це роблять?

Не хотілося б цих втрат ― Бахмута, Авдіївки. Ми ще не навчилися швидко будувати лінії оборони, а росіяни навчилися. Як тільки вони трохи просунулись, одразу ж будують фортифікації. Раз на тиждень вони беруть село, але це не означає великого стратегічного просування. Росіяни все ще вичерпують те вікно можливостей, яке існувало, коли у нас була затримка із західною допомогою. Вони це використовують й одночасно лякають своїм великим наступом. На мою думку, цей наступ вже йде. Вони не можуть зробити більшого, тому проводять такі операції з відволікання, демонструючи можливий напад на Харків чи напад з території Білорусі.

Наскільки у росіян вистачить резервів вести цей наступ?

У такому режимі резервів може вистачити надовго. Це підрозділи, які можуть вгризатись. Таке вгризання не дає стратегічної переваги, це втрата військ. Можливо, вони кілька місяців втрачатимуть резерви, які готували пів року. Але стратегія цієї війни в тому, щоб ми встигли підготувати своє військо для великих операцій, у той час як росіяни втрачають ресурс. Не виключаю, що до знакових подій ― вибори в Європарламент, саміт НАТО ― вони продовжуватимуть витрачати резерви. Думаю, що це просування ворога буде зупинено протягом травня, коли повністю відновиться західна допомога для нас. Повного балансу на полі бою ще немає, але далекобійна зброя вже діє на території України. Гадаю, найближчими тижнями це просування "село на тиждень" зупиниться, а далі відбуватиметься змагання за ресурси. Ми будемо знищувати ресурси росіян на окупованих територіях та на глибині й водночас готувати свої війська для великої операції з деокупації.

Олексій Їжак. Фото: suspilne.media

Як ми можемо зараз оцінити паритет у техніці?

В цілому у нас є паритет, хоча є різні оцінки. Головне, що відбувається на тактичній глибині лінії фронту ― плюс-мінус 10-30 км. Це боєприпаси, класичні ракети для залпових систем, дрони як компенсатори боєприпасів та засоби РЕБ, які дуже ефективно протидіють дронам і високоточним ракетам. З обох боків багато що змінилося за останній рік на лінії фронту. Для великих операцій з деокупації, які готуються, це ракети ATACMS, Storm Shadow та авіація.

Чи не приховує Росія якогось козиря, щоб витягти його зненацька?

Час від часу це трапляється, але можна побачити, якого роду ці козирі. Кілька місяців тому вони витягли козир керованих авіабомб, коли на бомбу додається оперіння і вона може летіти кілька десятків кілометрів, як ракета. Такими КАБами вони знищують Харків, Суми, атакують лінію фронту. Цей козир можна бити лише дальніми засобами ППО та авіацією, якої у нас ще немає. Є ще козир ― ядерна зброя, але на полі бою вона нічого не вирішує, це дає психологічний ефект. Тактична ядерна зброя не є більш ефективною у такій війні, як велика кількість КАБів. Росіяни просто погрожують. Думаю, наступні козирі, які вони дістануть, це буде щось пов’язане з гібридною війною, діяльністю їхніх агентурних мереж, тероризмом і саботажем. Не включаю, що це може бути в Європі, адже Росія прагне зупинити отримання тих озброєнь, які вже надходять в Україну.

Як вплинуть на ситуацію можливі кадрові зміни в оборонному відомстві РФ?

Не думаю, що зміниться загальний підхід Путіна ― не показувати, що є певні проблеми. Таке може повторюватися, коли після суттєвої поразки на полі бою вони приховано робили зміни в керівництві. Якщо у росіян, наприклад, розсиплеться фронт у певному напрямку, вони знову змінять керівництво. Там є справжні генерали, на відміну від Шойгу, вони навчаються та визначають ситуацію на полі бою. Можливе звільнення Герасимова і Шойгу буде скоріше політичною зміною, що пов’язана зі стабільністю режиму влади у Москві. Поки що всі "башти Кремля", тобто всі їхні групи впливу не бачать варіанту сепаратних переговорів із Заходом або з Україною. Усі вони зараз в одному човні, який хитається, у них можуть бути різні погляди на те, куди далі рухатися і в якій послідовності, але вони однаково вважають, що треба досягти переваг на полі бою, а потім вести переговори з позиції сили.

Євросоюз почав роботу над відкриттям у Києві Офісу оборонних інновацій. Його мета ― просування ініціатив, пов’язаних із розвитком українського оборонно-промислового комплексу в кооперації з партнерами. Наскільки це буде стабільна та результативна історія?

На рівні Єврокомісії є зусилля, спрямовані на те, щоб побудувати єдиний ринок європейської оборонної продукції. Зараз Єврокомісія не є замовником оборонної продукції та технологій, це роблять окремі країни, їхні силові відомства. Системні рішення на рівні Єврокомісії складні, структура європейської оборонної промисловості хвора, дуже бюрократична, і наша система також хвора. Нам ці дві хвороби треба спільно лікувати. Ця ідея з відкриттям офісу ― важлива вітамінка, вона сприяє загальному здоров’ю. Але коли почнеться спорудження заводів Rheinmetall та інших, це буде означати новий етап. Поки що маємо лише надію та індикатор того, що процеси з європейцями відбуваються правильно.

Наскільки буде вирішена проблема з російською авіацією найближчим часом?

Ситуація значно покращиться, тому що є зрушення щодо отримання нових засобів ППО великої дальності, в основному це системи Patriot. Кілька батарей формуються.